Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Το πακέτο των μέτρων που έρχεται για τους επόμενους μήνες

Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, φόρος πολυτελούς διαβίωσης και τέλη κυκλοφορίας είναι ορισμένα από τα φορολογικά βάρη που καλούνται να σηκώσουν έως το τέλος του έτους εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Συνολικά έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν στην Εφορία περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 ο λογαριασμός θα εξοφληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2016.

Οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν δήλωση από τις 19 Ιουλίου ή θα την καταθέσουν έως τις 26 του μήνα θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου.

Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Εισφορά αλληλεγγύης: Η αύξηση κρατήσεων φέρνει μείωση μισθών

Μείωση από 13 ευρώ έως 35 ευρώ τον μήνα θα διαπιστώσουν από αυτόν τον μήνα χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον μήνα καθαρές αμοιβές (μετά φόρων) πάνω από 1.721 ευρώ.

Αυτό, διότι τίθεται σε εφαρμογή η διάταξη του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, βάσει της οποίας αυξάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

Με την εφαρμογή του νόμου αυτού θα προκύψουν μεγαλύτερες κρατήσεις τον μήνα σε μισθωτούς, αλλά και συνταξιούχους εφόσον ξεπερνούν οι καθαρές αμοιβές το παραπάνω ποσό.

Η πρώτη αύξηση της φορολογίας με τους νέους υψηλότερους συντελεστές θα γίνει αντιληπτή με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας Ιουλίου (εάν δεν έχει ήδη γίνει) ή Αυγούστου.

Η δεύτερη θα συμβεί, όταν οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν το 2016 τη φορολογική τους δήλωση.

Τότε, με την εκκαθάριση θα προκύψει το ποσό που πρέπει να πληρώσουν, αφού αφαιρεθούν οι αυξημένες παρακρατήσεις που έχουν γίνει από τον Αύγουστο και μετά.

Για παράδειγμα, μισθωτός με δύο παιδιά που έχει ετήσιο μεικτό εισόδημα 30.000 ευρώ (μηνιαίος καθαρός μισθός 1.721 ευρώ) θα πληρώσει τον μήνα παραπάνω φόρο 13 ευρώ και τον χρόνο 180 ευρώ.

Αν ο ίδιος είχε μηνιαίο καθαρό μισθό 2.011 ευρώ (37.000 μεικτά ετησίως), θα πλήρωνε παραπάνω φόρο τον μήνα 16 ευρώ και τον χρόνο 222 ευρώ.



Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου