Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Η Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Σταματήστε το λόμπι του άνθρακα»

Υστατη έκκληση στην κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθούν θεαματικά τα όρια ρύπανσης των μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ως προς τις ανώτερες τιμές τους και να σταματήσει να εθελοτυφλεί μπροστά στις μεθοδεύσεις του ελληνικού και του ευρωπαϊκού λόμπι άνθρακα, που βάζουν σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ζωές, κάνει η Greenpeace.

Aν υιοθετηθούν τα νέα προτεινόμενα, αδύναμα ευρωπαϊκά όρια για τη ρύπανση που προκαλείται από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, η ατμοσφαιρική ρύπανση θα ευθύνεται για 71.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη (και περίπου 1.000 στην Ελλάδα) για την περίοδο 2020-2029.

Αυτή η άσκοπη απώλεια ζωών μπορεί να αποφευχθεί, αν υιοθετηθούν ευρωπαϊκά όρια ρύπανσης με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες. Ωστόσο, οι έντονες παρασκηνιακές πιέσεις του ευρωπαϊκού και του ελληνικού λόμπι ορυκτών καυσίμων πέτυχαν να προταθούν αδύναμα όρια ρύπανσης έως και κατά 80% υψηλότερα από ό,τι ισχύει σήμερα στην Κίνα, που θεωρείται η πλέον ρυπογόνος χώρα.

Τελευταία ευκαιρία

Το σήμα κινδύνου από την περιβαλλοντική οργάνωση εκπέμπεται, δεδομένου ότι στο διάστημα 1-9 Ιουνίου οι τεχνικές αντιπροσωπείες των κρατών-μελών θα συσκεφθούν, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα προτεινόμενα όρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθούν να ψηφίσουν τις προτάσεις έως το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια των τεχνικών συζητήσεων ανάμεσα σε ομάδες εργασίας των κρατών-μελών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Σεβίλη, κυριάρχησε η παρουσία εκπροσώπων της βιομηχανίας, οι οποίοι διείσδυσαν σε όλες τις εθνικές αντιπροσωπείες.

To λόμπι των ορυκτών καυσίμων ορίζει τι εστί ρύπανση στην Ε.Ε.

Οπως έχει ενημερώσει από τον Σεπτέμβριο του 2014 το αρμόδιο υπουργείο η Greenpeace, ειδικά η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη αποκλειστικά από στελέχη της ΔΕΗ και των ΕΛ.ΠΕ., αποδείχτηκε αρνητική πρωταγωνίστρια στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, υπονομεύοντας σχεδόν όλες τις διαδικασίες βελτίωσης! Το θέμα είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στις 5/3/2015 (βλ. «Το λόμπι των ορυκτών καυσίμων ορίζει τι εστί ρύπανση στην Ε.Ε.»).

Οχι στις μεθοδεύσεις

Η Greenpeace απευθύνει ύστατη έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ να σταματήσει επιτέλους τις μεθοδεύσεις του λιγνιτικού λόμπι της ΔΕΗ που απειλούν δεκάδες χιλιάδες ζωές, αλλά και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας η ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΑΠΕΝ) αποφάσισαν πρόσφατα την επαναλειτουργία της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 3», μιας μονάδας τόσο παλιάς και βρόμικης που δεν μπορεί να συμμορφωθεί ούτε με τα προηγούμενα ευρωπαϊκά όρια ρύπανσης που ίσχυαν από το 2006.

Η ρύπανση από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας αντιστοιχούσε περίπου σε 70 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο (στοιχεία 2011). Την ίδια ώρα, προωθείται η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», η οποία, αν και προβάλλεται από το λόμπι του λιγνίτη ως σύγχρονη και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αδυνατεί να τηρήσει ακόμα και αυτές τις αδύναμες προτεινόμενες προδιαγραφές της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου