Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Τυφώνας Άλεξ: Πώς θα επηρεάσει την Ευρώπη το σπάνιο φυσικό φαινόμενο

Έρχεται το σπάνιο φυσικό φαινόμενο που θα επηρεάσει τον καιρό της Ευρώπης. Ο λόγος για τον τυφώνα Αλεξ!
Το μετεωρολογικό αυτό φαινόμενο επηρεάζει τον καιρό της Ευρώπης. Για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 1938 (κατά άλλους από το 1958), δημιουργούνται αυτή την εποχή τυφώνες στο βόρειο Ημισφαίριο και συγκεκριμένα στο βόρειο Ατλαντικό.
Ο τυφώνας Αλεξ χτυπά τις Αζόρες.

Η μέγιστη ταχύτητα του τυφώνα Αλεξ, όπως έχει ονομαστεί, αναμένεται να είναι τα 85 μίλια την ώρα και οι κάτοικοι των νησιών Αζόρες της Πορτογαλίας περιμένουν τα κύματα στις ακτές τους να φθάσουν σε ύψος τα 18 μέτρα και οι ριπές του ανέμου ταχύτητα 100 μιλίων την ώρα.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας έχει θέσει πέντε από τα εννιά νησιά που απαρτίζουν το σύμπλεγμα των Αζορών σε «κόκκινο συναγερμό». Παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί και στους κατοίκους έχει δοθεί η οδηγία να ελέγξουν αν όλα τα συστήματα παροχέτευσης των νερών λειτουργούν κανονικά για να αποφευχθούν φαινόμενα πλημμυρών.

Ο Αλεξ είναι μια... έκπληξη καθώς τροπικές καταιγίδες δημιουργούνται πάνω από ζεστά νερά και όχι πάνω από κρύα νερά, όπως αυτά που υπάρχουν τώρα στον Βόρειο Ατλαντικό.

Ο μετεωρολόγος Τσαντ Μάγιερς ανέφερε ότι το νερό στο Βόρειο Ατλαντικό ήταν περίπου  20 βαθμούς αλλά ο αέρας ακόμη πιο κρύος, στους -24,4 βαθμούς. Αυτή η διαφορά των 44,4 βαθών βοήθησε έτσι ώστε η καταιγίδα να αποκτήσει τέτοια ενέργεια που να τη μετατρέψει σε τυφώνα.

Σημειώνεται ότι ως εποχή τυφώνων στον Ατλαντικό θεωρείται αυτή από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τροπικά συστήματα δεν μπορούν να εμφανιστούν και άλλες φορές.

Οι Αζόρες βρίσκονται σε απόσταση 900 μιλίων από την Ευρώπη και 2.300 μιλίων από τις ΗΠΑ και είναι ένα σύμπλεγμα νησιών με καταπράσινους λόφους και ηφαιστειακές κορυφές.

Ο Αλεξ, όμως, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να εξασθενεί και ο οποίος θα χτυπήσει τις Αζόρες έως και την Κυριακή δεν αναμένεται να πλήξει ούτε τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρώπη. Υπάρχει, όμως, μια μικρή πιθανότητα να κατευθυνθεί βόρεια, προς τη Γροιλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου