Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

New York Times: Η Λέσβος εξευτελίζει την Ευρώπη

Είναι εξωφρενικό για την Ευρώπη να περιμένει από την Ελλάδα να επωμιστεί αυτό το βάρος, αλλά αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει.

Στο σημερινό της κύριο άρθρο η αμερικανική εφημερίδα κάνει αναφορά στην μεταναστευτική κρίση που επηρεάζει τον ευρωπαϊκό νότο με την όλο και μεγαλύτερη εισροή προσφύγων. Τονίζει ότι το μεγαλύτερο βάρος το σηκώνει η Ελλάδα και ρίχνει τις ευθύνες στην Ευρώπη.

Δεν φτάνει που η Ελλάδα αναγκάστηκε, τον περασμένο μήνα, να αποδεχθεί μια επιζήμια συμφωνία διάσωσης από τους Ευρωπαίους πιστωτές της, τώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους περισσότερους πρόσφυγες που διασχίζουν τις ακτές της Μεσογείου με προορισμό οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Είναι εξωφρενικό για την Ευρώπη να περιμένει από την Ελλάδα να επωμιστεί αυτό το βάρος, αλλά αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει.

Περισσότερη από 107.000 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν φέτος στην Ελλάδα, ξεπερνώντας την Ιταλία που υποδέχθηκε 80.000. Οι περισσότεροι από τους μισούς είναι Σύροι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα με ρυθμό 1.000 κάθε μέρα, είναι εξαντλημένοι, αφυδατωμένοι και πεινασμένοι. Τα λίγα κέντρα υποδοχής που λειτουργούν από την ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν να προσφέρουν αρκετά φαγητό σε όλον αυτό τον πληθυσμό, πολύ περισσότερο στέγη και ιατρική περίθαλψη. Αλλά για εκείνους που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη δεν υπάρχει γυρισμός.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για διάθεση περισσότερων πόρων για την επίλυση του προβλήματος, αλλά στο μεταξύ στη Λέσβο, ένα νησί που λόγω της εγγύτητά του με την Τουρκία δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών, οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα και παρέχουν γεύματα, κουβέρτες και στεγνά ρούχα. Η απάντηση τους θα πρέπει να είναι ντροπή για τους άλλους Ευρωπαίους, ειδικά για τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία πανικοβάλλεται με την προοπτική να υποδεχθεί μόλις 3.000 μετανάστες που διασχίζουν το Καλαί στη Γαλλία.

Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, η οποία είναι ολοένα και πιο επείγουσα μέρα με τη μέρα, δεν μπορεί να λυθεί από εθελοντές πολίτες στην οικονομικά πιο κατεστραμμένη χώρα της ηπείρου. Η ΕΕ συμφώνησε τον περασμένο μήνα να λάβει 40.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αυτός είναι ένας γελοίος αριθμός σε σχέση με το εύρος της κρίσης. Ακόμη κι έτσι, τα κράτη-μέλη δεν συμφωνούν για το πόσα άτομα θα μπορέσουν να υποδεχθούν, κάτι που η Κομισιόν αναφέρει ότι θα προσπαθήσει να λύσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη και τη χρειάζεται τώρα. Η Κομισιόν θα πρέπει να διαθέσει αμέσως κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για να μπορέσει η Ελλάδα να προσφέρει υπηρεσίες στους πρόσφυγες. Θα πρέπει επίσης να υποχρεώσει τα κράτη-μέλη να αναλάβουν δράση. Αν πραγματικά έχει μείνει λίγη αξιοπιστία στην Ένωση.



tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου