Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Ο Τσίπρας αποδέχεται τους όρους των πιστωτών! Μπλόκο από τις Βρυξέλλες;

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ θα δεχτεί την πρόταση των θεσμών με μικροαλλαγές

Η Ελλάδα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, με την εξαίρεση του 30% στα νησιά και αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 από τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της El Mundo, Pablo Rodriguez το Eurogroup μετατέθηκε για το απόγευμα γιατί η Ελλάδα κατέθεσε νέα πρόταση
Η Ελλάδα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, με την εξαίρεση του 30% στα νησιά και αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 από τον Οκτώβριο 
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ θα αποδεχθεί όλους τους όρους των πιστωτών που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο, με ελάχιστες μόνο αλλαγές, σύμφωνα με την επιστολή του πρωθυπουργού προς τους θεσμούς που εστάλη το βράδυ της Τρίτης και την οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times. Η Ελλάδα αποδέχεται όλες τις μεταρρυθμίσεις των πιστωτών στο φορολογικό σύστημα, με μόνο μία αλλαγή: την ειδική έκπτωση του 30% για τα νησιά, ενώ αποδέχεται και την αλλαγή ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, αρκεί να εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο και όχι αμέσως.
Σύμφωνα με το άρθρο του Peter Spiegel στους Financial Times, η Αθήνα θα δεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ με μόνο μια αλλαγή: να διατηρηθεί η έκπτωση του 30% για τα νησιά ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Όσον αφορά τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με τους FT, ο κ. Τσίπρας ζητά οι αλλάγες για την μεταφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022 να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο αντί άμεσα όπως ζητούν οι δανειστές.
Ζητά επίσης, κατά τους FT το ΕΚΑΣ που χορηγείται στους φτωχότερους συνταξιούχους, για το οποίο συμφωνεί να καταργηθεί σταδιακά έως τον Δεκέμβριο του 2019, να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που ζητάνε οι δανειστές. «Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή το staff-level agreement (τεχνική συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων) που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως ένα τμήμα της επέκτασης του εκπνέοντος προγράμματος διάσωσης και της νέας (τρίτης) δανειακής συμφωνίας για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015» γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ και προσθέτει: «Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος». Η αρχή της επιστολής του πρωθυπουργού, όπως δημοσιεύεται στους Financial Times:

Δύσκολα θα γίνει αποδεκτή η ελληνική νέα πρόταση αναφέρουν πηγές της ευρωζώνης σύμφωνα με το Reuters.
Τo νέο γράμμα του Α. Τσίπρα περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup δύσκολα θα αποδεχθούν.

Νέο μπλόκο από τις Βρυξέλλες στις προτάσεις Τσίπρα

Με επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την Κριστίν Λαγκάρντ και του ευρωπαίους ηγέτες που δημοσιεύουν οι Financial Times, δηλώνει ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, με την εξαίρεση του 30% στα νησιά και αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 από τον Οκτώβριο
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ θα αποδεχθεί όλους τους όρους των πιστωτών με βάση τη τελευταία πρόταση Γιούνκερ, με ελάχιστες μόνο αλλαγές.
Η Ελλάδα αποδέχεται όλες τις μεταρρυθμίσεις των πιστωτών στο φορολογικό σύστημα, με μόνο μία αλλαγή: την ειδική έκπτωση του 30% για τα νησιά, ενώ αποδέχεται και την αλλαγή ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, αρκεί να εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο και όχι αμέσως.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή το staff-level agreement (τεχνική συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων) που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως ένα τμήμα της επέκτασης του εκπνέοντος προγράμματος διάσωσης και της νέας (τρίτης) δανειακής συμφωνίας για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».
«Γράφω για να σας ενημερώσω για τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την λίστα των προαπαιτούμενων της Συμφωνίας σε επίπεδο Τεχνικών Κλιμακίων (Staff Level Agreement) που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2015. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να δεχθεί τη Συμφωνία σε επίπεδο Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως μέρος επέκτασης του προγράμματος διάσωσης του EFSF που εκπνέει και της νέας δανειακής σύμβασης με τον ΕSM για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015. Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».
Με δυσπιστία υποδέχονται οι Ευρωπαίοι τη νέα πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλο και οι υπουργοί Οικονομικών δύσκολα θα δεχθούν, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για εμπλοκή. «Δεν υπάρχει σοβαρή βάση συζήτησής», λένε αξιωματούχοι των Βρυξελλών.
Η επιστολή δύο σελίδων, εστάλη στους προϊσταμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναλύει το αίτημα-έκπληξη της Τρίτης για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης και γιαένα νέο τρίτο πρόγραμμα 29,1 δισ. ευρώ, γράφει ο Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times, δημοσιεύουν την επιστολή.
Η επιστολή του κ. Τσίπρας λέει ότι Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΦΠΑ με μία αλλαγή: να διατηρηθεί η ειδική 30% έκπτωση στα ελληνικά νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Στα συνημμένα αριστερά μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή του κ. Τσίπρα προς την ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει ότι όλοι οι όροι των πιστωτών έγιναν αποδεκτοί. Όπως υπογραμμίζουν, με τη  νέα πρόταση  ζητούν μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί  βιώσιμο  το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.
Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:
- Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
- Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
- Το νέο ΠΛΑΙΣΙΟ για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
- Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα
- Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους
Επισυναπτόμενα Αρχεία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου