Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα τελικά;

Η συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή του μέτρου έχει ανάψει για τα καλά. Οι εισηγητές του μέτρου που δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, βλέποντας πιθανότητας αύξησης των φορολογικών εσόδων από το «πουθενά». Με ποια μορφή λοιπόν εξετάζεται η ενεργοποίηση του μέτρου;

Η λύση έχει δοκιμαστεί και πέρυσι και αναμένεται να υιοθετηθεί και φέτος καθώς για το υπουργείο Οικονομικών έχει μηδέν κόστος και αρκετές πιθανότητες αύξησης των φορολογικών εσόδων. Πρακτικά, το μέτρο απευθύνεται σε περίπου ένα εκατομμύριο οδηγούς οι οποίοι έχουν αποσύρει τις πινακίδες των οχημάτων τους με αποτέλεσμα αυτά να «σαπίζουν» στα γκαράζ και στα πεζοδρόμια ή να κυκλοφορούν παράνομα με τεράστιο κίνδυνο ο οδηγός να υποστεί βαρύτατες συνέπειες σε περίπτωση σύλληψης.

Ουσιαστικά σε αυτούς τους οδηγούς, εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες αλλά να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας όχι για ολόκληρη τη χρονιά (ολόκληρο το 2015) αλλά μόνο για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι το τέλος του έτους. Και επειδή το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται πάνω από όλα τα φορολογικά έσοδα, αν περάσει τη συγκεκριμένη διάταξη, θα της δώσει και πάλι μεταβατικό χαρακτήρα ώστε το Δεκέμβριο οι οδηγοί να πληρώσουν κανονικά και ολόκληρα τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Η συνταγή είχε δοκιμαστεί και πάλι τον περασμένο Μάρτιο και η τροπολογία που είχε κατατεθεί ήταν η εξής:
«Εξαιρετικά, σε περίπτωση άρσης ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτα ιδιωτικής χρήσης του πρώτου εδαφίου της παρούσας, εντός του έτους 2014, τα τέλη κυκλοφορίας του έτους αυτού, καταβάλλονται αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένου του μήνα της άρσης της ακινησίας και πριν την άρση της ακινησίας. Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης, διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα»

Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε να πληρωθούν τα τέλη που αναλογούν στους μήνες που υπολείπονται από την άρση της ακινησίας μέχρι το τέλος του έτους αλλά και έναν μήνα παραπάνω για να βγάλει και το κατιτίς. Τι σημαίνει η επανάληψη αυτού του σεναρίου και φέτος;




parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου