Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ανασχηματισμός: Έχουν κλειδώσει τα πρόσωπα - Το προφίλ της νέας κυβέρνησης


Ενώ οι πολιτικές διεργασίες εντείνονται αυτή την ώρα στο Μαξίμου για την επιλογή των προσώπων που θα μπουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η διατήρηση της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ. Το προφίλ της νέας κυβέρνησης, όπως αυτό σκιαγραφείται από τις τελευταίεληροφορίες θα είναι αριστερό και προοδευτικό, στοχεύοντας να δώσει μήνυμα συνεννόησης και συναίνεσης με το εγχώριο πολιτικό σύστημα, αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας στους εταίρους και πολιτικής κυριαρχίας και αποφασιστικότητας
στην κοινωνία.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να αποδείξει ότι οι πκηγές που άνοιξαν από τη συμφωνία μπορούν να επουλωθούν με περισσότερη συλλογικότητα και Δημοκρατία και όχι οδηγώντας το κόμμα σε βίαιη αλλαγή στα πρότυπα των υπολοίπων ελληνικών κομμάτων. Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές σε ολόκληρη τη δομή της κυβέρνησης με στόχο να δημιουργήσει ένα πιο ευέλικτο σχήμα, στα πρότυπα του γερμανικού, δείχνοντας ότι πήρε το μήνυμα και τις συμβουλές των εταίρων. Παράλληλα όμως θα το επανδρώσει με προσωπικότητες κύρους και καθαρούς τεχνοκράτες.

Καταλυτικά στη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού σχήματος δρα ο Νίκος Βούτσης, τη γνώμη του οποίου εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός.

Με τις εκλογές να αποτελούν σίγουρη κατάληξη εντός του έτους, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται επανασυσπείρωση του κόμματος και ισχυρούς συνοδοιπόρους ώστε να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κομματική κριτική και κοινωνική δυσαρέσκεια.

Για να διαμορφώσει αυτό το μείγμα ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει στελέχη με ισχυρά κοινωνικά ερείσματα, σαφείς αλλά όχι άκαμπτους ιδεολογικούς προσανατολισμούς και άφθαρτα. Εκτός αυτών θα επιλέξει και τεχνοκράτες για να στελεχώσει τον εκτελεστικό μηχανισμό αποδεικνύοντας στους εταίρους ότι δεν διακυβεύεται η αποστελεσματικότητα στα πλαίσια όμως της πολιτικής.

Για το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας θα εκμεταλλευτεί αρκετά στελέχη από την ισχυρή κίνηση των 53, η οποία διαθέτει ερείσματα στην κοινωνία, διατηρεί τον έλεγχο του κόμματος και έχει σηματνική ιδεολογική διείσδυση στην Κοινοβουλευτική ομάδα και παρέμβαση στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα καλύψει τον χώρο και αριστερά του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον πιο κεντρώο λόγω των κοινών αναφορών που διατηρούν οι 53 με πολιτικούς δορυφόρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετάσχουν από τους 53 οι:

Μάκης Μπαλαούρας,

Χριστόφορος Παπαδόπουλος,

ενώ ο Τάσος Κορωνάκης είναι ο γενικός γραμματέας του κόμματος,

ο Χρήστος Μαντας γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπουργός Οικονομικών

της κίνησης εφάπτεται και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θοδωρής Μιχόπουλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση ήδη συμμετέχουν από την κίνηση των 53 οι:

Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξανδρος, Χριστοδουλοπούλου Τασία, Θοδωρής Δρίτσας

Kαλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετάσχει είτε απευθείας, είτε στον μηχανισμό ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς.

Αλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η απομάκρυνση της κ. Χριστοδουλοπούλου, ενώ σίγουρη θεωρείται η μετακίνηση ή αντικαταστάση του Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος δεν αποκλείεται να προταθεί για πρόεδρος της Βουλής.

Σκέψεις υπάρχουν και για χρησιμοποίηση του Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος συγκεντρώνει την αποδοχή και του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζει ωστόσο κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η θετική του ψήφος παρά την έντονη κριτική που έχει ασκήσει λειτουργεί πάντως καταλυτικά.

Τέλος σίγουρη θεωρείται η αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου, λόγω παλαιότερων δηλώσεων. Υπό αμφισβήτηση τίθεται και η παραμονή του κ. Μπαλτά, ενστάσεις στο πρόσωπο του οποίου έχει εκφράσει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.







sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου