Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ με την ταινία «Ο αταίριαστος»

Με τη σχεδόν κλασική ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, «Ο αταίριαστος» (Rumble Fish-1983), συνεχίζει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις κινηματογραφικές του προβολές, αυτή τη Δευτέρα 1-2-2016, στις 22:00 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον», στην καθιερωμένη του πλέον προβολή ειδικά για τη νεολαία, που γίνεται στις αρχές κάθε χρονιάς. Στον «Αταίριαστο» πρωταγωνιστούν οι Ντένις Χόπερ, Μίκι Ρουρκ, Ματ Ντίλον, Νταϊάν Λέιν, Νίκολας Κέιτζ, Βίνσεντ Σπάνο.

Σε μια αμερικάνικη μεγαλούπολη της 10ετίας του 50, ο μελαγχολικός αδελφός ενός ινδάλματος της γειτονιάς έχει σαν μόνη φιλοδοξία του μια μέρα να του μοιάσει. Οταν όμως ο αδελφός του επιστρέφει απογοητευμένος μετά από πολύχρονη απουσία, τον παροτρύνει να μην ακολουθήσει τα βήματά του, διδάσκοντας του τις πικρές αλήθειες της ζωής.

Η αγαπημένη ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, γυρισμένη με χαμηλό προυπολογισμό μετά το εμπορικό φιάσκο της πολυδάπανης «Μια μέρα ένας έρωτας» και παράλληλα με άλλη μια νεανική περιπέτεια τους «Αουτσάιντερς», βασισμένη και αυτή όπως και ο «Αταίριαστος» σε βιβλίο της Σούζι Χίντον. Ο Κόπολα γυρίζοντας τους «Αουτσάιντερς» δεν ήταν ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα των γυρισμάτων με αποτέλεσμα να ξεκινήσει τα γυρίσματα μιας πειραματικής κατά κύριο λόγο ταινίας, προσεγγίζοντας με περισσότερο προσωπικό και ουσιαστικό τρόπο το θέμα των «Αουτσάιντερς», βάζοντας σε εφαρμογή κινηματογραφικές τεχνικές που σε μια καθαρά εμπορική παραγωγή θα του ήταν δύσκολο να χρησιμοποιήσει. Υποβλητική εξπρεσιονιστική ασπρόμαυρη φωτογραφία, συχνή και έντονη χρήση σκιών, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, καθιστούν την ταινία μοναδική στο είδος της, με τα στάνταρ μιας ευρωπαικής κυρίως, παρά χολιγουντιανής παραγωγής.

Πράγματι, ο Κόπολα θα εμπνευστεί κυρίως από τρία φιλμ, ώστε να αποδώσει την ατμόσφαιρα της ταινίας, τα ‘’Decision Before Down (1951), Die Letzte Man (1924) και Das Cabinet des Dr. Caligari (1920). Λέγεται ότι ο Τομ Κρουζ μετά από επιθυμία του κλήθηκε να συμμετάσχει στα γυρίσματα του «Αταίριαστου», αλλά στην πορεία αποχώρησε για να πρωταγωνιστήσει στις «Πονηρές μπίζνες ενός πρωτάρη». Επιπλέον, ο Τζακ Νίκολσον αρνήθηκε να υποδυθεί το ρόλο του πατέρα, καθώς δεν έβρισκε το σενάριο ενδιαφέρον. Η ταινία ωστόσο έκανε διάσημο τον Ματ Ντίλον, στον πρώτο του ολοκληρωμένο κινηματογραφικό ρόλο. Η ταινία συνάντησε ανάμικτες κριτικές όταν πρωτοπροβλήθηκε και στάθηκε παταγώδης εμπορική αποτυχία, με έναν προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων δολαρίων απέφερε μόλις 2,5, ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων θεωρείται cult και από τις πιο αντιπροσωπευτικές της 10ετίας του 80.

Αυτή τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και ώρα 10 το βράδυ στην επάνω αίθουσα του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου