Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ναι στο νομοσχέδιο - Συμφωνία. Απώλεια Δεδηλωμένης. Τα όχι, τα παρών, οι αποχές

Πύρρεια νίκη για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση αποτελεί η έκβαση της μεταμεσονύχτιας ψηφοφορίας στη Βουλή, για την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας με τους δανειστές. Με 251 «ναι», 32 «όχι» και 8 «παρών», εθνική αντιπροσωπεία εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΟΙΚ να διαπραγματευθούν μια συμφωνία με τους εταίρους/δανειστές επί τη βάσει των ελληνικών προτάσεων.
Όμως η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία βγαίνει σοβαρά τραυματισμένη από αυτή την ψηφοφορία, μετρώντας 10 «διαρροές» που δημιουργούν πρόβλημα συνοχής και θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφοροποποιήσεις και οι σφοδρές αντιδράσεις μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει την όποια συμφωνία επιτύχει με τους δανειστές  και να περάσει από τη Βουλή τους εφαρμοστικούς νόμους.  Προσφέρονται λοιπόν νέα πρόσθετα επιχειρήματα στους Ευρωπαίους δανειστές που ζητούν διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος , ως «εγγύηση»  επιτυχούς υλοποίησης του νέου προγράμματος στήριξης.

Παράλληλα με την κρίσιμη τελική διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός καλείται τώρα να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση και στο εσωτερικό και στο εσωκομματικό μέτωπο. Ακόμη κι ΑΝ αποφευχθούν  διαγραφές και αποχωρήσεις βουλευτών, η συνοχή θα έχει διαρραγεί, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι αποδυναμωμένη και οι κεντρόφυγες τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθούν.

Αυτό που ήταν ο βασικός πολιτικός στόχος του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου πίσω από τις παλινωδίες, τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα της διαπραγμάτευσης , η διάσπαση-αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι αρχίζει να δρομολογείται εκ των πραγμάτων.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, δύο υπουργοί (Λαφαζάνης, Στρατούλης) κι άλλοι 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους με το περιεχόμενο της προτεινόμενης συμφωνίας, ψηφίζοντας «παρών», ενώ 2 ψήφισαν «όχι»

Μετά τις διαφοροποιήσεις πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είτε καταψήφισαν είτε δήλωσαν παρόντες στην ονομαστική ψηφοφορία για την ελληνική πρόταση, κορυφαίοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέλυσαν το σενάριο της επόμενης ημέρας.

Με απώλειες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με την εξουσιοδότηση της ελληνικής ομάδας που θα διαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση με το ESM.

Υπέρ ψήφισαν 251 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν 32 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ όπως και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου οκτώ βουλευτές δήλωσαν παρών και επτά απουσίαζαν.


Ειδικότερα από το ΣΥΡΙΖΑ:

-Όχι ψήφισαν: η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.

-Παρών δήλωσαν οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος Αγλαϊα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας .

-Απόντες ήταν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή και Βασίλης Κυριακάκης.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η κυβέρνηση "χάνει" τη δεδηλωμένη και σίγουρα αυτό θα δρομολογήσει εξελίξεις από Δευτέρα και με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει συμφωνιά.

Μετά την παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που δήλωσε πως δεν υπερψηφίζει την ελληνική πρόταση αλλά δηλώνει παρούσα, ο έλληνας πρωθυπουργός, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ έλαβε τον λόγο και με φανερή την ένταση στη φωνή του, έθεσε θέμα εμπιστοσύνης προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τις προθέσεις του πρωθυπουργού για εκλογές σε περίπτωση που χαθεί η δεδηλωμένη να είναι γνωστή.

Με αυτό τον ελιγμό ο κ. Τσίπρας προσπάθησε έστω και την ύστατη στιγμή να πείσει εκείνους που τις τελευταίες ώρες φλερτάριζαν με την καταψήφιση της ελληνικής πρότασης, ύστερα και την παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης.

Όπως είπε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση του καθενός βαραίνει και τόνισε πως η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογής υψηλής ευθύνης και όσον αφορά τους βουλευτές της πλειοψηφίας αποτελεί το ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης στο σύνολο της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά με τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας ζήτησε η ψήφο για εξουσιοδότηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και το πρόσωπό του, κάτι όμως που τελικά δεν το κατάφερε.
NEWSIT

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣμετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα προχωρήσει στη συμφωνία με τους δανειστές, αφού όλα βέβαια προχωρήσουν χωρίς προβλήματα από την πλευρά των δανειστών.

Μετά τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας θα φέρει τα μέτρα του νέου μνημονίου στη Βουλή, όπου εκεί θα γίνει και το τελικό ξεκαθάρισμα. Με όλες τις απαραίτητες ζυμώσεις που θα γίνουν μέχρι τότε, ο έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους κυβερνητικούς βουλευτές να υπερψηφίσουν τα μέτρα σε μία προσπάθεια να τους αλλάξει γνώμη και να μην χαθεί η δεδηλωμένη όπως στη αποψινή ψηφοφορία.

Εάν τα πράγματα δεν κυλήσουν έτσι και υπάρχουν και πάλι διαφοροποιήσεις ή και νέοι βουλευτές ταχθούν κατά των μέτρων, τότε ο έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα παραιτηθεί.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τη σειρά του θα δώσει εντολή σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό, πρόσωπο ευρείας αποδοχής που θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει τα μέτρα της συμφωνίας και μόνο όταν η χώρα φτάσει σε επίπεδα μιας κανονικότητας, τότε θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.

,

  ,







madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου