Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ειδομένη: Νέες φημολογίες για άνοιγμα των συνόρων προκαλούν αναστάτωση

Έντονη φημολογία ότι θα ανοίξουν τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ σήμερα το πρωί αναπτύχθηκε χθες αργά το βράδυ στον καταυλισμό της Ειδομένης με αποτέλεσμα να επικρατήσει και πάλι αναταραχή ανάμεσα στους πρόσφυγες που βρίσκονται, πλέον, διχασμένοι ως προς τις κινήσεις τους.

Η ψευδής φημολογία που αναπτύχθηκε μέσω ενός φυλλαδίου προκάλεσε την κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων που περιμένουν να αναπτυχθεί κινητικότητα προς τον φράκτη στις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στις Αρχές, οι ψευδείς πληροφορίες διακινούνται στην Ειδομένη από ομάδες «αλληλέγγυων». Η ΕΛ.ΑΣ πάντως κάνει, από χθες, εκτεταμένες έρευνες γύρω από την περιοχή της Ειδομένης ερευνώντας αυτοκίνητα και εισερχόμενους στον καταυλισμό.

Έρευνες γίνονται από χθες το πρωί καθώς αστυνομικοί σε μικρές ομάδες καταγράφουν κάθε αλλοδαπό που κινείται στην περιοχή και ερευνούν αν εκκρεμούν σε βάρος τους διωκτικά έγραφα και καταδικαστικές αποφάσεις.

Επίσης οι αστυνομικοί ρωτάνε τους αλλοδαπούς από ποιο σημείο μπήκαν στη χώρα και ποιος ο ρόλος τους στην περιοχή, αν χρησιμοποιούν και ποια οχήματα αλλά και πόσο διάστημα θα παραμείνουν στην Ειδομένη.

Μάλιστα, μία ομάδα αστυνομικών σταματούσε από το πρωί όποιο όχημα περνούσε από τα Σκόπια στην ελληνική επικράτεια καθώς χθες όπως αποδείχθηκε ομάδα αλλοδαπών επιτήδειων «εθελοντών» που διαμένουν στην Γευγελή τη νύχτα και το πρωί περνούν στην περιοχή της Ειδομένης ήταν η ομάδα των ατόμων που προέτρεψαν τους μετανάστες για τη μεγάλη φυγή στα Σκόπια.

Συμφώνα με πληροφορίες αυτήν τη στιγμή στην περιοχή δραστηριοποιούνται περίπου 35 ΜΚΟ από τις οποίες οι 16 βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Επίθεση στις ΜΚΟ και από Τσίπρα

Στο θέμα των ΜΚΟ αναφέρθηκε εκτεταμένα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη του με των πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

«Σε αυτό τον αγώνα, (για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης) εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι φαίνεται έχουν στο μυαλό τους, όχι να προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστούν διπλή πρόκληση διότι παρακινηθήκαν από ορισμένους “αλληλέγγυους εθελοντές”, εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος.

Η δεύτερη πρόκληση, όπως τόνισε, είναι η στάση των αρχών της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, οι οποίοι απέναντι σε ανθρώπους που προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκαν με χημικά, με δακρυγόνα και με σφαίρες πλαστικές, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. “Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες”, είπε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή υπόνοιες για τον ρόλο των ΜΚΟ στα χτεσινά επεισόδια αφήνει και το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. «Διάφορες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετανάστες υποκινήθηκαν, παραπλανήθηκαν και οργανώθηκαν από ακτιβιστές ΜΚΟ για να διασχίσουν τα σύνορα με τη χρήση βίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται «ότι οι χθεσινές οργανωμένες, μαζικές και συντονισμένες απόπειρες παράνομης διέλευσης των συνόρων, περιλαμβανομένης της εμπλοκής ακτιβιστών από ΜΚΟ, παραπέμπουν από πολλές απόψεις σε παρόμοιο περιστατικό μαζικής παράνομης διέλευσης των συνόρων από 2.500 μετανάστες που συνέβη στις 14 Μαρτίου 2016».



cnn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου