Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Η συγκινητική ιστορία πίσω από τη ζωγραφιά μιας 8χρονης

Σοκαρισμένοι οι υπεύθυνοι στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Έβρου είδαν τη ζωγραφιά της 8χρονης Νεβίν από το Ιράκ, η οποία σκίτσαρε την εκτέλεση του πατέρα της που έγινε μπροστά στα μάτια της.

Πριν από μια εβδομάδα οι καταγραφείς του ΚΕΠΥ προσπάθησαν να μάθουν τα στοιχεία της μικρούλας, η οποία καθόταν αθόρυβη και ανέκφραστη.
Τότε της ζήτησαν να ζωγραφίσει το σπίτι της…



«Όταν έφτασε το κοριτσάκι δεν μιλούσε, δεν χαμογελούσε, δεν είχε τις αντιδράσεις που έχουν τα άλλα παιδιά. Ήταν σε κατάσταση άγχους», διηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καταγραφέας που πρώτος ήρθε σε επαφή με την οικογένεια, υπαρχιφύλακας, Χρήστος Δαρβούδης.

Εκείνη, ζωγράφισε πρώτα το σπίτι της, με τα δύο παράθυρα και τη μεγάλη πόρτα. Στη συνέχεια σκίτσαρε τον πατέρα της και έναν άγνωστο άντρα, με καλυμμένο πρόσωπο και μαχαίρι στο χέρι. Και στο τέλος αποτύπωσε τα δάκρυά της. Έτσι επέλεξε να αποτυπώσει την τραγωδία που σημάδεψε τη ζωή της- την εκτέλεση του πατέρας της.

«Αμέσως μόλις είδαμε τη ζωγραφιά ρωτήσαμε τη μητέρα τι συνέβαινε», αναφέρει ο κ. Δαρβούδης. Η μητέρα άρχισε να τους διηγείται ότι η οικογένεια ζούσε στο Ιράκ και πριν από ένα μήνα μπήκε ένας τζιχαντιστής στο σπίτι τους και ζήτησε να πάρει τις τρεις κόρες της οικογένειας.

Ο πατέρας τους αρνήθηκε και ο τζιχαντιστής τον σκότωσε μπροστά στα μάτια της ανήλικης. Τότε η οικογένεια αναγκάστηκε να μαζέψει τα υπάρχοντά της και να φύγει από το Ιράκ. Έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι διαμέσου της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, έφτασαν στην Ελλάδα.

«Η μητέρα της μας είπε ότι μετά το συμβάν αυτό η Νεβίν σταμάτησε να μιλάει, σχεδόν δεν τρώει και βλέπει συνέχεια εφιάλτες», λέει ο καταγραφέας. «Μόλις έμαθα την ιστορία έδωσα ένα λούτρινο ελεφαντάκι στο κορίτσι, η οποία το αγκάλιασε με πάθος και άρχισε να το φιλάει. Ήταν η πρώτη φορά που μετά από αρκετή ώρα η μικρή χαμογέλασε και μίλησε», προσθέτει.

Σε κακή ψυχολογική κατάσταση ήταν και οι άλλες δύο κόρες της οικογένειας, αλλά και η μητέρα, η οποία όμως προσπάθησε να είναι δυνατή για να δίνει θάρρος στα παιδιά της. Οι εργαζόμενοι κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την οικογένεια να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου