Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Στέγη Παιδιού «Ο Άγιος Στυλιανός»: 55 χρόνια προσφοράς

Όσο υπάρχουν Άνθρωποι!

 Η ιστορία του παλαιότερου φιλανθρωπικού σωματείου της Κοζάνης

 Εδώ και 55 χρόνια τώρα το Φιλανθρωπικό Σωματείο Στέγη Παιδιού Κοζάνης «Ο Άγιος Στυλιανός» στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη με ανιδιοτέλεια και ανθρωπιά.

Ένα όνειρο του Αρχιμανδρίτη Απόστολου Παπακωνσταντίνου με συμπαραστάτη την Άννα Καραγκούνη, για βοήθεια στα άπορα παιδιά προκειμένου να αποκτήσουν τα εφόδια εκείνα της γνώσης και της μάθησης. Από τότε και μέχρι σήμερα, παρ’ όλο που οι καιροί άλλαξαν, οι αξίες και οι στόχοι του Σωματείου παρέμειναν οι ίδιοι και μάλιστα προσαρμόστηκαν στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες όλων αυτών των παιδιών που ενώ έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν τη γνώση στερούνται βασικών αγαθών.

Μιλώντας κανείς με τους εθελοντές του Σωματείου μπορεί εύκολα να καταλάβει πως η προσπάθεια που κάνουν δεν έχει να κάνει με προσωπικό όφελος αλλά με την ουσιαστική προσφορά στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη είτε από υλικά, είτε από πνευματικά αγαθά.
 Με ένα οικοτροφείο στην περιοχή του Ξενία, τη στέγη τους στη Βασ. Φόρη 36 και τις κατασκηνώσεις «Φτελιό» είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στέγη σε κάθε παιδί που το έχει ανάγκη.
 Η δράση τους όλα αυτά τα χρόνια είναι μεγάλη τόσο μεμονωμένα όσο και σε συλλογικό επίπεδο, φιλοξενώντας φοιτητές και οικογένειες
 στους ξενώνες ή παρέχοντας βασικά αγαθά
 και ψυχολογική υποστήριξη στον συνάνθρωπο.


Τα μέλη, πραγματοποιούν εβδομαδιαίες συναντήσεις υποστήριξης για νέες μητέρες, νεολαίας και κυριών με στόχο την επαφή και την ανταλλαγή απόψεων για θέματα που απασχολούν την κάθε ομάδα. Έχουν καθιερώσει γιορτές όπου πραγματοποιούνται κάποιες εκδηλώσεις όπως είναι η γιορτή του Αγίου Στυλιανού, της μητέρας (την ημέρα της Υπαπαντής) και τη γιορτή του πατέρα και άλλες εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Προς ενημέρωση αξίζει να αναφερθεί πως θα δημιουργηθεί και ομάδα scrabble, κάτι που δεν υπάρχει στην Κοζάνη. Επίσης, γίνεται μια προσπάθεια εξέλιξης και εκσυγχρονισμού του σωματείου αναζητώντας νέους τρόπους πιο αποδοτικούς για βοήθεια μέσα από τη συνεργασία με άλλα σωματεία ή ακόμα και με τον Δήμο και την Περιφέρεια.



Τα κτήρια που ανήκουν στο Σωματείο παρ’ όλο που δεν υπάρχει η οικονομική ενίσχυση, σιγά-σιγά μέσα από δωρεές και εθελοντική εργασία, εκσυγχρονίζονται. Πληρούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις ή να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών για προσωρινή φύλαξη ή ως κέντρο μελέτης και δημιουργικής απασχόλησης των νέων.  Όπως επίσης και οι κατασκηνώσεις  «Φτελιό», όπου κάθε καλοκαίρι φιλοξενούν πολλά παιδιά είτε δωρεάν είτε με ένα μικρό αντίτιμο για τα βασικά έξοδα του παιδιού όπως επίσης και κάποια μέσω της συνεργασίας με το Δήμο.


Φέτος γιορτάζονται τα 55 χρόνια του σωματείου και το ‘βαλαν όλοι πείσμα πως δεν πρέπει να σβήσει αλλά θα εξελιχθεί και θα αποτελεί κέντρο βοήθειας για πολλά χρόνια ακόμα. Ερχόμενος, κάποιος, στη Στέγη διαπιστώνει πως η πόρτα είναι ανοιχτή είτε για βοήθεια είτε για δωρεά. Μπορεί ο καθένας να δώσει ό,τι μπορεί από υλικά αγαθά μέχρι και εθελοντική εργασία και βέβαια όσοι χρίζουν βοήθειας θα βρουν μια φιλόξενη αγκαλιά.



Τέλος να αναφέρουμε πως η Στέγη Παιδιού Κοζάνης «Ο Άγιος Στυλιανός» συνήθιζε να χαρίζει σε κάθε τρόφιμο που έφευγε μία βαλίτσα, συμβολικό δώρο για το ταξίδι στη μετέπειτα ζωή τους, έτσι και τώρα απλόχερα χαρίζουν όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται κάθε αναξιοπαθών προκειμένου να συνεχίσει τη ζωή του με αξιοπρέπεια και δύναμη. Κάπως έτσι, όσο υπάρχουν Άνθρωποι θα στηρίζουν αυτή την προσπάθεια με οποιονδήποτε τρόπο για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του με αξιοπρέπεια και δύναμη.



από τον Πρωϊνό Λόγο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου