Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ο ΥΠΕΞ Σκοπίων προειδοποιεί για σύγκρουση γειτόνων στα Βαλκάνια

Από χθες το μεσημέρι, όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων των Σκοπίων η χώρα δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων. Αστυνομικές πηγές των Σκοπίων ανέφεραν ότι το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής θα παραμείνει κλειστό μέχρι την εκτόνωση της έντασης και την εξομάλυνση της κατάστασης στο τμήμα αυτό των συνόρων με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Πόποσκι, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή του BBC, ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας του αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων στην ουδέτερη ζώνη την Δευτέρα, καθώς, όπως υποστήριξε, μία ομάδα 400 ανδρών προσφύγων επιχείρησε να εισέλθει με τη βία στο έδαφος της χώρας.

Ο κ. Πόποσκι προσέθεσε ότι το πιο απλό για τα Σκόπια θα ήταν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του από τα σύνορα με την Ελλάδα και να αφήσουν όλους τους πρόσφυγες να περάσουν και να κατευθυνθούν προς την Κεντρική Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι αντίθετες με μια τέτοια απόφαση.

Ο ίδιος, μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, προειδοποίησε ότι «μία σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια» είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, εάν αυξηθούν περαιτέρω οι προσφυγικές ροές και η πίεση στα νότια της οδού των Βαλκανίων, δεδομένης της αύξησης των συνοριακών ελέγχων και της επιβολής ορίων στον αριθμό διελεύσεων μεταναστών.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ γειτόνων. Η Σλοβενία στέλνει παράνομους μετανάστες πίσω στην Κροατία, η Κροατία στη Σερβία, η Σερβία στα Σκόπια κλπ» δήλωσε ο Ποπόσκι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Φοβάμαι ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αν επιπρόσθετα ενισχυθεί η πίεση από τα νότια της Βαλκανικής Οδού, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μία σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια» υπογράμμισε ο υπουργός των Σκοπίων, τονίζοντας: «Πρέπει να στοχεύσουμε στην αποφυγή μίας τέτοιας κατάστασης».

Ολοένα και αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά τους με την Ελλάδα τα Σκόπια, για να αποτρέψουν μια μελλοντική παραβίαση του φράχτη. Την ίδια στιγμή 9.500 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη και αναζητούν τρόπο να περάσουν τα σύνορα των Σκοπίων, τα οποία όμως δεν ανοίγουν.

Το μεσημέρι της Τρίτης, μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν κοντά στα συρματοπλέγματα και, χτυπώντας παλαμάκια και φωνάζοντας συνθήματα, ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα και να τους επιτραπεί η διέλευση.

Την ίδια στιγμή, μια μετανάστρια αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί, αλλά την σταμάτησαν την τελευταία στιγμή οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» που αντιλήφθηκαν τις προθέσεις της. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η αιτία ήταν ότι τα παιδιά της πέρασαν τα σύνορα με τα Σκόπια και αυτή έμεινε πίσω.

Τα Σκόπια ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν τα Σκόπια στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης για να αποτρέψει το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη και να εισέλθουν στο έδαφος των Σκοπίων.

Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την μεριά των Σκοπίων, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στην περιοχή πετούν ανά διαστήματα και δύο ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ουδέτερη ζώνη από την μεριά της Γευγελής έφθασαν χθες και σήμερα επιπλέον 700 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Αυστηρότερα μέτρα ελέγχου συμφώνησαν οι αστυνομίες πέντε χωρών

Να γίνει ακόμα πιο αυστηρός ο έλεγχος των συνόρων για να αποτραπούν φαινόμενα παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, συμφώνησαν οι αρχηγοί τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) και της Αυστρίας, που συναντήθηκαν την Τρίτη στο Βελιγράδι.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση τους, μετά από εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου, κατά την οποία είχε συμφωνηθεί ο κοινός έλεγχος των προσφύγων στην Γευγελή (στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ) και ο περιορισμός του αριθμού τους με βάση τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η Αυστρία.

Και από τις δύο απείχε η ελληνική πλευρά αν και είχε προσκληθεί, κάνοντας λόγο για μονομερείς και εξωθεσμικές ενέργειες ενώ στη δεύτερη δεν έδωσε το παρών και η Γερμανία.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, στην συνάντηση του Βελιγραδίου συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας ως προεδρεύουσας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, ανέφερε ότι «κατά την συνάντηση σήμερα εξετάστηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας του Ζάγκρεμπ και έγινε εκτίμηση του ρίσκου για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κίνησης των προσφύγων».

Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας τόνισε επίσης ότι έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που διασφαλίζουν την συνοριογραμμή με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, με την αποστολή μονάδων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας - και εάν υπάρξει ανάγκη θα σταλούν και στρατιωτικές δυνάμεις.

«Η Σερβία δεν θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη και παράνομη είσοδο μεταναστών» τόνισε ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία 1000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ άλλοι τόσοι περιμένουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να μπουν στη χώρα.



Dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου