Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Πρωτοφανή επεισόδια στην Ειδομένη.Ο ρόλος των αλληλέγγυων.Παιδιά,κάτω των 10 ετών με τραύματα στο κεφάλι από πλαστικές σφαίρες

Επικίνδυνες εξελίξεις για τη χώρα κρύβουν τα γεγονότα που συνέβησαν την Κυριακή στην Ειδομένη όπου οργιάζει η ύποπτη δράση ορισμένων αποκαλούμενων «αλληλέγγυων» οι οποίοι πλέον μπαίνουν στο στόχαστρο τις ελληνικής αστυνομίας, καθώς θεωρείται ότι είναι υποκινητές των επεισοδίων που πήραν ανεξέλεγκτη διάσταση, ενώ σκοπιανοί αστυνομικοί «εισέβαλαν» μέσα στο ελληνικό έδαφος πυροβολώντας με σφαίρες καουτσούκ και ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα.
Μάλιστα τρία παιδιά, κάτω των 10 ετών έχουν τραύματα στο κεφάλι από τις πλαστικές σφαίρες
των σκοπιανών, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η έκταση των επεισοδίων αιφνιδίασε την κυβέρνηση η οποία αντέδρασε μετά από αρκετές ώρες όταν πλέον επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της πΓΔΜ «εισέβαλαν» επί ελληνικού εδάφους προκειμένου να επιβάλουν την τάξη.

Αργά το απόγευμα, κι ενώ τα επεισόδια συνεχίζονταν, ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής του γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην πΓΔΜ, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, προέβη από το πρωί σε δύο αυστηρά διαβήματα.

Ο κ. Λαλάκος, κατά το ΥΠΕΞ, κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου και «κάλεσε τις αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα».

Όταν οι πρόσφυγες επιχείρησαν να ρίξουν το φράχτη ή να ανοίξουν τρύπες σε αυτόν, από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων και βομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ έγινε και χρήση σφαιρών καουτσούκ. Οι πρόσφυγες απάντησαν, πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα προς την πλευρά των αστυνομικών της ΠΓΔΜ.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, τουλάχιστον 200 πρόσφυγες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ περισσότεροι από 30 έχουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ. Επτά πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Τα υπόλοιπα περιστατικά αντιμετωπίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στον καταυλισμό. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα συνολικά αντιμετώπισαν 300 περιστατικά.

Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανέφεραν ότι ομάδες προσφύγων και μετανάστες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες αναγκάστηκαν να  χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

Η αστυνομία αναζητά τους ηθικούς αυτουργούς

Τους υποκινητές της χθεσινής διαδήλωσης των προσφύγων που οδήγησε στα πρωτοφανή επεισόδια αναζητά η Ελληνική Αστυνομία.

Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για ύποπτες κινήσεις, για ομάδες υποτιθέμενων αλληλέγγυων οι οποίοι μάλιστα μπαίνουν για λίγες ώρες επί ελληνικού εδάφους, κάνουν τη... δουλειά τους, και εξαφανίζονται. Ωστόσο τέτοια πρόσωπα δεν έχουν εντοπιστεί από την αστυνομία, αφού όποιος φοράει ένα γιλέκο με έντονο χρώμα θεωρείται αμέσως αλληλέγγυος.

Αιτία για τα πρωτοφανή σε χρονική διάρκεια, αλλά και βία επεισόδια φαίνεται ότι ήταν η υποκίνηση των προσφύγων από ορισμένους - με άγνωστα μέχρι στιγμής κίνητρα- κύκλους να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τα 200 με αναπνευστικά προβλήματα -ανάμεσά τους και γυναίκες με παιδιά και τα 100 με τραύματα, 30 μάλιστα εκ των οποία ανοιχτά από χειροβομβίδες ή πλαστικές σφαίρες που δέχθηκαν.

Η Ελληνική Αστυνομία εστιάζει την έρευνά της σε διάφορες ομάδες ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής που περιφέρονται καθημερινά στους χώρους του πρόχειρου προσφυγικού καταυλισμού ισχυριζόμενοι ότι ανήκουν σε ομάδες «αλληλεγγύης» προς τους πρόσφυγες. Πρόκειται για άτομα από χώρες της βόρειας Ευρώπης, ενώ έχει εμφανιστεί και ομάδα από τα Σκόπια που μπαινοβγαίνει στη χώρα.

Οι αρχές γνωρίζουν ότι πρόκειται για άτομα που έχουν έρθει από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από Γερμανία και Ισπανία, διαθέτουν ευρωπαϊκά διαβατήρια και κάποιοι από αυτούς μένουν τη νύχτα στη Γευγελή και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Τα άτομα αυτά έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών και μετά τα χθεσινά επεισόδια προσπάθησαν να εξαφανιστούν.

.


newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου