Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Θρίλερ με τον θάνατο του εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι

Ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι, Αμπντελχαντίμ Αμπαούντ, έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, μεταδίδει η Washington Post, επικαλούμενη ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους υπηρεσίας πληροφοριών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας ο Αμπντελχαντίμ Αμπαούντ, υπήκοος Βελγίου, σκοτώθηκε στην επιχείρηση της αστυνομίας και του στρατού στο Saint Denis.

Η έφοδος των αστυνομικών αρχών πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια πληροφορία που έλαβαν οι αρχές τη Δευτέρα «σχετικά με την παρουσία στη Γαλλία του Αμπαούντ», του φερόμενου εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι που στοίχησαν την ζωή σε 129 ανθρώπους, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.

Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ δεν βρίσκεται μεταξύ των 8 ανθρώπων που συνελήφθησαν σήμερα, ενώ επισήμανε ότι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί από το σημείο της εφόδου δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι αρχές έχουν προς το παρόν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ο Φρανσουά Μολέν, που έχει αναλάβει τις έρευνες, δήλωσε ωστόσο ότι δε βρίσκεται σε θέση να διευκρινίσει ούτε τον αριθμό ούτε τα στοιχεία των ανθρώπων που σκοτώθηκαν.

Επιπλέον ο Γάλλος εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ανακαλύφθηκε ένα κινητό τηλέφωνο εντός ενός κάδου απορριμμάτων στο εξωτερικό του συναυλιακού χώρου του Μπατακλάν, με το μήνυμα: «φύγαμε, ξεκινάμε»..

O Εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν, δεν διέψευσε τις αναφορές περί θανάτου του «εγκεφάλου» Αμπντελχαντίμ Αμπαούντ, των επιθέσεων στο Παρίσι, αλλά ανακοίνωσε ότι δεν βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες.

Όπως είπε, η επιχείρηση της αστυνομίας εμπόδισε μία τρομοκρατική ομάδα που ήταν έτοιμη να «χτυπήσει», ενώ  επιβεβαίωσε ότι ένας από τους δράστες των επιθέσεων της Παρασκευής έστειλε γραπτό μήνυμα από το κινητό του, γράφοντας «αρχίζουμε».

Πρόσθεσε ότι οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα, για να ταυτοποιήσουν τόσο τους οκτώ συλληφθέντες, όσο και τους δύο νεκρούς, μετά από την επιχείρηση που έλαβε χώρα νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο προάστιο Σεν Ντενίς του Παρισιού.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι φερόμενοι ως ισλαμιστές τρομοκράτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της επιχείρησης της γαλλικής αστυνομίας σχεδίαζαν να διαπράξουν επίθεση στην οικονομική και επιχειρηματική συνοικία της γαλλικής πρωτεύουσας, τη La Defense.

Σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις έρευνες, η επίθεση είχε οργανωθεί για αύριο Πέμπτη, στη συνοικία όπου εδρεύουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γαλλίας, όπως για παράδειγμα ο πετρελαϊκός κολοσσός Total αλλά και η τράπεζα Societe General.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι οι στόχοι των τρομοκρατών ήταν το εμπορικό κέντρο Quatre Temps και η κεντρική πλατεία της συνοικίας με τους ουρανοξύστες και τα γραφεία των επιχειρήσεων στο δυτικό τμήμα του Παρισιού.

Οι αστυνομικοί περίμεναν να εντοπίσουν τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ομάδα που προετοίμαζε επίθεση στη La Defense, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, αργότερα ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ φάνηκε να υπονοεί ότι υπήρχε σχέδιο για μια νέα επίθεση.

Οι αστυνομικές πηγές είπαν ότι το Παρίσι είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση που σχεδιαζόταν στο La Defense από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Μαρόκου και τέσσερις αξιωματούχοι των μαροκινών υπηρεσιών επισκέφθηκαν τη γαλλική πρωτεύουσα για να συναντηθούν με αστυνομικούς.



madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου