Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλο συλλαλητήριο για την υγεία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΜΑΤΣΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΦΟΡΕΩΝ

Τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και οι κλινικές της περιοχής, οι ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και το μεγάλο πρόβλημα της εκ περιτροπής λειτουργίας των Παιδιατρικών και Μαιευτικών Κλινικών των δύο Νοσοκομείων της περιοχής (Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο), ήταν το αντικείμενο της εκτενούς συζήτησης που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Δημοτικό Συμβούλιο
 Κοζάνης, παρουσία εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας.

Οι εμπλεκόμενοι στο χώρο της υγείας (γιατροί, προσωπικό), αλλά και οι φορείς (όπως ο ιατρικός σύλλογος, η αντιπεριφέρεια Υγείας), περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την εικόνα για το υποστελεχωμένο νοσοκομείο, ενώ από πλευράς δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε τελικά να γίνει κινητοποίηση για την υγεία, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 9η του μηνός. Στόχος είναι να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα, μια κραυγή αγωνίας της τοπικής κοινωνίας, ενάντια στο διαφαινόμενο λουκέτο του νοσοκομείου, το οποίο εξυπηρετεί 100.000 πολίτες στην ευρύτερη περιοχή.

Στην έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού για την υγεία στην περιοχή αναφέρθηκε ο υποδιοικητής της τρίτης ΥΠΕ Αγάπιος Γαβριηλίδης, μιλώντας για τις προσλήψεις προσωπικού επικουρικών που προσχωρούν με δυσκολία, γιατί πολλοί γιατροί αρνούνται τις θέσεις, λέγοντας πως πρέπει να υπάρχει "περιφερειακή συνείδηση" ως προς τη λειτουργιά των νοσοκομείων και ειδικότερα των επίμαχων κλινικών. Το πρόβλημα λύνεται προσωρινά με τις προσλήψεις επικουρικών, ενώ μόνιμες προσλήψεις δεν γίνονται, αλλά ακόμη και αν γίνουν παίρνουν ένα χρόνο.
"Προκειμένου να μην καταρρεύσει το ήδη διαλυμένο σύστημα υγείας κάνουμε προσλήψεις επικουρικών. Χρονοτριβούμε γιατί πολλοί αρνούνται τις θέσεις", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ζητούμενο είναι η ευθύνη των προσλήψεων να δοθεί στις υγειονομικές περιφέρειες. Σεβόμαστε την τοπική κοινότητα αλλά όχι τους τοπικισμούς είπε ο κ. Γαβριηλίδης.



Για τη Παθολογική κλινική (και επικουρούσα την Μαιευτική) στο Μαμάτσειο και το Μποδοσάκειο είπε πως αναγκαστικά γίνεται εκ περιτροπής η λειτουργιά τους με τις αντίστοιχες στην Κοζάνη, προκειμένου να κάνουν μάθημα οι σπουδαστές των ΤΕΙ στην Πτολεμαΐδα και αυτό είναι "αναγκαίο κακό", συμπληρώνοντας μάλιστα πως δεν είναι μεγάλο πρόβλημα για κάποιον ασθενή να μετακινείται 25 χιλιόμετρα για να βρει νοσοκομείο και γιατρό. Ο κ. Γαβριηλίδης μίλησε για "συλλειτουργία" κλινικών, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση των γιατρών για πρόσληψη 95 γιατρών ο κ Γαβριηλίδης ζήτησε "να είμαστε ρεαλιστές" γιατί δε μπορούν να γίνουν.

Ο κ. Γαβιηλίδης δέχθηκε κριτική από αρκετούς που πήραν το λόγο. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος τη; Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας έκανε λόγο για νοσοκομεία "ερείπια" , ζητώντας από όλους να διεκδικήσουν συνολικά μια καλύτερη ποιότητα υγείας. Ο ίδιος μίλησε για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις κλινικές, λέγοντας πως η κατάσταση είναι "τραγική" και σημειώνοντας προσλαμβάνονται γιατροί που δεν έρχονται.

Τα δυο νοσοκομεία είναι ενιαία τόνισε ο κ. Παύλου εξηγώντας πως οι λιγοστοί παιδίατροι στο Μποδοσάκειο επηρεάζουν τη λειτουργιά των παιδιατρικών μαιευτικών κλινικών, ενώ έγιναν μετακινήσεις παιδιάτρων. "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο εξαντλήσαμε τα περιθώρια, αν δεν έρθει επικουρικός δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, είπε ο κ Παύλου, λέγοντας μάλιστα με νόημα πως "έχασα τον ύπνο μου", αναφερόμενος στην προσπάθεια κάλυψης των θέσεων με γιατρούς. Για το επίμαχο πρόβλημα των δύο κλινικών, είπε πως προκλήθηκε αφού το νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας λειτουργεί με πολύ λίγο ιατρικό προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 14 επικουρικούς στο νοσοκομείο προσήλθαν μόνο οι τέσσερις και αυτό είναι μεγάλο θέμα. Κάτω από 40% είναι η κάλυψη γιατρών στο νοσοκομείο είπε ο κ. Γιαννακίδης, λέγοντας πως στην υγεία δεν χωράει πολιτική, ενώ συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός των δυο νοσοκομείων γιατί τα προβλήματα είναι "τεράστια". Μάλιστα, τόνισε πως από τις 84 οργανικές του θέσεις, το Μαμάτσειο, έχει μόλις 36 θέσεις γιατρών και είπε μεταξύ άλλων πως "η Κοζάνη έπρεπε να ξεσηκωθεί".

"Υπάρχει ένας κοινός σκοπός, που είναι η υγεία, το ύψιστο αγαθό. Προτάσεις υπάρχουν πολλές, είναι δύσκολο όμως όλα αυτά να εφαρμοστούν. Γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα προβλήματα ο κ. Γαβριηλίδης. Όταν ήμασταν αντιπολίτευση λέγαμε τι χρειαζόταν να γίνει. Τώρα που ήρθαμε στη θέση της διακυβέρνησης έχουμε πρόβλημα", τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης.

Από την πλευρά του ο γιατρός Αναστάσιος Σιδηράς ζήτησε να μην κλείσει το νοσοκομείο, λέγοντας πως "φταίμε όλοι" για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά τον κίνδυνο να προκύψει ένα περιστατικό επείγον και να μην εφημερεύει η παιδιατρική του Νοσοκομείου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ζήτησε την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων "χωρίς ενδιάμεσες λύσεις" και την έναρξη συζήτησης όλων των φορέων της περιφέρειας για το επίπεδο της νοσοκομειακής υγείας που επιθυμεί η περιοχή. "Πιστεύουμε ότι και τα πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να λειτουργούν με τις βασικές κλινικές για το επίπεδο υγείας των πολιτών. Θα στηρίξουμε τη λειτουργία του Μαμάτσειου Νοσοκομείου", σημείωσε επίσης.
"Είναι παράλογο ένα ζήτημα εκπαιδευτικό να αντιμετωπίζεται με λύσεις που άπτονται ή υποβαθμίζουν την παροχή υγείας σε μια άλλη περιοχή", είπε μεταξύ άλλων σε έντονο ύφος στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας, σχολιάζοντας δεικτικά την απόφαση να κλείνει εκ περιτροπής και ανά δεκαπενθήμερο η Παιδιατρική Κλινική στα δύο Νοσοκομεία, προκειμένου να μπορούν να κάνουν μάθημα οι σπουδαστές των ΤΕΙ.

Η ζωή μας εξαρτάται από την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δεληγιάννης, ενώ υπέρ της πρότασης για μεγάλο συλλαλητήριο τάχθηκε ο Γιώργος Γκουτζικώστας, λέγοντας πως αυτό πρέπει να οργανωθεί σωστά και να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες.



 prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου