Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Οι τρεις ημερομηνίες - φωτιά μέσα στον Μάιο για την Ελλάδα

Αν θα ήθελε κάποιος να κάνει απολογισμό των όσων συνέβησαν στη Ρίγα της Λετονίας θα επαναλάμβανε τη φράση: «Θα χαρακτήριζα τη σημερινή σύνοδο ως μια πλήρη κατάρρευση της επικοινωνίας με την Ελλάδα», που είπε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα.

Η σύνοδος αυτή δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεν ελήφθη καμιά απόφαση και ταυτόχρονα χειροτέρευσαν οι σχέσεις των δανειστών με την Ελλάδα. Τώρα, τρεις είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες που δίνονται για την οικονομία. Η 6η Μαίου, όπου θα συνεδριάσει ο ELA για την παροχή ρευστότητας και πληθαίνουν τα σενάρια για μείωση των ποσών που δίνονται στην Ελλάδα, επομένως πιστωτική ασφυξία.

Η 11η Μαίου λόγω του Eurogroup και των αποφάσεων που θα ληφθούν και η Τρίτη ημερομηνία προστέθηκε μόλις χθες. Είναι η 25η Μαίου που δίνουν τώρα ως καταληπτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας.

Έως τις 25 Μαΐου έχει περιθώριο η Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμάκων, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο MNI επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

«Επισήμως παραμένει ως deadline η 11η Μαΐου, όμως, στην πραγματικότητα ο χρόνος έχει επεκταθεί έως τα τέλη Μαΐου. Μένουν ακόμη πέντε εβδομάδες ώστε η όποια συμφωνία να εγκριθεί τόσο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και από τα εθνικά κοινοβούλιο», υποστηρίζει το MNI.

Σύμφωνα με το ΜΝΙ εάν υπάρξει συμφωνία στα τεχνικά κλιμάκια αυτό θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου να υπάρξει και τελική συμφωνία έως τον Ιούνιο.

Ωστόσο, τα περιθώρια στενεύουν και όλα όσα συνέβησαν χθες δείχνουν τις δυσκολίες που υπάρχουν. Οι δανειστές εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις και το Μαξίμου επιτέθηκε στους θεσμούς ότι αυτοί βάζουν «μπουρλότο» στις διαπραγματεύσεις. Ουσιαστικά ένα σκληρό μπρα ντε φερ με άδηλο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ευρωζώνη ζήτησε χθες από την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, εκφράζοντας την ανησυχία της για την έλλειψη προόδου προς την επίτευξη μιας λύσης.

«Είχαμε πολύ δύσκολες συζητήσεις» με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο Ντάισελμπλουμ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε μερική καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα με αντάλλαγμα για ένα μικρότερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και λεπτομερής λίστα μεταρρυθμίσεων», είπε. «Είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη συμφωνία προτού υπάρξει οποιαδήποτε καταβολή (χρημάτων). Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος τελειώνει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα, η καταβολή των οποίων έχει παγώσει, δεν θα είναι διαθέσιμα μετά τον Ιούνιο.

Ήδη από την άφιξή τους οι υπουργοί Οικονομικών είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία. «Υπάρχουν ακόμη μεγάλα, μεγάλα προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ. «Χάθηκε πολύς χρόνος», πρόσθεσε.

Η εξάντληση «της ρευστότητας καθίσταται ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Θα χαρακτήριζα τη σημερινή σύνοδο ως μια πλήρη κατάρρευση της επικοινωνίας με την Ελλάδα», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα.

Σε αυτό το κλίμα προστέθηκε και η προειδοποίηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν οι όροι βάσει των οποίων προσφέρεται ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει για το θέμα αυτό στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος.

«Το μήνυμά μας είναι απολύτως ξεκάθαρο: πρέπει να επιταχύνουμε ήδη από σήμερα, να ενταθούν οι προσπάθειες και ότι δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή για μια Ελλάδα σταθερή και δεμένη με την ευρωζώνη», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

«Υπήρξε μια ξεκάθαρη απόφαση του Γιούρογκρουπ να επικεντρωθούμε σε αυτό το σχέδιο και όχι σε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο Β», εκτίμησε από την πλευρά του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ.





imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου