Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Το μυστικό της μακροζωίας από την γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο

Η Έμμα Μορένο στις αρχές της δεκαετίας του '20 είχε ως στόχο να τραγουδάει και να χορεύει. Πλέον σε ηλικία 116 ετών ο στόχος της είναι να ζήσει μέχρι το 2020 και έτσι να γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει καταγραφεί.

Η Μορένο εδώ και λίγα 24ωρα και μετά το θάνατο της ηλικίας 117 ετών Μουσάτ Τζόουνς, είναι ο τελευταίος άνθρωπος που έχει γεννηθεί τον 19ο αιώνα.

Στόχος της να διαδεχθεί στην κορυφή της σχετικής λίστας τη γαλλίδα Ζαν Κλαμέντ που πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.

Το μυστικό της, όπως ισχυρίζεται η ίδια είναι αφενός το διαζύγιο που πήρε το 1938 από τον τότε βίαιο συζυγό της και αφετέρου το ωμό αυγό που καθημερινά τρώει τα τελευταία 90 χρόνια.

Η συνήθεια με τα αυγά ξεκίνησε όταν η Μορένο ήταν 20 ετών και οι γιατροί αφού διέγνωσαν αναιμία της συνέστησαν να τρώει καθημερινά τρια αυγά, δύο ωμά και ένα μαγειρεμένο.

Αντίθετα, δε, με όλες τις ιατρικές συμβουλές η Μοράνο απολαμβάνει καθημερινά και ένα γλυκό λίγο πριν κοιμηθεί.


Από τότε εκτός από τα αυγά το καθημερινό της πρόγραμμα περιλαμβάνει αυστηρά έγερση στις 8 το πρωί, γεύμα στις 11 και δείπνο στις 6 το απόγευμα. Ανάμεσα στα κύρια γεύματα, μάλιστα, φροντίζει να κοιμάται ενώ η κατάκλιση είναι προγραμματισμένη για τις 11 το βράδυ.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της με αφορμή τα 116α γενέθλιά της τον περασμένο Νοέμβριο είναι μια ρουτίνα που σχεδιάζει να διατηρήσει. «Είμαι καλά και για όσο διάστημα συμβαίνει αυτό θα παραμένω μαζί σας» είχε πει τότε.

Την Μορένο που γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1899 φροντίζουν δύο γηραίες ανηψιές της και ένας Κολομβιανός νοσηλευτής. Η ίδια δεν μπορεί να περπατήσει, δεν βλέπει καλά ώστε να παρακολουθεί τηλεόραση και δεν έχει βγει από το σπίτι της τα τελευταία 25 χρόνια.


protothema

_______________


 Το θέμα "μακροζωϊα" είναι περίπλοκο  και σύνθετο.

Μεμονωμένα περιστατικά δεν είναι απαραίτητα και παράδειγμα προς μίμηση.
Στην κρίση σας.
Kozanionline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου