Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ιστορίες από τη θρυλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου "ΠΑΝΔΩΡΑ"

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΙ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Το Χρυσό μετάλλιο της πόλης στη Φιλαρμονική του δήμου "ΠΑΝΔΩΡΑ" και στον αρχιμουσικό Πάρι Καραχάλιο θα απευθύνει το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης.

Ο κ. Καραχάλιος μίλησε στον Λύσανδρο Ρήγα και το ράδιοΛόγος για την τιμή αυτή, αλλά εξιστορώντας ιστορίες από τη μπάντα που έχει πολλά χρόνια ιστορίας.

Η Πανδώρα ιδρύθηκε το 1902 και είναι το αρχαιότερο σωματείο στη Βόρεια Ελλάδα. Ανέπτυξε μεγάλη εθνική δράση, οι μαθητές μάλιστα του ωδείου, τότε, ήταν και μακεδονομάχοι. Πήγαιναν από χωριό σε χωριό με τη στολή για να τονώσουν το εθνικό φρόνιμα του κόσμου. Για το λόγο αυτό ιδρύθηκε η Πανδώρα από τον Μητροπολίτη Κωνστάντιο.
 Το 1900 πήρε την έγκριση και ο τότε διοικητής αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια. Κάποιος τούρκος διοικητής έδωσε την άδεια και δόθηκε η έγκριση για την ίδρυση της φιλαρμονικής. Όπως τόνισε ο κ. Καραχάλιος: "Είχαμε τούρκο αρχιμουσικό ο οποίος δεν είχε ιδέα του θέματος. Στα τότε γραφεία της Πανδώρας είχε φιλοξενηθεί ο μακεδονομάχος Παύλος μελάς, ενώ το 1908 οι τούρκοι διοικητές πήραν την Πανδώρα την πήγαν στο διοικητήριο στον Πασά όπου και έγινε μεγάλος σαματάς".


Το 1924 η φιλαρμονική ίδρυσε τμήμα κλασικής μουσικής, το οποίο ο κ. Καραχάλιος χαρακτήρισε ως "μεγάλο ατού", μιας και ούτε η Αθήνα ούτε η Θεσσαλονίκη είχε τότε κλασική μουσική. Αυτό έγινε με τον τότε μαέστρο ιταλικής καταγωγής.
Στην κατοχή οι γερμανοί πήραν τα όργανα και η μπάντα σίγησε. Το 1951 ένας Κοζανίτης ζήτησε την επανασύσταση της ΠΑΝΔΩΡΑΣ και αφού έγινε η αποστολή των πρώτων 30 οργάνων σχηματίστηκε το 1952 η πρώτη μπάντα .
Τότε, από το 1953 και μετά, τη φιλαρμονική ανέλαβε ο πατέρας του κ. Καραχάλιου και βοηθός ήταν ο γιός, ο οποίος ανέλαβε μεγάλο βάρος. Στις 25η Μαρτίου έκανε την πρώτη του παρέλαση και έτσι προχώρησαν μέχρι το 1982. Επί θητείας Γιάννη Παγούνη υπεύθυνος έγινε ο Πάρις Καραχάλιος και τότε έγινε δημοτική η μπάντα.


Από το 1984 υπάρχει η ΠΑΝΔΩΡΑ σαν δημοτική φιλαρμονική, σε έναν αδιάλειπτο και αδιάκοπο ρυθμό, συμμετέχοντας σε όλες τις εκδηλώσεις. Από γυμναστικές επιδείξεις μέχρι και εθνικούς χορούς, συλλόγους, παρελάσεις, εκδηλώσεις κ.λπ. Τα παιδιά πηγαίνουν στην ΠΑΝΔΩΡΑ από την 1η Γυμνασίου και μετά. Επιλέγουν όργανο, ενώ παράλληλα παίρνουν μουσικές γνώσεις από το Ωδείο. Σήμερα έχει 47 παιδιά στη μπάντα, ενώ από το 1984 και μετά έχουν περάσει 1348 άτομα!
 Όλοι αυτοί θήτευσαν στον Πάρι Καραχάλιο, ενώ οι μαθητές της ΠΑΝΔΩΡΑΣ γέμισαν τις στρατιωτικές μουσικές!
Παιδιά της Πανδρώρας παίζουν μουσικές σε όλο τον κόσμο, ενώ κατά καιρούς την έχουν ευεργετήσει διάφοροι ξεχωριστεί άνθρωποι όπως ο Διαμαντής Βαντής, αγοράζοντας μουσικά όργανα για την ορχήστρα. Επίσης, οι αδερφοί Κοβεντάρων κ.α.

"Η μουσική εξημερώνει τους άγριους ανθρώπους και τα άγρια θηρία", είπε κλείνοντας ο κ. Καραχάλιος, συστήνοντας στους γονείς να μάθουν ένα μουσικό όργανο!


prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου