Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Τελικά ποιος αποφάσισε για το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού;

Τελικά η Βαλκανική οδός έκλεισε με απόφαση των 28 όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ή ύστερα από «μονομερείς ενέργειες» των κρατών των δυτικών βαλκανίων όπως υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας;

Καταρχάς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλά για κλείσιμο της βαλκανικής οδού στους μετανάστες, ωστόσο δεδομένης και της κατάστασης του ντε φάκτο κλεισίματος για όλους μπορεί εύλογα κανείς να συμπεράνει ότι με αυτή τη λέξη «φωτογραφίζονται» και οι πρόσφυγες.

Η δήλωση των 28 μετά το πέρας της Συνόδου επίσης αναφέρεται σε μετανάστες και «μεταναστευτική κρίση» στην Ευρώπη ή μεταναστευτικό ζήτημα, όταν είναι γνωστό ότι το αντικείμενο επί του οποίου συζητούν είναι η προσφυγική κρίση και η διαχείριση των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Ουσιαστικά το κείμενο αυτό, ως επίσημο κείμενο της ΕΕ, μιλά με όσο το δυνατό πιο συγκαλυμμένο τρόπο για επαναπροωθήσεις προσφύγων και κλείσιμο των δρόμων διέλευσης σε πρόσφυγες, ενέργειες που αντίκεινται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο με βάση τα οποία ορίζεται το καθεστώς του πρόσφυγα. Σε κρίσιμα σημεία του κειμένου αποφεύγεται η διάκριση μεταξύ προσφύγων ή μεταναστών κι επιλέγεται η αοριστία για λόγους ευνόητους. (Στο κείμενο αυτό, όπως κυρίως στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου, η διάκριση που γίνεται είναι μεταξύ νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης).

Αναφέρει ενδεικτικά: «Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων συμφώνησαν ότι απαιτούνται τολμηρές ενέργειες για να κλείσουν οι οδοί λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, να εξαρθρωθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών, να προστατευθούν τα εξωτερικά μας σύνορα και να δοθεί τέλος στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Πρέπει να υπονομεύσουμε την ιδέα ότι η επιβίβαση στις βάρκες ισοδυναμεί με εγκατάσταση στην Ευρώπη».

Επίσης αναφέρει πως: «Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων υπενθύμισαν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σύνοδο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε την επάνοδο σε κατάσταση πλήρους εφαρμογής του κώδικα συνόρων του Σένγκεν από όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν, συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων, καθώς και τον τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through). Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει».

Με άλλα λόγια η δήλωση των 28 αντιμετωπίζει ως τετελεσμένο το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, τα οποία και αυτά αποτελούν εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν (πώς αλλιώς έχουν σταματήσεις οι ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού;) και ως τέτοιο το νομιμοποιεί.

Εν τω μεταξύ, αν και την προηγούμενη φορά, στο λεγόμενο κείμενο Συμπερασμάτων υπήρχε μια κόσμια αποδοκιμασία των μονομερών ενεργειών, στα νέο κείμενο της έκτακτης Συνόδου αναφορά που να δείχνει καταδίκη τέτοιων ενεργειών δεν υπάρχει. Συγκεκριμένα, γινόταν τότε λόγος για ανάγκη τερματισμού «της εφαρμογής μέτρων χωρίς συντονισμό κατά μήκος της οδού, λαμβανομένων υπόψη των ανθρωπιστικών επιπτώσεων για τα θιγόμενα κράτη – μέλη».

Ουσιαστικά όλο το κείμενο διαπνέεται από το πνεύμα ή καλύτερα την αγωνία του πώς θα σταματήσουν οι ροές στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν και όχι πως αυτά θα παραμείνουν ανοιχτά για τους πρόσφυγες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τουσκ με τα τουίτ του ήρθε να επιβεβαιώσει το πνεύμα του κειμένου των 28, κάνοντας μάλιστα λόγο για συνολική στρατηγική της ΕΕ. Η Μέρκελ εμφανίστηκε να παίρνει αποστάσεις ωστόσο είναι σαφές ότι ενόψει τοπικών εκλογών δε θέλει να εμφανίζεται ότι «καπελώνεται» από τους Ούγγρους, τους Αυστριακούς και τους λοιπούς «σκληρούς» της ΕΕ.

Ολόκληρη η δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ επισυνάπτεται

topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου