Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Συμφωνίες Τσίπρα - Πούτιν για ενέργεια, επενδύσεις, τουρισμό

Στο Κρεμλίνο βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, για το κρίσιμο τετ α τετ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αρχικά ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε "στην ανάγκη να ξαναφέρουμε
 τις σχέσεις μας μπροστά".Ενώ από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο σκοπός της παρουσίας μου είναι να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις, προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και προς όφελος και της σταθερότητας και της
ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις των Τσίπρα - Πούτιν μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνάντησης:

Οι δηλώσεις Τσίπρα:
Τσίπρας: Ευχαριστώ από την πλευρά μου τον ρώσο πρόεδρο. Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Εχουν σημαδευτεί από τον κοινό αγωνα κατά του φασισμού και του ναζισμού. Οι σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια είχαν σημαδευτεί από ύφεση αλλά όπως σήμερα ήρθε η Ανοιξη στην Μόσχα έτσι θα έρθει και στις σχέσεις μας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευστο το δικαίωμα να ασκεί εξωτερική πολιτική. Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται για το συμφέρον του ελληνικού λαού. Μιλήσαμε για εξαγωγές αλλά και πως θα αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα.
Για τα ενεργειακά δήλωσε: Μιλήσαμε για το πως μπορύμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία.Να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για επενδυτικές πρωτοβουλίες για την κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου. Στόχος η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας αλλά και η κάλυψη όσων ενδιαφέρονται.
Ακόμη ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα ακόλουθα: Μιλήσαμε επίσης για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Είναι σημαντική η ειρήνη στην Ουκρανία. Εξέφρασα τη ανησυχία μου για τους χιλιάδες Ουκρανούς ελληνικής καταγωγής. Ζήτησα να εφαρμοστεί το πακέτο συμφωνιών του Μίνσκ. Άμεση ανάγκη να υπάρξει διάλογος για νεα αρχιτεκτονική ασφάλειας. Δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί κανείς ότι θα απουσιάζει η Ρωσία. Η Ελλάδα με τις δυνάμεις που διαθέτει θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές. Πρέπει να αντιμετωπισθεί ο τζιχαντισμός αλλά και να προασπισθουν οι προσπάθειες για ειρήνη στην Μέση Ανατολή.
Τέλος ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας: Σας ευχαριστω πολύ για την δυνατότητα που είχαμε και θα ήθελα να ευχηθώ η αρχή της Ανοιξης στις σχέσεις των δυο χωρών να έχει και υλοποίηση των εξαγγελιών. Εχουμε την βούληση να κάνουμε πράξη όσα εξαγγέλουμε.
Στο ερώτημα προς τον κ. Τσίπρα αν ετέθησαν θέματα άρσης των κυρώσεων που ετέθησαν πέρυσι είπε: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες για να λύσει το χρηματοδοτικό της πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Κι έχουμε συνευθύνη με τους εταίρους μας να βρούμε λύση. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Είναι σε δυσκολη κατάσταση. Εχει απωλέσει μεγάλο μέρος της οικονομικης της δύναμης αλλά όχι την ευρωπαϊκή της δυναμική. Ήρθαμε εδώ για συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Συνέχισε υπογραμμίζοντας: Σεβόμαστε όλες τις συμφωνίες είπε ο πρωθυπουργός. Στο ερώτημα για τα αγροτικά προϊόντα είπε ότι η πληγή στην ελληνική οικονομία εξαιτίας των αντίμετρων ηταν μεγάλη. Εμείς διαφωνουμε με την λογική των αντίμετρων και την εκφράσαμε την διαφωνία μας στις συνόδους κορυφής. Εργαζόμαστε στο πλαίσιο της ΕΕ με όσες δυνάμεις έχουμε γι αυτό και στηρίζουμε την συμφωνία του Μίνσκ. Ψάξαμε να βρουμε την δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Στόχος είναι η ανάπτυξη της συενργασίας στον αγροτικό τομέα.
Επίσης ο κ. Τσίπρας τόνισε: Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί ότι μπορεί κάποιοι να είναι επιβάτες στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να σεβόμαστε όλες τις συνθήκες αλλά και να προχωρουμε σε αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες. Νομίζω ότι θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινήσεις που κάνει η νεα ελληνική κυβερνηση με εναν τρόπο ότι η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους. Εχουμε δικαίωμα να κάνουμε ότι κάνουν και οι άλλες χώρες. Αυτά που συζητήσαμε συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία αλλά και στην ασφάλεια.
Στο ερώτημα και στους δυο αν αποφάσισαν συμμετοχή της Ελλάδας στο turkish stream είπε ο κ. Τσίπρας: Στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρχει τουρκικος αγωγός αλλα ελληνικός να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Μπορεί να μην δεχθουμε ο ελληνικός αγωγός να είναι τουρκικός αλλα θα αναβαθμίσει τις σχεσεις μας με την Τουρκία. Θα γίνει σεβόμενοι το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει τον ρόλο μας στην ΕΕ. Οι χώρες μας έχουν μια μακρά ιστορία κοινών παραδόσεων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο πολυεπίπεδων σχέσεων γιατί έτσι αρμόζει στους λαούς μας.
Οι δηλώσεις Πούτιν:
Πούτιν: Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην συνεργασία στον τομέα του εμπορίου. Πέρυσι ο τζίρος μειώθηκε κατά 40% ωστόσο θα καταβάλλουμε προσπάθειες ουτως ώστε να επαναφέρουμε το εμπόριο στο προηγουμενο επίπεδο. Η καινούρια διαδρομή του φυσικού αεερίου θα καλυψει τις αναγκες των ευρωπαίων σε καύσιμα. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό ρόλο. Οι χώρες μας συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας
Επίσης δήλωσε: Το 2016 θα είναι το έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στην Ρωσία. Θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ευχάριστο το γεγονός ότι ενισχύεται και η περιφερειακή συνεργασία και στον τομέα του τουρισμού.
Για Κυπριακό και Ουκρανία ο Πούτιν είπε: Η αναζήτηση της διευθέτησης του Κυπριακού πρέπει να γίνει με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ενημερώσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Ενώ κατέληξε λέγοντας: Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίσθηκαν κατά του φασισμού. Ευχαριστώ τον έλληνα πρωθυπουργό.
Στο ερώτημα αν συζητήθηκε καθόλου το ενδεχόμενο οικονομικής διευκόλυνσης από την Ρωσία στην Ελλάδα ο κ. Πούτιν απάντησε: «Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια. Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας στον τομέα των μεγάλων έργων. Εκεί θα μας επιτραπεί όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε αλλά και να λύσουμε τα ζητήματα σε ευρύτερο πλαίσο ενόψει υλοποίησης αυτών των σχέσεων».
Και συνέχισε: Ειμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αποκρατικοποιήσεις ελληνικών εταιρειών. Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στις υποδομές, στα λιμάνια, στην προμήθεια ενεργειακών πόρων και σήμερα το συζητήσαμε σε βάθος με τον κύριο πρωθυπουργό.
Επιπλέον ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι με την Ελλάδα έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις στην Ρωσία αλλά δεν μπορούσαμε κι εμείς να κάνουμε αλλιώς.
Στο ερώτημα προς τον Πούτιν αν η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως Δούρειο Ιππο και προς τον κ. Τσίπρα αν η Ελλάδα θα στραφεί προς την Ρωσία ο κ. Πούτιν απάντησε: Για την μυθολογία θα σας πω ότι εμείς είμαστε ανοικτοί σε συνεργασία. Αν η ελληνική κυβερνηση πιστεύει ότι μπορούμε να συνεργαστουμε τότε αυτό είναι καλό. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστουμε βάσει ενιαίου ενδιαφέροντος.
Ακόμη ο κ. Πούτιν είπε ότι αν θα ενισχυθεί η οικονομία της Ελλάδας θα είναι επίτευγμα. Η ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία της Ελλάδας είναι προς όφελος όλων.
Στο ερώτημα και στους δυο αν αποφάσισαν συμμετοχή της Ελλάδας στο turkish stream είπε ο κ. Πούτιν: Βεβαίως και το συζητήσαμε. Αλλά πρέπει να συζητηθούν και άλλες λεπτομέρειες. Αυτό θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Θα υπαρχουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και έσοδα σε επίπεδο εθνικής οικονομίας. Οι έλληνες εταίροι μας πρέπει να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες.


News.gr‎ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου