Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ξεκινούν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις "ΛΑΣΣΑΝΕΙΑ" του Δήμου Κοζάνης! - Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων


Με είκοσι επτά (27) εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες, Τετάρτη και θα ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι πολιτιστικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Κοζάνης, με την ονομασία "Λασσάνεια". Μουσική, θέατρο, εκδηλώσεις για παιδιά, χορός, εικαστικά δρώμενα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το φετινό καλοκαίρι οι Κοζανίτες.

 Μεταξύ των εκδηλώσεων που θα παρουσιαστούν, συμπεριλαμβάνονται δύο παιδικές παραστάσεις (ο Μικρός Πρίγκιπας και το παραμύθι χωρίς όνομα), θεατρικές παραστάσεις (η έναρξη θα γίνει με τη παράσταση Αντιγόνη από την ομάδα Χαίρεται), ενώ θα ανέβουν επίσης οι ΑΧΑΡΝΗΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΕΧΘΡΟΙ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ από την ομάδα Αιανής, ΟΝΕΙΡΟ  ΣΤΟ ΚΥΜΑ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ).

Επίσης, η παράσταση ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ θα ανέβει σε χωριά της Κοζάνης (μια παραγωγή του ΟΑΠΝ). Από το πρόγραμμα δε λείπουν οι χορευτικές οι εικαστικές δράσεις, ενώ επίσης υπάρχει πλούσιο μουσικό πρόγραμμα. Η έναρξη θα γίνει το Σάββατο, με 4 μουσικές μπάντες σχολείων της περιοχής. Ξεχωρίζουν, επίσης, η συναυλία των αδελφών Τσαχουρίδη, η συναυλία του Κώστα Αγέρη, η μουσικοχορευική παράσταση με τραγούδια και χορούς από Μακεδονία και Θράκη του Πανεπιστημίου ΑΠΘ, οι APOPSIS 4tet, συνάντηση χορωδιών, ο Ευξείνιος Κύκλος (που θα "ανοίξει" τα φτερά του και θα πλαισιωθεί με άλλα δρώμενα), Jazz festival και μουσικές από την ΠΑΝΔΩΡΑ.

Το πρόγραμμα των Λασσανείων 2015, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δεκάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, κάποιες από οποίες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, παρουσίασε η πρόεδρος του ΟΑΠΝ Φάνη Φτάκα - Τσικριτζή. Η ίδια, τόνισε πως: "Τα Λασσάνεια είναι οι καλοκαιρινές γιορτές του Δήμου Κοζάνης. Παλαιότερα που υπήρχαν και περισσότερα χρήματα, υπήρξε πληθώρα εκδηλώσεων. Τα τελευταία χρόνια, τα Λασσάνεια ήταν μια καταγραφή των αιτημάτων των Αθηναϊκών θιάσων που υπέβαλαν αίτημα να συμπεριληφθούν στις γιορτές. Φέτος είχαμε ως στόχο να προβάλουμε την ντόπια καλλιτεχνική δημιουργία και να την παντρέψουμε με προτάσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη που ήταν ποιοτικές.
Προσπαθήσαμε, επίσης, να υπάρχουν ποιοτικές επιλογές με φθηνό αντίκρισμα, ώστε να την παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι δημότες. Αυτός ο στόχος είχε ως αποτέλεσμα τα Λασσάνεια να ξεκινήσουν στις 24 Ιουνίου και να ολοκληρωθούν στις 12 Σεπτέμβρη. Σε μια περίοδος 2.5 μηνών απλώνονται 27 παραστάσεις: Θεάτρου, μουσικές, χορού, παραστάσεις για παιδιά κ.α. Όλο αυτό το μείγμα καλλιτεχνιών δρώμενων έγινε με την προσπάθεια να αναδειχθεί το ντόπιο δυναμικό".

Η κ. Φτάκα στάθηκε ιδιαίτερα στην εμφάνιση της Τούρκικης και Σέρβικης χορωδίας, αλλά και στην ανάγκη προβολής της ντόπιας μουσικής παράδοσης, μέσω της εκδήλωσης του ΑΠΘ. Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο Jazz Φεστιβάλ, λέγοντας πως "μέσω του θεσμού αυτού μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε διεθνής συνεργασίες". Μεγάλη βαρύτητα δίνεται, επίσης, στις παιδικές μουσικές παραστάσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί πως εκτός της παιδικής παράστασης, του jazz festival, της μουσικής παράστασης χορωδιών, της εκδήλωσης του ΑΠΘ, ο ΟΑΠΝ θα στηρίξει και τον Ευξείνιο Κύκλο, ο οποίος εφέτος διευρύνεται και εντάσσονται δρώμενα όπως: Αφήγηση ποντιακών παραμυθιών και ποντιακά παιχνίδια.





prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου