Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ρεύμα, κάρτα τροφίμων και επίδομα ενοικίου

Ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα και για ένα μήνα, οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης οι υποψήφιοι δικαιούχοι.
Οι παροχές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι δωρεάν ρεύμα ως 300 κιλοβατώρες το μήνα, κάρτα τροφίμων αξίας από 70 ευρώ ως 220 ευρώ το μήνα και επίδομα ενοικίου, επίσης από 70 ευρώ ως 220 ευρώ το μήνα.

Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» πρόκειται για τα εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια

Το πραγματικό εισόδημα των δικαιούχων έτους 2013 (δήλωση 2014) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και τις 3.600 ετησίως για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος, μέχρι το ποσό των 6.000 ευρώ ετησίως. Εξαρτώμενα μέλη είναι τα παιδιά, ανήλικα και ενήλικα έως των 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή είναι άνεργα, καθώς και τα παιδιά ή αδέρφια με αναπηρία 67%, όπως και τα ορφανά από τους δύο γονείς παιδιά.

Περιουσιακά στοιχεία

Πέρα από το εισόδημα, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας- σε Ελλάδα και εξωτερικό- δεν πρέπει να ξεπερνά τις 90.000 ευρώ κατά άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο, με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ. Επίσης, το συνολικό ύψος καταθέσεων του ατόμου ή των μελών της οικογένειας δεν πρέπει να υπερβαίνει για το 2014 το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών.

Κριτήρια μοριοδότησης

Προτεραιότητα θα δίνεται με σύστημα μοριοδότησης. Για παράδειγμα, ένας άγαμος, χωρισμένος ή χήρος με εισόδημα 2.400 ευρώ θα πριμοδοτείται με τρία μόρια και θα έχει προτεραιότητα στη χορήγηση παροχών, από άλλο έγγαμο δικαιούχο, με εισόδημα 3.000 ευρώ. Ενα ζευγάρι με άνεργο γονέα και δύο ανήλικα παιδιά, που έχει το 1/3 του εισοδήματος της κατηγορίας του θα πριμοδοτηθεί με δύο μόρια για τα παιδιά, με άλλα δύο λόγω χαμηλότερου εισοδήματος και με ένα μόριο λόγω ανεργίας.

Επιστροφή παροχών

Αν ο δικαιούχος φύγει από τη χώρα για πάνω από ένα δίμηνο, αναστέλλεται η καταβολή των παροχών, εκτός αν ο λόγος είναι νοσηλεία. Η καταβολή διακόπτεται λόγω θανάτου, μόνιμης εγκατάστασης στο εξωτερικό ή αν περιέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η καταβολή έγινε χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου