Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Οι πιο θεαματικές -και παράνομες πλέον- φωτογραφίες από drones

Ο Έιμος Τσαπλ φωτογράφισε με τα drones του αξιοθέατα, προτού αρχίσουν να εφαρμόζονται απαγορεύσεις

Τα drones δεν χρησιμοποιούνται πια μόνο για να κατασκοπεύουν Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ή να βομβαρδίζουν στόχους σε άλλα “failed states”. Αξιοποιούνται και σε μία ευρεία γκάμα καταναλωτικών χρήσεων, με το «ρεπερτόριό» τους να διευρύνεται ολοένα και περισσότερο - οι πλατφόρμες crowdfunding έχουν πλημμυρίσει από αυτά.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες χρήσεις των drones είναι η φωτογράφιση (αυτή ήταν άλλωστε και μία από τις αρχικές χρήσεις τους από τον αμερικανικό στρατό).

Ο φωτογράφος Έιμος Τσαπλ εντόπισε εγκαίρως το μεγάλο δυναμικό που έκρυβε το συγκεκριμένο πεδίο. Μόλις, μάλιστα, τα drones άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά, ο Έιμος έσπευσε να αγοράσει ένα από αυτά. Έμαθε πώς να το πετάει και άρχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο τραβώντας καταπληκτικές φωτογραφίες.

Όπως διαβάζουμε στο Business Insider, ο Έιμος πρόλαβε μάλιστα να αξιοποιήσει το νομικό κενό που παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες και κατάφερε να φωτογραφίσει από αέρος υπέροχα αξιοθέατα, προτού η φωτογράφιση με τη χρήση drones καταστεί παράνομη σε αρκετά κράτη. Η αρχή έγινε το 2014, όταν η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ απαγόρευσε σχεδόν πλήρως τη χρήση drones για εμπορικούς σκοπούς, όπως η φωτογράφιση. Ακολούθησαν και άλλες εθνικές αρχές.

«Υπήρχε ένα παράθυρο 18 μηνών κατά το οποίο μπορούσα να πετάξω αυτά τα πράγματα οπουδήποτε και ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος όταν έβλεπε το έργο μου. Χαίρομαι που κατάφερα να εκμεταλλευτώ αυτόν τον χρόνο», λέει χαρακτηριστικά ο φωτογράφος. Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε 10 από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες του τις οποίες θα ήταν παράνομο να τραβήξει με το τρέχον καθεστώς.

Το Ταζ Μαχάλ, καθώς το επισκέπτονται το πρωί οι πρώτοι τουρίστες


Το ξενοδοχείο Ukraina στη Μόσχα


Η Αγία Σοφία στο βάθος και το Μπλε Τζαμί πιο μπροστά, στην Κωνσταντινούπολη


Ο Ναός του Λωτού στην Ινδία που σχεδιάστηκε από έναν Ιρανό εξόριστο


Ο χιονοστολισμένος Καθεδρικός Ναός του Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη


Ένα ερειπωμένο κολέγιο στο Γκάλι της Αμπχαζίας


Το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Βουδαπέστη


Η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς στο Παρίσι


Ο Ναός του Χυμένου Αίματος στην Αγία Πετρούπολη κατά το ηλιοβασίλεμα


Το Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου