Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Πως έδρασαν οι βομβιστές αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες

Το παζλ των στοιχείων για τις αιματηρές επιθέσεις στις Βρυξέλλες συνθέτουν οι βελγικές αρχές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.
Οι αρχές πιστεύουν ότι οι τρομοκράτες είχαν αρχικά ως στόχο να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών και να προκαλέσουν περισσότερα θύματα.
 Σε επιδρομή των αρχών ασφαλείας σε σπίτι την Τρίτη βρέθηκαν 150 λίτρα ασετόν και 30 λίτρα υπεροξείδιο υδρογόνου.
Αυτά τα δύο υλικά μπορούν να κατασκευάσουν περίπου 50 κιλά της εκρηκτικής ύλης τριυπεροξειδίου της τριακετόνης, η οποία χρησιμοποιήθηκε και στις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι. Ακόμη 15 κιλά εκρηκτικών βρέθηκαν μετά από έρευνα σε σπίτι στην περιοχή Σαερμπέκ μαζί με καρφιά, βίδες και πυροκροτητές.

Σύμφωνα με τον ειδικό στα εκρηκτικά, καθηγητή Σίδνεϊ Άλφορντ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον βρετανικό στρατό στο Αφγανιστάν για την εξουδετέρωση βομβών των Ταλιμπάν, τα συγκεκριμένα υλικά εάν αναμειχθούν με απλά προϊόντα από την κουζίνα ενός σπιτιού θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν βόμβες χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian ο καθηγητής εξήγησε ότι οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να κατασκευάσουν τουλάχιστον 10 μεγάλες βόμβες.

Η πληροφορία αυτή συμπίπτει με αναφορές του βελγικού Τύπου ότι οι αρχές υποπτεύονται πως οι τρομοκράτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ με βαλίτσες γεμάτες εκρηκτικά. Ένα λάθος, όμως, φαίνεται ότι εμπόδισε μία ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία. Σύμφωνα με την Derniere Heure έγινε μπέρδεμα στην εταιρεία που έστειλε το ταξί για να παραλάβει τους βομβιστές αυτοκτονίας.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες πηγές και σημειώνει ότι ο Μπραχίμ ελ Μπακράουϊ και οι δύο άλλοι ύποπτοι είχαν ζητήσει ένα μίνι βαν για να μεταφέρει τους ίδιους και τις αποσκευές τους στο αεροδρόμιο από ένα διαμέρισμα στα βόρεια προάστια της βελγικής πρωτεύουσας. Όταν όμως έφτασε το ταξί διαπίστωσαν ότι ήταν σεντάν και το πορτ-μπαγκάζ του δεν χωρούσε τις τέσσερις βαριές βαλίτσες τους. Έτσι, υποχρεώθηκαν να αφήσουν μία από τις βαλίτσες πίσω στο διαμέρισμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του VTM, οι τρομοκράτες φέρονται να προγραμμάτιζαν να χτυπήσουν τη Δευτέρα μετά το Πάσχα αλλά υποχρεώθηκαν να εκτελέσουν άμεσα τα σχέδια τους υπό τον φόβο ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ θα μιλήσει στις αρχές μετά την σύλληψη του.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Άγκυρα απέλασε έναν από τους τρομοκράτες και ενημέρωσε ότι η Άγκυρα ενημέρωσε για την απέλαση τις βελγικές αρχές, οι οποίες αποφάσισαν να τον αφήνουν ελεύθερο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει το Βέλγιο ότι ο συγκεκριμένος άνδρας ήταν μαχητής.

«Ένας από τους δράστες στην επίθεση των Βρυξελλών είναι ένα άτομο το οποίο κρατήθηκε τον Ιούνιο του 2015 στην Γκαζιαντέπ και απελάθηκε. Ενημερώσαμε την πρεσβεία των Βρυξελλών για τη διαδικασία της απέλασης του δράστη με σημείωμα στις 14 Ιουλίου 2015. Ωστόσο οι Βέλγοι άφησαν ελεύθερο τον δράση παρά την απέλαση του» υπογράμμισε ο Ερντογάν. Επιπλέον ανέφερε ότι η Τουρκία απέλασε τον τρομοκράτη στην Ολλανδία και ενημέρωσε τις αρχές της χώρας με άλλο σημείωμα.

Η  Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία, δήλωσε, πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς .«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, (απελάθηκε) στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», πρόσθεσε ο Χέενς, στον ολλανδόφωνο βελγικό τηλεοπτικό σταθμό VRT.

Ο τρομοκράτης τον οποίο απέλασε η Τουρκία είναι ο Μπραχίμ ελ Μπακράουϊ, σύμφωνα με ανώνυμη δήλωση αξιωματούχου της τουρκικής κυβέρνησης στην εφημερίδα Guardian.


Τα πρόσωπα των τρομοκρατών
Ο βελγικός Τύπος αναφέρει ότι ταυτοποιήθηκε ως ο τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας ο Νατζίμ Λααχράουϊ. Σύμφωνα και με την γαλλική εφημερίδα Le Monde ο άνδρας στα αριστερά στη φωτογραφία από το αεροδρόμιο είναι ο Νατζίμ Λααχράουϊ. Τα αποτυπώματα του είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα των Βρυξελλών, όπου κατασκευάστηκαν οι βόμβες για τις επιθέσεις στη Γαλλία. Και θεωρείται ο κατασκευαστής των βομβών του πυρήνα των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ είχε βασικό ρόλο στην ενορχήστρωση και την εκτέλεση των επιθέσεων στο Παρίσι. Ταξίδεψε στη Συρία το 2013 και φέρεται να κυκλοφορούσε με ψεύτικη ταυτότητα στο όνομα Σουφιάν Καγιάλ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο εντοπίστηκε να περνάει τα σύνορα από την Ουγγαρία στην Αυστρία με ένα αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο βασικός ύποπτος των επιθέσεων στο Παρίσι, Σαλά Αμπντεσλάμ.
Ο Χαλίντ ελ Μπακράουϊ ήταν ο καμικάζι αυτοκτονίας που χτύπησε το μετρό. Σύμφωνα με τον φάκελο που εμφανίζεται στην ηλεκτρονική σελίδα της Interpol ο 27χρονος αναζητείται από τις αρχές του Βελγίου για κατηγορίες τρομοκρατίας. Ο Χαλίντ ελ Μπακράουϊ το 2011 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για την κλοπή αυτοκινήτου. Φέρεται να είναι το άτομο που νοίκιασε με ψεύτικα στοιχεία το διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, όπου την Τρίτη 15 Μαρτίου έγινε η επιδρομή των αστυνομικών αρχών και σκοτώθηκε ένας από τους υπόπτους για τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Αλγερινός, Μοχάμεντ Μπελκαΐντ. Στο ίδιο διαμέρισμα η αστυνομία είχε βρει και δαχτυλικό αποτύπωμα του Σαλά Αμπντεσλάμ.
Ο 30χρονος αδερφός του, Μπραχίμ ελ Μπακράουϊ είναι ο καμικάζι αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές. Είχε φυλακιστεί το 2010, όταν μετά από ληστεία πυροβόλησε με καλάσνικοφ και τραυμάτισε αστυνομικό στις Βρυξέλλες.
Για τις επιθέσεις καταζητείται και ο 30χρονος Μοχάμεντ Αμπρινί, ο οποίος μεγάλωσε μαζί με τα αδέρφια Αμπντεσλάμ στο Μολενμπέκ στις Βρυξέλλες και φέρεται να έχει πολεμήσει με τους τζιχαντιστές στη Συρία. Το πρόσωπο του εντοπίστηκε σε πλάνα από κάμερα ασφαλείας σε πρατήριο καυσίμων μαζί με τον Σαλά Αμπντεσλάμ να οδηγεί ένα από τα αυτοκίνητα, που χρησιμοποιήθηκαν στις αιματηρές επιθέσεις στην γαλλική πρωτεύουσα. Βρίσκεται στην λίστα με τους 50 πλέον καταζητούμενους της Europol αλλά τα ίχνη του έχουν χαθεί μετά τον περασμένο Νοέμβριο.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου