Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Κοινωνική ασφάλιση: Ήρθε το οριστικό τέλος!

Η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων μέσω της συγχώνευσής τους σε μία ενιαία σύνταξη, αλλά και η αντίστοιχη ποσοτικοποίηση που ζητούν οι δανειστές για τα μέτρα άμεσης δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε περικοπές συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, βάσει των όσων επιτάσσει το «Μνημόνιο 3», να προχωρήσει σε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος έως το 2018, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ, ήτοι 1,9% επί του ΑΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτά έχουν προϋπολογιστεί για το 2015-16 μέτρα της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ και μένουν άλλα 700 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περικοπές συντάξεων. Και το χειρότερο; Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λογαριασμό για τα πεπραγμένα της στους Θεσμούς, εγκρίνοντας με νομοσχέδιο τις νέες αλλαγές έως και τις 15 Νοεμβρίου.

Με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, η βασική εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στο εξής στα 390 ευρώ και πάνω σε αυτή θα «χτίζονται» τα επιπλέον της σύνταξης, τα οποία θα προκύπτουν από το πόσο εισέφερε ο εκάστοτε ασφαλισμένος προς το Δημόσιο.

Από τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι οι Θεσμοί αξιώνουν από την κυβέρνηση την καθιέρωση «συντάξεων πείνας», σπρώχνοντας τους πολίτες προς την ιδιωτική ασφάλιση, έτσι ώστε το κράτος να αρχίσει να περιορίζει τη συμμετοχή του στην ασφάλιση τόσο των εργαζομένων όσο και των συνταξιούχων, αρκούμενο σε παροχές που θα θυμίζουν περισσότερο χαρτζιλίκι.

Η εικόνα που διαμορφώνεται γίνεται ακόμη μελανότερη, εάν λάβει κανείς υπ΄ όψιν του ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», ενώ και τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται σε πλήρη απορρύθμιση, με τους Θεσμούς να φέρονται να ζητούν από την κυβέρνηση την εγκαθίδρυση «εργασιακών σχέσεων – λάστιχο», όπου η ατομική σύμβαση και η εκ περιτροπής εργασία θα τείνουν να καταστούν κανόνας.

Επί της ουσίας, ακολουθώντας πιστά την τακτική «σοκ και δέος» οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου απαιτούν την επαναφορά των όσων είχε επιχειρήσει να εισαγάγει στα εργασιακά η κυβέρνηση Σαμαρά την περίοδο του δευτέρου Μνημονίου, με την απεμπόληση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και την καταστρατήγηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέσω της προώθησης ατομικών συμβάσεων.



newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου