Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Ο σεισμολόγος Χρ.Παπαϊωάννου για τη σεισμική δράση στην περιοχή

-"Η φόρτωση των λιμνών δεν δημιουργούν σεισμό, επιταχύνουν την εκδήλωσή του"

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε  ο Χρήστος Παπαϊωάννου, σεισμολόγος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Σεισμικής Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την οξυμένη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή της Κοζάνης όλο αυτό το διάστημα.

 Ο γνωστός σεισμολόγος που βρέθηκε στην Κοζάνη για τις ανάγκες ενός σεμιναρίου, μίλησε στον "Πρωινό Λόγο" για τους μικροσεισμούς που σημειώνονται, λέγοντας πως πρόκειται για μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας και ότι το φαινόμενο δεν είναι παράξενο.  Ο ίδιος μίλησε και για τη συσχέτιση που γίνεται για τους σεισμούς και τις λίμνες της περιοχής.

"Υπάρχει μια δράση στην περιοχή βόρεια της Αιανής, που είναι συνεχής από τις αρχές Ιανουαρίου (ίσως και πιο πριν). Η σεισμική αυτή δράση αφορά μικρούς σεισμούς και το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Στον ελληνικό χώρο, ένα χώρο που έχει υψηλή σεισμική δράση έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να έχουμε επανειλημμένα δράσεις, με μικρού μεγέθους σεισμούς σε τεκτονικά ενεργές περιοχές, χωρίς να έχουμε τη γένεση κάποιου ισχυρού σεισμού. Η περιοχή αυτή είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασεισμική. Άρα, το ότι έχετε κάποιους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή, είναι κάτι το οποίο δεν είναι παράξενο. Το φαινόμενο παρακολουθείται, αλλά δυστυχώς η επιστήμη σε παγκόσμιο επίπεδο αδυνατεί να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει τη γένεση ενός σεισμού. Πρόκειται, ωστόσο, για μικρούς μεγέθους σεισμούς που γίνονται δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα ακόμη και σεισμοί της τάξεων των 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να γίνονται αισθητοί από τον κόσμο και να προκαλούν μια ανησυχία" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να προσθέσει πως ζώντας σε μια σεισμική περιοχή δεν μπορείς ποτέ να είσαι εφησυχασμένος από τον σεισμό. Στα πλαίσια της παρουσίας του στο σεμινάριο που έγινε σε μηχανικούς, ο κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε κάποια στοιχεία για τη σεισμικότητα της περιοχής και πως μπορεί η σεισμολογία με τις γνώσεις που έχει τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε διεθνές επίπεδο, να δώσει τις κατάλληλες πληροφορίες για να δώσει την κατάλληλη αντισεισμική θωράκιση σε μηχανικούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί στην Αιανή έχει τοποθετηθεί επιταχυνσιογράφος και όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ (με αφορμή το σεμινάριο για το σεισμό,), τα στοιχεία μελετώνται, αλλά είναι καθησυχαστικά. Το καλοκαίρι του 2013 η μέτρηση εκτιμήθηκε στο 11%. Αυτό σημαίνει ότι οι επιταχύνσεις κάτω από 12% δεν δημιουργούν πρόβλημα στο κτίριο (στο μπετόν), αλλά στις τοιχοποιίες. Επιταχύνσεις πάνω από το 17-18% δημιουργούν ενδεχομένως προβλήματα στο δομικό σκελετό, σημείωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το 80% των παλιών κτιρίων ένα 20% θα χρειαστεί επιδιορθώσεις τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον "Π.Λ." ο Βασίλης Λικίδης, διευθυντής Ερευνών στη μονάδα έρευνας του Ινστιτούτου Αντισεισμικής Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών.

"Η φόρτωση των λιμνών δεν δημιουργούν σεισμό, επιταχύνουν την εκδήλωσή του"



Υπάρχει μια έντονη φημολογία η οποία έχει ξεσπάσει από τον σεισμό του 1995 για τη συσχέτιση μεταξύ φόρτωσης λιμνών και γέννησης σεισμών. Υπάρχει μια συσχέτιση που έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του '60 και με τη λίμνη των Κρεμαστών. Δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι οι λίμνες τόσο του Πολυφύτου, όσο και του Ιλαρίωνα, να είναι αυτές που δημιούργησαν τους σεισμούς. Η φόρτωση των λιμνών δεν δημιουργούν σεισμό, επιταχύνουν την εκδήλωση ενός σεισμού. .



prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου