Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Κλειστές τράπεζες: Τι θα γίνει με ATMs, θυρίδες και τον ELA

Το τραπεζικό μαρτύριο αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με τις τράπεζες να είναι και σήμερα κλειστές, ωστόσο το πόσες και πως θα απαντηθεί σε πρώτη φάση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε δεύτερη από την υπογραφή ή όχι συμφωνίας με τους εταίρους.
Η πρώτη φάση του δράματος θα παιχτεί σήμερα στις 19:00 περίπου το βράδυ, όταν θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η παραίτηση Βαρουφάκη δημιούργησε προϋποθέσεις για να αυξηθεί ο ELA.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πιθανότητες για χορήγηση πρόσθετου ELA αναμένεται να ενισχυθούν αν βγει άσπρος καπνός από το Προεδρικό Μέγαρο και τη συνάντηση κορυφής των πολιτικών αρχηγών.

Αν τελικά αυξηθεί ο ELA αύριο οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν, για να διενεργούνται και άλλες εργασίες, ενώ ενδεχομένως να αυξηθεί στα 100 ευρώ το ποσό της ανάληψης από τα ATMs.

Αν δεν αυξηθεί ο ELA τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι στα εγχώριο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν αρκετά χαρτονομίσματα, όμως είναι μεγάλης αξίας και είναι από δύσκολο ως απίθανο να γίνει ανταλλαγή με άλλα μικρότερα τόσο γρήγορα ώστε να είναι εφικτή αύριο η κανονική τροφοδοσία των τραπεζών.

Την τελική απόφαση πάντως για τη λειτουργία των τραπεζών και το ύψος των χρημάτων που θα χορηγούνται από τα ATMs θα την πάρει αργά το βράδυ η αρμόδια επιτροπή η οποία αναμένεται να συνεδριάσει κατά τις 11 στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του νέου υπουργού Οικονομικών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και των τραπεζιτών.

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίζουν την απόφαση της ΕΚΤ και θα πράξουν αναλόγως συντάσσοντας και το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί και η οποία θα καθορίζει και τη λειτουργία των θυρίδων.

Όμως, σύμφωνα με το νόμο όταν έχουν επιβληθεί capital controls δεν είναι δυνατόν οι κάτοχοι να παίρνουν χρήματα από τις θυρίδες παρά μόνον για λόγους ανωτέρας βίας και δημοσίου συμφέροντος.

Και όπως είπαν έγκυροι νομικοί στο newsit.gr η επιταγή αυτή του νομοθέτη είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο να ανατραπεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.



newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου