Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα

Πιέσεις για σύγκληση Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό
 - Στους 900 οι νεκροί

Το γύρο του κόσμου κάνει η ανείπωτη τραγωδία με τους εκατοντάδες μετανάστες που χάθηκαν στον υγρό τάφο της Μεσογείου, ανοιχτά της Λαμπεντούζα στην Ιταλία. Στον απόηχο της τελευταίας πράξης του κλιμακούμενου μεταναστευτικού δράματος, όλα δείχνουν ότι μία έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό είναι εξαιρετικά πιθανή.

Την ίδια ώρα με τους διασωθέντες να ανέρχονται μόλις στους 50, ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει στους 900. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 200 γυναίκες και 50 μικρά παιδιά, σύμφωνα με νέα μαρτυρία διασωθέντα στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ιταλική ακτοφυλακή συνεχίζει το μακάβριο έργο της περισυλλογής των κορών των μεταναστών που είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Την ίδια ώρα η Ιταλία πιέζει για σύγκληση Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλισης έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ με θέμα την μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο και θα λάβει τη σχετική απόφαση κατόπιν διαβουλεύσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο ίδιος ο Τουσκ έγραψε στο Twitter ότι είχε επικοινωνία με ηγέτες χωρών της ΕΕ και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέσα «αντιμετώπισης της κατάστασης» έπειτα και από το τελευταίο ναυάγιο σήμερα στα ανοικτά των λιβυκών ακτών που ενδέχεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε 700 μετανάστες.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σημείωνε χθες ότι η ιταλική κυβέρνηση πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, χαρακτηρίζοντας την διάσκεψη των ηγετών για την αντιμετώπιση του φαινομένου ως «βασική προτεραιότητα». Συμπαραστάτες για το θέμα βρήκε ο Ιταλός πρωθυπουργός και στους Μαριάνο Ραχόι και Φρανσουά Ολάντ, των οποίων οι χώρες επίσης δέχονται πιέσεις από τα μεταναστευτικά ρεύματα από την Αφρική.

Στην άμεση ανάγκη αντιμετώπισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ο Ματέο Ρέντσι βρήκε σύμμαχο τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον Ιταλό πρωθυπουργό τη θλίψη του για το τραγικό ναυάγιο, ενώ του εξέφρασε την υποστήριξή του σε ό,τι αφορά την πρότασή του για την σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Ρέντσι ότι «θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι «δεν είναι δυνατόν οι χώρες μας να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών και οι θάλασσές μας σε αποθήκες νεκρών» και του τόνισε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ανάγκη για συντονισμό των προτάσεων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου».

Πρωτοβουλία Τσίπρα για το Μεταναστευτικό

Ο Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του μετά τη συνομιλία με τον Ρέντσι, απηύθυνε επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι.

Ένα σχέδιο που πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:
α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,
β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας
γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.

Στην Ιταλία ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος

Παράλληλα, στις 23 του μήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναμένεται να βρεθεί στη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση.

Για τη νέα αυτή τραγωδία συνομίλησαν τηλεφωνικά χθες ο κ. Αβραμόπουλος και ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.



newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου