Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Τι αποφασίστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο για τους πρόσφυγες

"Όχι" στη φιλοξενία προσφύγων στα "Πατώματα" Γρεβενών  ΤΟ "ΜΠΑΛΑΚΙ" ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
- Συνάντηση και των 12 δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας με τον Αν. Υπουργό Δημήτρη Βίτσα

Να μην γίνει το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα "Πατώματα" Γρεβενών, θέση που πρέπει να αποδοθεί στους δικαιούχους του (σεισμόπληκτοι κάτοικοι), αποφάσισε ομόφωνα και σε κλίμα συναίνεσης, το περιφερειακό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας, που κράτησε μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα.

Επίσης, στο σκεπτικό της απόφασης που ελήφθη, είναι όλοι οι δήμαρχοι της Δυτικής  Μακεδονίας να συναντηθούν με τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα, στον οποίο και θα παραθέσουν απόψεις και προτάσεις για τη φιλοξενία των προσφύγων.

Στο σκεπτικό της απόφασης που ελήφθη είναι να τηρηθεί η αναλογικότητα στη φιλοξενία των προσφύγων στην περιοχή, ενώ οι περιοχές που θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες θα υποδειχθούν από τις δημοτικές αρχές. Ο κάθε δήμος θα πρέπει να έχει μια πρόταση ευρείας αποδοχής προτείνοντας χώρο φιλοξενίας, αναλογικά με την κάθε περιοχή.

Στους δημάρχους θα δοθούν περιθώριο κάποιων ημερών, προκειμένου να προτείνουν χώρους φιλοξενίας, έπειτα από συνεννόηση με την αντιπολίτευση ή ακόμη και στο κάθε δημοτικό συμβούλιο , και αφού καταλήξουν σε προτάσεις να πάνε όλοι μαζί στο Βίτσα για να κάνουν τελικές προτάσεις. Ενδεχομένως κάποιοι δήμοι, ακριτικοί, να μην προταθεί να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Αξίζει να αναφερθεί πως δια στόματος του βουλευτή Μίμη Δημητριάδη ακούστηκε πως περί τους 1.200 πρόσφυγες σχεδιάζεται να έρθουν στην περιοχή, χωρίς να διευκρινιστεί το που και πότε θα γίνει αυτό.

Εν μέσω αντεγκλήσεων η συνεδρίαση 

Εν μέσω διαφωνιών έγινε τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το προσφυγικό. Αρχικά ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Κάτανας πήρε το λόγο και παρουσίασε την κατάσταση του προσφυγικού στη Δυτική Μακεδονία από τη στιγμή που έφτασαν τα πρώτα λεωφορεία στην Κοζάνη μέχρι και σήμερα και στη συνέχεια κατέθεσε έγγραφα και επιστολές τα οποία είχαν αποσταλεί και αφορούσαν το προσφυγικό.
 "Κάποιοι το μόνο που θέλουν είναι να εκθέσουν την περιφέρεια και την περιφερειακή αρχή και όχι το προσφυγικό", σημείωσε με νόημα, διευκρινίζοντας πως το κράτος ανέθεσε στον στρατό το θέμα επιλογής των θέσεων όπου θα επιλεγούν για εγκατάσταση προσφύγων, ο οποίος και έχει αποκλειστικό ρόλο για το θέμα.  Ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού όταν ήρθαν οι πρώτοι πρόσφυγες στην Κοζάνη, είπε πως "περάσαμε με άριστα", ευχαριστώντας τον δήμαρχο Κοζάνης και τους εθελοντές που συνέβαλαν.
Στη συνέχεια άναψαν και πάλι τα αίματα με τις δηλώσεις του κ Νικόλαου Κουρκούτα ο οποίος παίρνοντας το λόγο ανέφερε χαρακτηριστικά "γιατί δεν καλέσατε και κάποιον από τις άλλες περιοχές να μας πούνε πως τα γλυκοπερνάει με αυτούς τους κοπρίτες" με τον Περιφερειάρχη κ Θεόδωρο Καρυπίδη να  ζητάει να διακοπεί η συνεδρίαση αν δεν ανακαλέσει ο κ Κουρκούτας το οποίο και έγινε μετά από μερικά λεπτά.
Με την επανέναρξη της συνεδρίασης το λόγο πήρε ο κ Κοσματόπουλος ο οποίος μίλησε για τη στάση που κρατάει ο δήμος Σερβίων - Βελβεντού απέναντι στο προσφυγικό λέγοντας χαρακτηριστικά "δεχόμαστε να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες αλλά θέτουμε ως απαράβατο όρο να είναι Σύριοι και Ορθόδοξοι Χριστιανοί".
"Το θέμα είναι απλό. Αν είχαμε να κάνουμε με Σύριους πρόσφυγες και μάλιστα χριστιανούς, εγώ προσωπικά θα έπαιρνα 500 άτομα, όχι μόνο στο Δήμο, αλλά και στα κτήματά μου και στα σπίτια μου. Το λέω υπεύθυνα. Αλλά όταν βλέπω να λοιδορούν τις καμπάνες, να κατεβάζουν τις σημαίες και τους σταυρούς, και οι δικοί μας, βασιλικότεροι του βασιλέως, να γκρεμίζουν τα εκκλησάκια από τα στρατόπεδα που πρόκειται να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, τότε νομίζω ότι τα πράγματα είναι απελπιστικά σοβαρά", είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας αντιδράσεις.

Αντίδραση προκάλεσαν και τα λεγόμενα του ο Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη ο οποίος είπε πως "θα χρειαστεί να φιλοξενούμε 50.000 - 55.000- 60.000 πρόσφυγες που έχουν χαρακτηριστεί, κυρίως, πρόσφυγες. Δεν είναι και το τέλος του κόσμου.
Αυτή η χώρα το 1922 διαχειρίστηκε 1 εκ. πρόσφυγες", διευκρινίζοντας πως "το να διαχειριστούμε και 50.000 ανθρώπους δεν είναι και το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί". Προσέθεσε πως μπορούμε να διαχειριστούμε ανθερώπους που είναι κατατρεγμένοι από τον Πόλεμο, λέγοντας πως το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα, ζητώντας "να μην κλείσουμε τα μάτια και να βάλουμε το κεφάλι στην άμμο".
Στη συνέχεια μιλώντας ο περιφερειακός σύμβουλος της Χρυσής Αυγής Νικόλαος Κουρκούτας για ακόμα μια φορά απευθύνθηκε στον κ. Ιωαννίδη λέγοντάς του πως "αν φορούσατε και ράσο θα ήσασταν ένας πολύ ωραίος Ιεροκήρυκας" και τον ρώτησε αν γνωρίζει πως κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους οι πρόσφυγες προέβησαν σε αξιόποινες πράξεις όπως κλοπές κ.α..
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος Γρεβενών  Γιώργος Δασταμάνης δυσαρεστημένος ανέφερε "Ακούω πολλά για τον Δήμο Κοζάνης και τίποτα για τα Γρεβενά. Ορισμένοι που κάνετε τις "παρθένες" δε γνωρίζετε για 2,5 χιλιάδες πρόσφυγες στα Γρεβενά οι οποίοι απειλούν την πολιτισμική ισότητα;".  Ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως "Είμαστε το αποπαίδι της Δυτικής Μακεδονίας".
Από την πλευρά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης αναφέρθηκε στις ενέργειες που προέβη η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ η επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ στο περιφερειακό συμβούλιο κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι ήξερε πως η FYROM  θα κλείσει τα σύνορα, μέσω εγγράφου, στην οποία ζητούσε από τότε να βρεθεί λύση. Από την πλευρά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο , δεσμεύθηκε πως η αρχή της αναλογικότητας θα ισχύσει και στη Δυτική Μακεδονία , ενώ άφησε αιχμές κατά του δημάρχου Σερβίων - Βελβεντού που ζήτησε μόνο Σύριους και Χριστιανούς ορθόδοξους στο θρήσκευμα πρόσφυγες για φιλοξενία.




prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου