Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Βραχυπρόθεσμα Σχέδια Δράσης για την Αντιμετώπιση Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (video)

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015 ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στην έγκριση ενός  σχεδίου που θα περιλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που χρειάζεται να λαμβάνει η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όταν υπάρχουν προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προχωράει το Περιφερειακό Συμβούλιο.


Το θέμα εισηγείται προς έγκριση ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δημήτριος Αλβανός, ο οποίος σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών όταν συμβαίνουν κρούσματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Με βάση τον σχεδιασμό αυτό (ο οποίος έγινε μετά από συνεννόηση και με τη ΔΕΗ), η περιφέρεια θα λαμβάνει μέτρα με βάση μια ΚΥΑ από το 2011 και συντάχθηκε από την ομάδα εργασίας την οποία αποτελούσε η Περιφέρεια, το Κέντρο Περιβάλλοντος, η ΔΕΗ και το ΤΕΕ.
Η απόφαση αφού εγκριθεί θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η  ομάδα εργασίας που θα υπάρχει, θα ενημερώνει τον περιφερειάρχη, προτείνοντας άμεσα μέτρα περιορισμού του φαινομένου. Τα μέτρα θα εφαρμόζονται άμεσα με απόφαση περιφερειάρχη.
Ο κανονισμός δεν περιλαμβάνει πρόστιμα, τα οποία ορίζονται από ξεχωριστή διαδικασία, με βάση και τους περιβαλλοντικούς όρους της ΔΕΗ. Η αναγκαιότητα του σχεδίου προέκυψε από την ιδιαιτερότητα της Δυτικής Μακεδονίας περιβαλλοντικά αλλά κυρίως για την ενημέρωση του κόσμου.  Η ομάδα εργασίας θα αναλάβει την ενημέρωση με βάση και την πρόγνωση του φαινομένου , λαμβάνοντας δράση και σε περιστατικά λ.χ. αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού. Στο τέλος κάθε χρόνου θα υπάρχει και αναλυτική ενημέρωση, με τη μορφή έκθεσης για το πόσα περιβαλλοντικά επεισόδια υπήρξαν μέσα σε ένα χρόνο.

Μείωση της ρύπανσης


Να σημειωθεί πως σήμερα λειτουργούν στην περιοχή του ενεργειακού λεκανοπεδίου 14 σταθμοί μέτρησης της ατμόσφαιρας, εκ των οποίων οι δέκα είναι της ΔΕΗ και οι τέσσερις του ΚΕΠΚΑ (περιφέρειας). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, όπως απάντησε σχετικά στον "Π.Λ." ο κ. Αλβανός, τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2015 κάθε άλλο παρά ανησυχητικά είναι για το 2015, αφού προκύπτει μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε σχέση με τις άλλες χρονιές.
Αυτή η μείωση της ρύπανσης οφείλεται τόσο στη μείωση της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ αλλά και στη λήψη μέτρων. "Το 2015 έχουμε πτώση της ρύπανσης και φαίνεται πως έχουμε καλύτερο αέρα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι η μείωση της εξόρυξης και ένας δεύτερος βασικός λόγος είναι η εντατικοποίηση των διαβροχών από τη ΔΕΗ ", σημείωσε χαρακτηριστικά.

 


prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου