Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Μήνυμα τρόμου τα χτυπήματα στο Παρίσι - Από την κόλαση στο παράδεισό τους

Οι γαλλικές αρχές ήξεραν πως οι τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους» δεν θα κάθονταν με σταυρωμένα χέρια μετά την ένταση των επιθέσεων εναντίον του ISIS από τις χώρες της Δύσης και την καταιγιστική άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας. Η ανατίναξη του ρωσικού αεροσκάφους πάνω από την χερσόνησο του Σινά, ήταν μια σοβαρή ένδειξη.

Όμως, αν και μελετούσαν σχεδιασμούς για την αποτροπή και αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων επί γαλλικού εδάφους, δεν περίμεναν να εκδηλωθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο, ένα νέο τρομοκρατικό μακελειό μέσα στο ίδιο το Παρίσι, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 120 άτομα.

Τώρα, σύμφωνα με όλες τις πηγές, οι δύο κύριες προτεραιότητες των γαλλικών διωκτικών αρχών –με τη συμβολή του Γενικού Επιτελείου της χώρας– είναι: Πρώτη, η ταυτοποίηση, οι χώρες καταγωγής, τα «δρομολόγια» και το παρελθόν των μουσουλμάνων φονταμενταλιστών του ISIS που αιματοκύλισαν τη γαλλική πρωτεύουσα και δεύτερη, η αποτροπή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια.

Τα πρώτα συμπεράσματα και οι διαπιστώσεις μετά το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα, είναι εξίσου συγκλονιστικά, όπως ο θάνατος 129 ατόμων και ο τραυματισμός εκατοντάδων.

Για πρώτη φορά στη Γαλλία αλλά και επί ευρωπαϊκού εδάφους, είδαμε μαζικές επιθέσεις από τρομοκράτες αποφασισμένους να πεθάνουν: Τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα, από «ομάδες αυτοκτονίας», φορώντας γιλέκα γεμάτα εκρηκτικά με καρφιά και αδειάζοντας δεκάδες γεμιστήρες με σφαίρες επάνω στα σώματα αθώων πολιτών.

Ο στόχος ήταν πασιφανής:

Η τρομοκρατική οργάνωση ISIS προσπάθησε να στείλει ένα «μήνυμα» τρόμου και αστάθειας, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, θέλοντας παράλληλα να δείξει την ισχύ της και να υπογραμμίσει ότι δεν λογαριάζει την ανθρώπινη υπόσταση -ούτε καν των ίδιων των μαχητών της- μιας και διαθέτει στρατιές τρομοκρατών, έτοιμων να δημιουργήσουν πρώτα την κόλαση και μετά να πεθάνουν για... να βρεθούν στον «Παράδεισό τους»!

Με μια πρώτη ματιά και εξετάζοντας τα στοιχεία που γίνονται γνωστά με το σταγονόμετρο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις ήταν πολύ καλά προετοιμασμένες και οι στόχοι μελετημένοι ώστε να περιέχουν και τους κατάλληλους συμβολισμούς – μηνύματα προς την εγχώρια αλλά και παγκόσμια κοινή γνώμη.

Τον περασμένο Ιανουάριο, στόχοι ήταν η εφημερίδα Charlie Ηebdo (για την απεικόνιση του Μωάμεθ που η τρομοκρατική οργάνωση ISIS χαρακτήρισε βλασφημία), αστυνομικοί (ως αντιπρόσωποι του γαλλικού κράτους) και βέβαια το εβραϊκό παντοπωλείο που δεν χρειάζεται κάποια αναφορά για τους λόγους.

Στις επιθέσεις της Παρασκευής οι στόχοι επιλέχθηκαν πάλι με κριτήριο, όχι κάποιο πολιτικό μήνυμα, αλλά την κοινή γνώμη. Χρειάζονταν εκατοντάδες αθώα θύματα, τρόμο και πανικό.

Ετσι επιτέθηκαν στο «Stade de France», την ώρα που δίνονταν ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, έναν πολυχώρο όπου έδινε συναυλία ένα αμερικανικό συγκρότημα, εστιατόρια και καφετέριες.

Επιτέθηκαν, εν ολίγοις, στις καθημερινές συνήθειες και στην ειρηνική ζωή των Γάλλων πολιτών. Και αυτή ακριβώς η καθημερινότητα που επλήγη δεν θα είναι πια η ίδια που επικρατούσε έως το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου.

Όλα δείχνουν να ανατρέπονται από τον φόβο, την οργή, αλλά και τον διχασμό που επιθυμούν οι τρομοκράτες να επιβάλλουν στην Γαλλία και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη τη Δύση.

Και το ISIS ανέλαβε την ευθύνη μέσα σε λίγες ώρες, πανηγυρίζοντας για την επίθεση στο Παρίσι, το οποίο χαρακτηρίζει ως πρωτεύουσα της διαστροφής και της ακολασίας.

Αραγε, οι καφετέριες και τα εστιατόρια για τους τζιχαντιστές είναι μέρη διαστροφής; Ή ο πολυχώρος Μπατακλάν, όπου πραγματοποιούνταν η συναυλία, μέρος ακολασίας επίσης;

Και όσο για την (ευτυχώς) αποτυχημένη επίθεσή τους στο κατάμεστο από φιλάθλους κάθε ηλικίας και φύλου «Stade de France», ήθελε να στείλει σε απευθείας μετάδοση ένα παγκόσμιο μήνυμα αντίστοιχο με αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου όταν παρακολουθούσαμε τους τρομοκράτες να εμβολίζουν με τα αεροπλάνα τους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη.

Ευτυχώς, όμως, απέτυχαν και έτσι, όχι μόνο δεν υπερδιπλασιάστηκαν τα θύματα, αλλά και δεν κατάφεραν να στείλουν το απόλυτο παγκόσμιο μήνυμα τρόμου.

Όμως, παρόλα αυτά, η Γαλλία και η Γηραιά Ηπειρος για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται πως δεν θα είναι πια η ίδια, έχοντας μπροστά της το σταυροδρόμι της επιλογής: Είτε να τραβήξει ένα μοναχικό και αχαρτογράφητο δρόμο, είτε να προχωρήσει ενωμένη και να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση, δίνοντας λύσεις βιώσιμες με οδηγό την Ευρώπη του πολιτισμού, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.




real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου