Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ένας στους δύο Κοζανίτες δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
-Τι συμβουλεύει ο Σύλλογος Λογιστών Κοζάνης

Τρέχουν και δεν φτάνουν τις τελευταίες ημέρες οι κοζανίτες, όπως και πανελλαδικά, στα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων,

μιας και η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή τους έληγε στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το Υπουργείο Οικονομικών , έλαβαν παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου καταληκτική ημερομηνία.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον "Π.Λ." ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Κοζάνης Βασίλης Μόσχου, η παράταση αφορά τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα ενώ όπως ανακοινώσει το Υπουργείο, δεν θα δοθεί και νέα παράταση. Οι φορολογούμενοι και οι λογιστές- φοροτεχνικοί καλούνται να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σχετικά με την έγκαιρη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων, σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.
Ενδιαφέρον, πάντως, έχουν τα στοιχεία, πανελλαδικά, που δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των φορολογικών δηλώσεων δεν έχουν υποβληθεί, ενώ όπως σημείωσε σχετικά ο κ. Μόσχου, αν και ειδικότερα στοιχεία για την Κοζάνη δεν υπάρχουν, η εικόνα που υπάρχει συνηγορεί με αυτό.  Ως συνέπεια και στην Κοζάνη περίπου μια στις δύο φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν κατατεθεί, μιας και όπως λέει ο ίδιος. η Κοζάνη βρίσκεται κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο, πάντα.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδας παρατηρείται μεγάλη κίνηση στα λογιστικά γραφεία, όπως σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται ο πολίτης να ξέρει, είναι πως θα πρέπει να έχει μαζί του όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να μην μένουν εκκρεμότητες στη δήλωσή του και να υποβάλλεται έγκαιρα.
Ακόμη, δεν υπάρχει εικόνα πότε θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι επιστροφές φόρου, σε όσους τις δικαιούνται, ωστόσο οι εκτιμήσεις λένε πως θα αργήσουν, πιθανόν μετά την ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται ίσως μέσα Ιούλιο ή Αύγουστο.
Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις, όπως είπε ο κ. Μόσχου, φέτος το σύστημα δεχόταν μόνο από φαρμακεία και γιατρούς, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα ισχύσει του χρόνου, αφού το υπουργείο θέλει να βάλει σε ισχύ τις πληρωμές με κάρτα, ώστε όλες οι αποδείξεις να υπάρχουν ηλεκτρονικά. Πάντως οι πολίτες εξακολουθούν να συγκεντρώνουν αποδείξεις...

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.



prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου