Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Τον ερχόμενο μήνα θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας "Πτολεμαΐδα 5"

Τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας "Πτολεμαΐδα 5", όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης τη Δευτέρα,κατά τη διάρκεια της 13η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ Α.Ε.
Ο πρόεδρος της και διευθύνοντας σύμβουλος της ΔΕΗ παρουσίασε τα πεπραγμένα της περίοδο που πέρασε αλλά και τις προκλήσεις και προοπτικές που η επιχείρηση αναμένεται να αντιμετωπίσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Παναγιωτάκης ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα σημαντικά γεγονότα του 2014 αλλά και στη σημαντική εξοικονόμηση των λειτουργικών δαπανών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "Η ΔΕΗ ήταν και παραμένει ένας από τους βασικότερους πυλώνες σταθερότητας για την εθνική μας οικονομία και την κοινωνική ζωή και, βέβαια, καθοριστικός παράγοντας για το ξεπέρασμα της κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη.  Αυτό το απέδειξε τις δύο, τελευταίες κρίσιμες εβδομάδες.  Θα το αποδείξουμε και στη συνέχεια. Παρά τις όποιες δυσκολίες σε ότι αφορά στην εισπραξιμότητα διαχειριζόμαστε τα προβλήματα με επιτυχία καλύπτοντας τις βασικές μας υποχρεώσεις προς τους αναδόχους των έργων μας.  Έτσι εξασφαλίζουμε τόσο την επάρκεια εφοδιασμού, όσο και την καλή λειτουργία των μονάδων μας και των δικτύων μας".

Οι επενδύσεις - Η νέα μονάδα "Πτολεμαΐδα V"

Οι κύριες επενδύσεις μας στοχεύουν στην ανανέωση του παραγωγικού μας δυναμικού  και στη βελτίωση της αποδοτικότητας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μονάδων μας
-  Μεγαλόπολη V ισχύος 811 MW, με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής Φ.Α. : Εμπορική λειτουργία τέλος του 2015.

-  Πτολεμαΐδα V ισχύος 660 MW  : Θα είναι η ναυαρχίδα του παραγωγικού μας στόλου τις επόμενες 10ετίες. Η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα τα τελευταία χρόνια, Προϋπολογισμού 1,4 δισ. Η πιο σύγχρονη μονάδα, με το μέγιστο δυνατό βαθμό αποδόσεων, 41,5% για τον ελληνικό λιγνίτη. Η φιλικότερη περιβαλλοντικά μονάδα λιγνιτικής παραγωγής, που θα αντικαταστήσει ανάλογης ισχύος παλαιές μονάδες. Η κατασκευή προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, και να περατωθεί το 2019.

-  Περιβαλλοντική αναβάθμιση (αποθείωση) των Μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου συνολικής ισχύος 1.595 MW.  Ήδη τα έργα βρίσκονται στο στάδιο της ανάθεσης ή της διαδικασίας επιλογής αναδόχου.

-  Υδροηλεκτρικοί σταθμοί : Ενεργούμε για την ολοκλήρωση του ΥΗΣ Μεσοχώρας, συνολικής ισχύος 161,6 MW με προοπτική θέσης σε λειτουργία το 2018, και απαιτούμενο κόστος 120 εκατομ. Το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούν σε απαλλοτριώσεις.

-  ΥΗΣ Μετσοβίτικου , 29 MW. Συνολική επένδυση 80 εκατ. Απομένουν 42.  Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018-2019.

-  ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : Σημαντικά έργα σε 17 νησιά με προσθήκη νέων μονάδων για την ασφάλεια εφοδιασμού, με αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες φιλικότερες στο περιβάλλον, και με αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου εξοπλισμού των Σταθμών και των υποδομών τους.

-  ΑΠΕ : Μέσω της θυγατρικής μας, ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει σχεδιαστεί και αρχίζει να υλοποιείται από τη νέα Διοίκηση με επιταχυνόμενους – θέλω να πιστεύω – ρυθμούς ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο Αιολικά Πάρκα στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, συνολικής ισχύος άνω των 150 MW. Eπίσης επιχειρείται επανεκκίνηση στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας, και συνεχίζεται η κατασκευή Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών.




prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου