Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Επιστρέφουν καταθέσεις 20 δισ. μετά την άρση των capital controls

Μιλώντας στο 14ο συνέδριο του ΣΕΤΕ ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι τα capital controls αναμένεται να αρθούν πλήρως τοπρώτο τρίμηνο του 2016 και επισήμανε ότι το νέο πρόγραμμα που προέκυψε από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς είναι αρκούντως εμπροσθοβαρές ώστε με τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Eurobank είναι έτοιμη να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τον κλάδος των ξενοδοχείων.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε ως παράδοξο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του κλάδου να φτάνουν στο 40% του συνόλου και εξήγησε ότι είναι παράδοξο γιατί αφορά σε ένα κλάδο που στα χρόνια της κρίσης αναπτύχθηκε.

Ανέφερε ακόμα ότι θα κληθούν οι επιχειρηματίες που χρωστούν να βάλουν κεφάλαια και αρνηθούν θα απευθυνθούν σε νέους επενδυτές ώστε να εξυγιανθούν οι επιχειρήσεις.

Μάλιστα δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο να ¨κουρευτούν¨ σε κάποιο βαθμό τα δάνεια.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Καραβία:

Ευχαριστώ το ΔΣ και τον πρόεδρο κ. Ανδρεάδη για την πρόσκληση και θεωρώ ιδιαίτερη τιμή να είμαι απόψε ο κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ. Ο ΣΕΤΕ, κορυφαίος φορέας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, εκπροσωπεί το δυναμικότερο κλάδο της, τον κλάδο που στήριξε την ελληνική οικονομία στην κρίση και αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Το περιβάλλον είναι οικείο – γιατί με το ΣΕΤΕ και τους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού δεν είμαστε απλώς συνεργάτες, αλλά γνήσιοι εταίροι εδώ και δέκα χρόνια. Είμαστε η τράπεζα του τουρισμού: αυτό αποτελεί κεντρική επιλογή μας, ήταν πρωτοβουλία του σημερινού Προέδρου της Τράπεζας, κ. Ν. Καραμούζη, και η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας με τον ελληνικό τουρισμό και τους ανθρώπους του βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας για το μέλλον.

Η πρώτη προϋπόθεση για το μέλλον, όμως, είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων στο σημερινό περιβάλλον, που παραμένουν πολλαπλές και κρίσιμες. Μετά τις τρείς εκλογικές αναμετρήσεις αυτή τη χρονιά και τον σοβαρότατο αντίκτυπό τους στην οικονομία, που κορυφώθηκε με την επιβολή των capital controls, η πρόσφατη ετυμηγορία των πολιτών διαμορφώνει ένα δυνητικό πεδίο για μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα.
Σήμερα, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης, το 2010, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης συναινούν στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής του προγράμματος που συμφωνήθηκε με τους εταίρους μας τον περασμένο Ιούλιο. Αυτή η βασική πολιτική συναίνεση μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη εξόδου της χώρας από την κρίση, όπως αντίστοιχα έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από την κρίση, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.
Τα επόμενα βήματα θα είναι καθοριστικά. Όπως ορθά επισημάνθηκε από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, προέχει η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος, χωρίς περισπάσεις ή παραπατήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποτροπή τις σχέσεις μας με την Ευρώπη, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το νέο Πρόγραμμα είναι επαρκώς εμπροσθοβαρές. Ουσιαστικά η εφαρμογή του δημιουργεί εκείνη την κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 96 διαρθρωτικές δράσεις – περίπου οι μισές από τις συνολικά 220 δράσεις που περιλαμβάνει μέχρι το τέλος του 2018. Οι 19 από αυτές αφορούν τις αγορές προϊόντων και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ήδη, 48 συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο μήνα, ώστε να κλείσει επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση.

Πέρα από την απρόσκοπτη εφαρμογή του Προγράμματος, η ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη προϋποθέτει: την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, για την οποία εργαζόμαστε εντατικά, την άρση των capital controls, που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και όχι αργότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2016, τη σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος με έμφαση στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση λαμβάνει ήδη θετικές πρωτοβουλίες, καθώς και την πρόοδο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ειδικότερα, το φορολογικό σύστημα πρέπει να δίνει έμφαση και στην αναπτυξιακή του διάσταση, παρέχοντας κίνητρα στην επιχείρηση μέσω σταθερών, χαμηλών φορολογικών συντελεστών, και τη δυνατότητα ταχείας φορολογικής απόσβεσης των επενδύσεων της. Η επιτυχής και ταχεία υλοποίηση των παραπάνω θα συμβάλει και στην σχετικά άμεση έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος που επίσης θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Ωστόσο κλειδί για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που πρέπει να καταστεί εθνικός στόχος, αποτελεί η ανάκαμψη των επενδύσεων - που το 2014 υποχώρησαν στο 11.5% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1960. Στη σημερινή συγκυρία, αύξηση των επενδύσεων μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο από τον ιδιωτικό τομέα είτε εγχώριο ή κυρίως από άμεσες ξένες επενδύσεις. Αποτελεί πεποίθησή μας ότι εφόσον τα παραπάνω δρομολογηθούν, η οικονομία μας μπορεί να εκπλήξει θετικά, ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στη Ευρωζώνη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Παρόλα αυτά, οι δυσκολίες δεν είναι ακόμη πίσω μας. Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αλλά και οι προβλέψεις της Κομισιόν, κάνουν λόγο για δύο ακόμη χρόνια ύφεσης, φέτος και του χρόνου. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών μας, στη Eurobank, αναφέρουν ότι τα πράγματα μπορεί να είναι αρκετά καλύτερα από τις υπάρχουσες προβλέψεις για το 2015 και το πραγματικό ΑΕΠ μπορεί να κινηθεί σε επίπεδα του -1.5%, σημαντικά υψηλότερο της επίσημης πρόβλεψης του -2.3%.

Ο τουρισμός έχει κεντρικό ρόλο στην καλύτερη των αναμενομένων επιδόση για το 2015. Είναι εντυπωσιακό ότι στο διάστημα 2010-15, δηλαδή κατά την εξαετία της ελληνικής κρίσης, ο τουρισμός έχει να επιδείξει αύξηση εσόδων κατά 4.1 δις ευρώ (+39%) και αφίξεων επισκεπτών κατά 11 εκ. άτομα (+73%). Ειδικότερα, για το 2015, οι επιδόσεις θα είναι εξαιρετικές (14.5 δις ευρώ έσοδα και 26 εκ. αφίξεις) παρά την πρόσκαιρη – αλλά σημαντική – επιβάρυνση από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και παρά τον αρνητικό αντίκτυπο από την επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας.
Ο τουρισμός, επίσης, παραμένει ο κλάδος της οικονομίας που συνεχίζει να προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια. Παρά την αβεβαιότητα που βιώσαμε κατά τη διάρκεια του έτους είναι γνωστό ότι διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες εξετάζουν σοβαρά την ανέγερση νέων μονάδων στη χώρα μας, ενώ διεθνή funds μελετούν τη συμμετοχή τους σε εξειδικευμένα σχήματα για επενδύσεις στο χώρο. Η ολοκλήρωση της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, για την οποία η Τράπεζά μας παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στο ΤΑΙΠΕΔ, θα επιβεβαιώσει το διεθνές ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το τουριστικό προϊόν στη χώρα μας, αλλά θα σηματοδοτήσει επίσης ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Είναι διάχυτη η άποψη για την ανάγκη ενός «επενδυτικού σοκ» στη χώρα μας και μια πολύ πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ διατύπωσε την εκτίμηση για ένα ύψος επενδύσεων της τάξης των €100 δισ. την επόμενη 7ετία, ώστε να αντισταθμίσει τις σωρευτικές συνέπειες της κρίσης. Ο τουριστικός κλάδος σε όλη τη διάρκεια της κρίσης δεν έφυγε από το ραντάρ των διεθνών επενδυτών και τώρα το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί. Η Eurobank είναι πολλαπλά ενεργή και σε αυτό το πεδίο – τόσο η ίδια ως Ομιλος, όσο και αυτοτελώς βασικοί μέτοχοί μας. Η Grivalia, στην οποία κύριος μέτοχος είναι η Fairfax Financial Holdings και η Eurobank διατηρεί ισχυρή μετοχική συμμετοχή, έχει κάνει ήδη τη στρατηγική επιλογή για στήριξη του ελληνικού ξενοδοχειακού τουρισμού, σε συνεργασία τόσο με την ίδια τη Fairfax όσο και με άλλους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί θυγατρική εταιρεία, η οποία θα διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των €100 εκ. ευρώ, με στόχευση σε άμεσες επενδύσεις και με σκοπό την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουμε τρείς μεγάλες άμεσες προκλήσεις, οι οποίες είναι και προκλήσεις για το σύνολο της οικονομίας γενικότερα, αλλά και του τουρισμού ειδικότερα. Η πρώτη είναι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση μέσα σε τρία χρόνια. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, αλλά θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε την κεφαλαιακή μας θωράκιση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τους καταθέτες μας και θέτοντας τα θεμέλια για την πλήρη, αν και σταδιακή, εξομάλυνση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Η Eurobank είναι σήμερα η τράπεζα του ιδιωτικού τομέα, με 65% ιδιωτική μετοχική βάση. Είμαι βέβαιος ότι θα αντλήσουμε, όπως το επιτύχαμε και πριν από ένα χρόνο, ιδιωτικά κεφάλαια, εγχώρια και διεθνή, ώστε η τράπεζα να παραμείνει στο φυσικό της χώρο που είναι ο ιδιωτικός τομέας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει να υπηρετήσει το θεμελιώδη στόχο της, που είναι η χρηματοδότηση της υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και όπου αλλού έχουμε δραστηριότητα.

Η αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης, όμως, δεν μεταφράζεται αυτόματα σε ρευστότητα, τη δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Υπό συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, με ολοκληρωμένη την ανακεφαλαιοποίηση από ιδιώτες και μετά την άρση των περιορισμών των capital controls δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Εκτιμώ ότι είναι απολύτως εφικτό να επιστρέψουν εντός του 2016 περίπου οι μισές καταθέσεις από τα €40 δισ. που χάσαμε ως ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους 12 μήνες. Στην περίπτωση αυτή θα αλλάξουν δραστικά οι δυνατότητές μας για χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων και γι’αυτό είναι προς το κοινό συμφέρον η συμβολή όλων σε αυτή την προσπάθεια.

Παρά τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, για τη Eurobank είναι ξεκάθαρο ότι η χρηματοδότηση του τουρισμού βρίσκεται στην κορυφή της ιεράρχησής μας. Τον γνωρίζουμε σε βάθος και έχουμε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους Έλληνες τουριστικούς επιχειρηματίες, από τις μεγαλύτερους ομίλους μέχρι τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσφέροντάς τους ανταγωνιστικές υπηρεσίες και απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη τους. Κάτι που επιβεβαιώθηκε έμπρακτα φέτος, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στα τέλη Ιουνίου.

Το 2015, παρά τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας, εγκρίθηκαν νέες χρηματοδοτήσεις σε υγιείς πελάτες, επιπλέον των ποσών για τις αναχρηματοδοτήσεις παλαιών δανείων. Για το 2016, οι νέες χρηματοδοτήσεις που θα διατεθούν σε υγιείς επιχειρήσεις, παλαιούς αλλά και νέους πελάτες, θα μπορούσαν να υπερβούν τα € 100 εκ.
Η τρίτη μεγάλη πρόκληση αφορά την αντιμετώπιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων». Αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ή προβληματικών δανείων επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι η υλοποίηση βιώσιμων λύσεων και η διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες, είτε με ενίσχυση των κεφαλαίων της επιχείρησης από τους ίδιους ή με την είσοδο νέων επενδυτών. Ωστόσο, θα ήθελα να σημειώσω ότι ηχεί παράδοξα η ύπαρξη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό 40%, αντίστοιχο με αυτό του συνόλου των δανείων στην οικονομία, σε ένα κλάδο που έχει να επιδείξει ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του στην ‘Κ’ της Κυριακής, με τίτλο ‘«Κόκκινα» δάνεια και επενδύσεις’, αναφέρθηκε στην ανάγκη οι Τράπεζες, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων, να προχωρήσουν σε μερική απομείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων. Θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι εμείς στη Eurobank, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, το έχουμε άλλωστε ήδη κάνει, σε περιπτώσεις που αυτό δικαιολογείται από τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, σε περιπτώσεις που διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της, όπως αυτή πιστοποιείται από τρίτους ανεξάρτητους φορείς, με την αυστηρή προϋπόθεση εισόδου νέων κεφαλαίων στην επιχείρηση, είτε από τους σημερινούς επιχειρηματίες ή από νέους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη για διαφάνεια και εταιρική διακυβέρνηση με βάση τα διεθνή πρότυπα. Η Τράπεζα θα είναι αρωγός σε όλες τις πρωτοβουλίες που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και θα συμβάλει στην ενδυνάμωση και, όπου χρειαστεί, στη συγκέντρωση του κλάδου. Έχουμε όμως την υποχρέωση να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις σε αντίθετες περιπτώσεις.

Κυρίες και κύριοι,
Κλείνοντας και ευχαριστώντας και πάλι το ΣΕΤΕ, τη διοίκηση και όλους τους ανθρώπους του τουρισμού για την πρόσκληση αλλά και για τη συνεργασία τους, σε όλα τα επίπεδα, επί πολλά χρόνια τώρα, θέλω να το επαναλάβω ξεκάθαρα και απλά. Και σήμερα, που βρισκόμαστε σε στενότητα χρήματος, αλλά πολύ περισσότερο όσο βελτιώνεται η ρευστότητα, ο τουριστικός κλάδος και οι επιχειρήσεις του είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Eurobank. Διψάμε για υγιή και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια για να τα χρηματοδοτήσουμε. Το αμοιβαίο όφελος από την υλοποίησή τους θα είναι πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία, την απασχόληση και τη χώρα.





madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου