Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Συναγερμός στο ΚΕΕΛΝΟ: Σε έξαρση η επικίνδυνη γρίπη. Τι πρέπει να ξέρετε

Σε συναγερμό βρίσκεται το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα νοσοκομεία όλης της χώρας καθώς το νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο αναμένεται να σαρώσει από την επόμενη εβδομάδα ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να φέρει μαζί του και νέα έξαρση της εποχιακής γρίπης.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αθανάσιος Τσακρής σε συνέντευξη που παραχώρησε σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, επισημαίνει ότι «η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών που περιμένουμε τις επόμενες μέρες θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την επιδείνωση της γρίπης της χώρας μας. Είναι κάτι το οποίο περιμένουμε και το σύστημα υγείας μας πρέπει να είναι προετοιμασμένο από πιθανές επιπλοκές από τη γρίπη».   Στο μεταξύ οι γιατροί εκφράζουν την κραυγή αγωνίας τους καθώς δεν υπάρχουν κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν επείγοντα περιστατικά με τον επιθετικό ιό H1N1 και επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, το οποίο έχει εμβολιαστεί

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι, «το πρόβλημα πρόκειται να οξυνθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της επικείμενης επιδημίας της γρίπης που δημιουργεί αυξημένες ανάγκες. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για να ανοίξουν άμεσα τα 200 κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία είναι εξοπλισμένα και παραμένουν κλειστά. Είναι απαράδεκτο να χάνονται ανθρώπινες ζωές και η εκάστοτε πολική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τα τελευταία χρόνια, να νίπτει τας χείρας της».

Ο κ. Τσακρής επισημαίνει ότι στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η γρίπη από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ωστόσο, φέτος το χαρακτηριστικό είναι η επικράτηση του πανδημικού στελέχους Η1Ν1 ο οποίος βρίσκεται σε έξαρση την τελευταία εβδομάδα με αρκετά μεγάλο αριθμό περιστατικών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν ακόμη και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Η πρόληψη παίζει μεγάλο ρόλο. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει ακόμη και τώρα στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Και επίσης μεγάλη σημασία παίζουν και τα μέτρα προσωπική υγιεινής, όπως να αποφεύγουμε συγχρωτισμό σε περιβάλλον που υπάρχουν πολλά άτομα και ιδιαίτερα με συμπτώματα λοίμωξης από το αναπνευστικό σύστημα. Πρέπει να επισημάνει ότι εάν έχουμε εμείς συμπτώματα γρίπης, πρέπει να παραμένουμε στο σπίτι όχι μόνο για τη δική μας προστασία αλλά και για να αποφεύγουμε τη διασπορά του ιού στο κοινό και ιδιαίτερα όταν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, όταν έχουμε έντονα συμπτώματα όπως, υψηλός πυρετός, δύσπνοια, πολύ έντονη καταβολή, όπως επίσης και αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας ώστε να πάρουμε την κατάλληλη θεραπεία. Να μην ξεχνάμε ότι πολλά περιστατικά τα οποία καταλήγουν τελικά στο νοσοκομείο είναι περιστατικά τα οποία άργησαν να ζητήσουν τη συνδρομή του γιατρού τους», καταλήγει ο κ. Τσακρής.


CNN Greece‎

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου