Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Το αριστούργημα του Ίψεν, «ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ» κάνει πρεμιέρα το Σάββατο από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

ΟΚΤΩ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Ένα κοινωνικό δράμα, από τα κορυφαία κλασικά έργα, τους "Βρυκόλακες" του Ερρίκου Ίψεν, παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για οχτώ παραστάσεις στην Κοζάνη.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο ανεβαίνει σε μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με το Θέατρο «Τ», σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν ο Δημήτρης Ναζίρης και η Ελένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Το έργο αναφέρεται στη συνεχή προσπάθεια της κοινωνίας να καταπιέζει τα άτομά του, ώστε να υιοθετούν όλα τα "πρέπει" ώστε να είναι καλοί πολίτες. Το έργο που γράφτηκε το 1881, πιθανολογείται ότι ο Ίψεν το έγραψε εξαιτίας του νόθου παιδιού του, που είχε αποκτήσει μόλις σε ηλικία 18 χρόνων με μία υπηρέτρια και που είχε αναγνωρίσει χωρίς όμως ποτέ να το συναντήσει. Η αξεπέραστη δεξιοτεχνία της τεχνικής του, η διεισδυτική ψυχολιγική του ανάλυση, οι συμβολισμοί του και η ποίηση του θεατρικού του λόγου, όλα αυτά τα στοιχεία που έχουν χαρακτηρίσει τον Ίψεν, συνυπάρχουν και στους «Βρικόλακες».

Πρόκειται για την έκτη παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ μέσα στο 2015 και η πέμπτη με την Ελένη Δημοπούλου στο "τιμόνι" της καλλιτεχνικής διοίκησης, τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Μελίνα Ηλικίδου, ανακοινώνοντας πως η προηγούμενη παράσταση του "ΑΙΑΝΤΑ" θα έχει και συνέχεια, μιας και θα την παρακολουθήσουν τα λύκεια της περιοχής. Καταφέραμε να φέρουμε το ΔΗΠΕΘΕ πιο κοντά στην κοινωνία της πόλης, με τις παράλληλες δράσεις και τις θεατρικές παραγωγές", προσέθεσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη ιδιαίτερα στα θεατρικά εργαστήρια που παρακολουθούν 195 μαθητές ηλικίας 4 μέχρι και 80 ετών! Η ίδια ανακοίνωσε, επίσης, πως τέθηκε σε ισχύ η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέσω του viva.gr.

Την χαρά και την ικανοποίησή της που βρίσκεται σε ένα θέατρο που κρατάει ψηλά τον πήχη της τέχνης, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί και μέσα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα ενισχύει τη θεατρική παιδεία, εξέφρασε η σκηνοθέτης της παράστασης, λέγοντας πως το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης είναι από τα λίγα που προσπαθεί να αντισταθεί. Σε ό,τι αφορά τους Βρυκόλακες, τόνισε πως είναι ένα κλασικό έργο που όταν πρωτοπαίχθηκε προκάλεσε "σεισμό" αντιδράσεων λόγω του θέματος του: "Είναι ένα έργο γιατί δείχνει την ιστορία μιας γυναίκας η οποία ακολουθώντας τις επιταγές της κοινωνίας, προσπάθησε να συμμορφωθεί, να ακολουθήσει όλα τα πρέπει και κανένα θέλω. Χρειάστηκε να στερηθεί ακόμη και το παιδί της, πιστεύοντας ότι κάποτε θα το ξαναβρεί. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται ευχάριστα για την ηρωίδα του έργου, μιας και ο γιός της επιστρέφει, αλλά έχοντας ένα μεγάλο πρόβλημα...".



Η Έλεν Άλβιγκ καταστρέφεται διότι απαρνήθηκε τον εαυτό της και ζει καταπιεσμένη από τις μουχλιασμένες ιδέες-«βρικόλακες» που καταλύουν κάθε έννοια ατομικής ελευθερίας. Το ρόλο της στην παράσταση υποδύεται η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε το ρόλο αυτό ως "σταθμό" στην καριέρα της και τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "Αν και έχω στην πλάτη μου αρκετούς και σημαντικούς ρόλους, αυτή η συγκυρία που βρίσκομαι στην Κοζάνη με τη διπλή ιδιότητα στελεχωμένη από σπουδαίους συνεργάτες, είναι από τις στιγμές "ορόσημο" για την προσωπική μου καριέρα. Κάνουμε μια πολύ έντιμη δουλειά, με πολύ υψηλά κριτήρια, σε ένα πολύ δύσκολο έργο που στηρίξαμε πάνω στην αλήθεια, που αποτυπώνεται πάνω σε ένα εικαστικό χώρο που διαμορφώθηκε για τις ανάγκες του έργου".

"Θυμάμαι πολύ συχνά μια φράση που έλεγε ένας δάσκαλός μου: Ότι, από πολλούς από τους εχθρούς σου και από μερικούς φίλους σου μπορώ να σε σώσω, από τον εαυτό σου δεν μπορώ να σε σώσω. Αυτή τη φράση κουβαλάω τρεις μήνες τώρα και εύχομαι καλή επιτυχία στην παράσταση". Με τα λίγα αυτά λόγια, περιέγραψε το συναίσθημα της παράστασης ο Δημήτρης Ναζίρης, ενώ με τα καλύτερα λόγια για τη συνεργασία τους με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης μίλησαν οι δύο νεώτεροι πρωταγωνιστές Γιώργος Φράγκογλου και Σοφία Αντωνίου.

Δυο λόγια για το έργο

Η Έλεν Άλβιγκ, ηρωϊδα στο έργο, είναι αυτή που καταστρέφεται στην προσπάθειά της να διασώσει την ηθική της ελευθερία, σέβεται την αστική ηθική αλλά βγαίνει νικημένη είτε γιατί αρνήθηκε την προσωπικότητά της είτε γιατί τον ήρωα του έργου Όσβαλντ, τον βαραίνει η μοίρα μιας τρομερής κληρονομικότητας. Οι «Βρικόλακες» είναι ένα έργο που έχει στοιχεία από προγενέστερα αριστουργήματα της κλασσικής αλλά και της αρχαιοελληνικής δραματουργίας. Βλέπει δηλαδή κανείς την έντονη συσχέτιση με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, που αντικατοπτρίζεται όχι μόνον στη σχεδόν παρανοϊκή σχέση του Όσβαλντ με τη μητέρα του αλλά και στη σχέση του με τον πατέρα του, ο θάνατος του οποίου τον στοίχειωσε και εν τέλει τον σκότωσε. (από το http://www.elculture.gr).

Σάββατο 5, Κυριακή 6, Δευτέρα 7,

Πέμπτη 10, Παρασκευή 11, Σάββατο 12, Κυριακή 13, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

στην Αίθουσα Τέχνης, 9.00μ.μ.




ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Απόδοση-σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή

Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ

Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου

Ηχητικός σχεδιασμός: Οδυσσέας Γκάλλιος

Φωτισμοί: Ρίτσαρντ Άντονυ



Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Ρεγγίνε: Σοφία Αντωνίου

Έγκστραντ: Γιώργος Φράγκογλου

Πάστορας Μάντερς: Δημήτρης Ναζίρης

Κυρία Άλβινγκ: Ελένη Δημοπούλου

Όσβαλντ: Δημήτρης Φουρλής



 ΕΙΔΟΣ: Κοινωνικό δράμα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100 λεπτά (με διάλειμμα)



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ:

Στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, στον ημιώροφο της Αίθουσας Τέχνης
Καθημερινά 10.00π.μ.-2.00μ.μ.

Τηλ: 6987991949
Καθημερινά 10.00π.μ.-2.00μ.μ. και 6.00μ.μ-8.00μ.μ.

Σάββατο και Κυριακή 12.00μ.μ.-2.00μ.μ. και 6.00-8.00μ.μ.


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

Στο ταμείο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, στον ημιώροφο της Αίθουσας Τέχνης τις ημέρες των παραστάσεων: 6.00μ.μ.-9μ.μ.


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 10 € κανονικό & 7 € μειωμένο


ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 5 Δεκεμβρίου 2015, Αίθουσα Τέχνης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου