Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Πότε θα γίνονται οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς στο Δήμο Κοζάνης

Από την ερχόμενη εβδομάδα -το πιθανότερο- και μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα μπορούν να γίνουν οι αιτήσεις για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς της Κοζάνης.


Πιο συγκεκριμένα , σύμφωνα με τον αρμόδιο πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κοζάνης Μανώλη Κουτσοσίμο, την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιουνίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης πρόκειται να περάσει μια μικρή τροποποίηση των κριτηρίων, που έγκειται στα μηδενικά τροφεία για τους κατόχους  της κάρτας αλληλεγγύης. Από την επομένη της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος θα εκδώσει και τη σχετική ανακοίνωση για τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι γονείς προκειμένου να γράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμός της Κοζάνης.
Η καταληκτική ημερομηνία θα είναι, πιθανότατα,  τα τέλη Ιουνίου.
Ενδιαφέρον θα έχει αν θα λειτουργήσουν εφέτος όπως και πέρυσι όλοι οι παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Κοζάνης, μιας και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να εγγράφονται πολύ λίγα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς που είναι μεγαλύτερης δυναμικότητας.

 Στην Κοζάνη λειτουργούν στο σύνολο 8 παιδικοί σταθμοί: 
Τρεις μέσα στην πόλη (δύο εκ των οποίων με βρεφικό τμήμα) και από ένας στην Αιανή, τον Κρόκο, την Καισαρειά, τα Κοίλα και τον Τετράλοφο (για τη μετακίνηση υπάρχει λεωφορειάκι). Στο σύνολό τους εξυπηρετούν 350 παιδιά, ενώ είναι μεγαλύτερης δυναμικότητας. Ενδεικτικά, οι παιδικοί σταθμοί σε Αιανή και Κοίλα είναι δυναμικότητας 50 παιδιών (δηλαδή μπορούν να φιλοξενήσουν δύο τάξεις), ωστόσο στην Καισαρειά πέρυσι φοιτούσαν 7 παιδιά από την ευρύτερη περιοχή (τα οποία μετέφερε ο δήμος με λεωφορειάκι), ενώ μόνο 8 παιδιά φοιτούσαν στον παιδικό σταθμό των Κοίλων.

Στόχος του δήμου και της κοινωφελούς επιχείρησης ήταν ήδη από την περυσινή χρονιά να πλαισιωθούν με παιδιά και οι υπόλοιποι παιδικοί σταθμοί, πόσο μάλλον, όπως αναφέρει ο κ. Κουτσοσίμος, όταν τα Κοίλα απέχουν ένα χιλιόμετρο από τον παιδικό σταθμό στον Νιάημερο, ο οποίος είναι πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των γονέων.
Οι γονείς, ωστόσο, είναι δύσπιστοι, με τα ερωτηματικά για το ενδεχόμενο μη λειτουργίας κάποιου παιδικού σταθμού να παραμένουν.  Π.Χ. τα παιδιά από τον παιδικό σταθμό της Καισαρειάς να μεταφερθούν Αιανή ή κρόκο κ.ο.κ. Σαφώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξουν διαμαρτυρίες γονέων, ωστόσο, το κόστος λειτουργίας ενός παιδικού σταθμού ο οποίος δεν έχει μεγάλο αριθμό μαθητών, είναι μεγάλο. "Αν ένας σταθμός έχει λίγα παιδιά δεν έχει λογική να δουλεύει", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσοσίμος, προσθέτοντας πως υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερα παιδιά που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν οι παιδικοί σταθμοί σε Κοίλα και Αιανή.

Τι θα γίνει με τις προσλήψεις προσωπικού

Στο κομμάτι των προσλήψεων, ο δήμος Κοζάνης έκανε αίτηση ώστε να μπορεί να κάνει 11μηνες προσλήψεις προσωπικού με αντίτιμο, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα αμείβονται από τα έσοδα που θα υπάρχουν από τα τροφεία των παιδιών.
Επίσης, υππάρχει η ελπίδα για προσλήψεις με 8μηνα, υπό τη μορφή έργου, κάτι που γίνεται τα τελευταία χρόνια, με την ελπίδα ότι θα έχει βγει η προκήρυξη (μέσω κοινωφελούς) και η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου