Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Τις συντάξεις να τις κλαις! 432 ευρώ βασική σύνταξη προτείνουν οι θεσμοί

Μπορεί η διαπραγμάτευση με ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM να είναι σε πλήρη εξέλιξη και ήδη να έχει κλειδώσει ο τρόπος που θα γίνει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ωστόσο την ίδια στιγμή μπαίνουν και τα θεμέλια της διαπραγμάτευσης του Οκτωβρίου για το ασφαλιστικό.

Η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο είναι σε πλήρη εξέλιξη και ήδη έχει κλειδώσει ο τρόπος που θα γίνει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ωστόσο ξεκινά η συζήτηση για τις μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Δραματικές μειώσεις στις συντάξεις φέρνουν οι αναλογιστικές μελέτες

Ο υπουργός Εργασίας, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη, με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ εξέφρασε «προσωπικές απόψεις», για το τι θα ακολουθήσει στο ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα, είπε πως βλέπει ένα σύστημα που  θα εξασφαλίζει μια βασική σύνταξη που δεν μπορεί να είναι κάτω από το επίπεδο του ορίου φτώχειας, δηλαδή 432 ευρώ τον μήνα.

Στη βασική σύνταξη θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές του ασφαλισμένου κατά τον εργασιακό του βίο.

Αλλά οι αλλαγές τους φθινόπωρου που το πιθανότερο θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο να οδηγήσουν και σε περικοπές σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ και μικρότερες για εκείνες μεταξύ 1.000 έως 2.000 ευρώ.

Πληροφορίες έφεραν ακόμη τον κ. Κατρούγκαλο να αναφέρεται σε ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια σύνταξη, δεν επιβεβαιώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας.

Μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, έγινε γνωστό από μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενοποίησης κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, στο MEGA, δρομολογείται ισοπέδωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων για να γίνει η συμφωνία.

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί αυτό το μέτρο αλλάζουν τα δεδομένα στο ασφαλιστικό ειδικότερα στο θέμα της κράτησης των εισφορών για την περίθαλψη σε 1.370.000 δικαιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από μία κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με το MEGA, αν κάποιος έχει δύο κύριες συντάξεις 800 και 300 ευρώ η παρακράτηση που μπορεί να γίνει στην μικρότερη σύνταξη είναι 6% δηλαδή 18 ευρώ. Μαζί με την κράτηση στην επικουρική των 150 ευρώ των 6% (9 ευρώ), το σύνολο των κρατήσεων φτάνει τα 27 ευρώ. Αν όμως συμψηφιστούν κύριες και επικουρικές συντάξεις στο σύνολο των 1250 ευρώ η κράτηση των 6% θα φτάνει τα 75 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου