Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Γιατί το Grexit είναι… καταστροφή

Είναι πολυακουσμένη τα τελευταία χρόνια λέξη. To ποδοσφαιρικό Grexit είναι κάτι που έχουμε ακούσει αρκετές φορές χωρίς προς στιγμήν αν το έχουμε βιώσει και δυστυχώς αν χρειαστεί να το το ζήσουμε θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για μια απόλυτα καταστροφική κατάσταση.

Το τελεσίγραφό που ουσιαστικά είναι σε ισχύ από χθες μας αναγκάζει να δούμε κατάματα τι σημαίνει η πραγματικότητα ενός Grexit. ΟΙ επιπτώσεις είναι σημαντικές και τα… θύματα πολλά.

Πρώτο θύμα από αυτά είναι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία θα αποκλειστεί από το διεθνές στερέωμα και θα απολέσει τα δικαιώματα που προκύπτουν από την ιδιότητά της ως μέλους της FIFA και της UEFA. Δηλαδή θα πάψει να έχει δικαίωμα συμμετοχής και ψήφο στο Κογκρέσο των διεθνών ομοσπονδιών, παρουσία σε επιτροπές και αναπτυξιακά προγράμματα κ.λπ..

Δεύτερο θύμα, οι Εθνικές ομάδες. Όχι η Εθνική αλλά οι Εθνικές. Καμία εθνική ομάδα, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας, δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις. Επίσης δεν θα έχει δικαίωμα διοργάνωσης διεθνών διοργανώσεων.

Τρίτο θύμα, οι ελληνικές ομάδες, οι οποίες θα αποκλειστούν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χάνοντας και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που τους αποφέρουν, ενώ δεν θα υπάρχει ούτε η δυνατότητα τέλεσης διεθνών επίσημων φιλικών αναμετρήσεων, εντός ή εκτός συνόρων.

Τέταρτο θύμα, υπό μια έννοια, οι ξένοι ποδοσφαιριστές που πιθανόν να έρχονταν στην Ελλάδα. Οι μεταγραφές αλλοδαπών ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα δεν θα είναι εφικτές, όπως και αυτές ελλήνων παικτών προς το εξωτερικό, ενώ και όσοι ξένοι αγωνίζονται ήδη στη χώρα μας θα αποκτήσουν δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για τη λύση των συμβολαίων τους.

Πέμπτο θύμα, το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο όταν επιστρέψει κάποτε στο διεθνές προσκήνιο. Είναι δεδομένο ότι θα έχει βυθιστεί στις βαθμολογίες της FIFA και της UEFA, θα χαθεί το προνόμιο των βατών κληρώσεων και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανέλθει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.

Οι πέντε κατηγορίες θυμάτων που προαναφέρθηκαν είναι οι άμεσες συνέπειες και βέβαια αυτές θα ακολουθήσουν και έμμεσες. Όπως η οικονομική καταστροφή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, το οποίο συντηρείται κυρίως από χρήματα που εισπράττει η ΕΠΟ από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί όμως και με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αφού η πλειονότητα των ΠΑΕ εξαρτώνται αποκλειστικά από τα έσοδα που προκύπτουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τον ΟΠΑΠ, τα οποία θα μειωθούν αισθητά, όπως βεβαίως θα συμβεί και με τα χρήματα που προέρχονται από χορηγούς, ενώ σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν ακόμη και οι ισχυροί του ελληνικού ποδοσφαίρου που στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό τους στα έσοδα που προκύπτουν από τη συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης. Σημειωτέον ότι και το Δημόσιο θα χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει σήμερα από φόρους.



Pamesports

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου