Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Όλα δείχνουν ότι είμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία

Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με κύκλους του Προεδρικού Μεγάρου αλλά και με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, δείχνει ότι είμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, πως η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες, περιείχε το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών, το οποίο τον εξουσιοδοτούσε για συμφωνία. Η αναφορά αυτή, κάνει την συμφωνία να φαίνεται πια πολύ κοντά, νωρίτερα ίσως και από τις τελικές διορίες.

Και η Νέα Δημοκρατία δείχνει συμφωνία

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε μπροστά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, λάβρος κατά του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας το χαμόγελο του πρωθυπουργού έπειτα από την Σύνοδο Κορυφής και λέγοντας «να έρθει ο χαρούμενος στην Βουλή».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, μετά τις εκατέρωθεν αναπάντητες κλήσεις με τον πρωθυπουργό, αρνήθηκε να τον συναντήσει και έδωσε εντολή κλιμάκιο του κόμματός του, να ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες, ώστε να βοηθήσει στην κατεύθυνση της συμφωνίας.

Η εντολή αργά το βράδυ ανακλήθηκε και το ταξίδι της Ντόρας Μπακογιάννη, του Μανώλη Κεφαλογιάννη και του Κωστή Χατζηδάκη ακυρώθηκε, με τις φήμες να θέλουν την «διαπραγματευτική ομάδα» της Νέας Δημοκρατίας στην επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, να καθησυχάζεται πως η συμφωνία είναι πλέον… θέμα ωρών.

Το «άγριο» Ποτάμι που έγινε… ρυάκι

Αντίστοιχη όμως ήταν και η κατάσταση με το Ποτάμι και τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη. Ο πρόεδρος του κόμματος, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης εμφανιζόταν έξαλλος με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζοντας ότι «η μη συμφωνία αποτελεί προδοσία», μετά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, έγινε… αρνάκι.

Εξερχόμενος μάλιστα του Μεγάρου Μαξίμου, σε πολύ ήπιο τόνο και με μειλίχιο ύφος, εξέφρασε ουσιαστικά την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως «Όσα συμφωνήθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, υπηρετούνται από την κυβέρνηση».

Φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας, τον καθησύχασε διαβεβαιώνοντάς τον στην συνάντησή τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες με Κουτσούμπα και Φώφη

Λιγότερο επεισοδιακές ήταν οι συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός, τηλεφώνησε στον Δημήτρη Κουτσούμπα, για να τον ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τις δυσκολίες αλλά και το ότι «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία» για να εισπράξει την κάθετη αντίθεση του γγ, ο οποίος του επανέλαβε την θέση ενάντια σε οποιοδήποτε νέο μνημόνιο αλλά και στο ενδεχόμενο της κρατικής χρεοκοπίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε και με την Φώφη Γεννηματά, για να κλείσει τον κύκλο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου