Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ξεκινά το Σεπτέμβριο η ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη

Ανάδοχος είναι κοινοπραξία με τρεις τοπικές εταιρίες που θα προσλάβουν ντόπιο εργατικό δυναμικό
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το πολυπόθητο και μεγαλόπνοο έργο της πανεπιστημιούπολης Κοζάνης. Τον προσεχή Σεπτέμβριο μπαίνουν οι μπουλντόζες και ξεκινούν οι εργασίες, καθώς το έργο δημοπρατήθηκε, κατακυρώθηκε ο ανάδοχος και υπογράφεται το συμβόλαιο τον Αύγουστο, προκειμένου να υλοποιηθεί η σημαντικότερη ίσως επένδυση για την περιοχή.

Οι σύγχρονες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις χωροθετούνται στη ΖΕΠ σε οικόπεδο περίπου 700 στρεμμάτων, το έργο είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό ένταξης 49.500.000 ευρώ, ενώ η αποπεράτωσή τη του προβλέπεται τον Ιούνιο του 2020.
Οι οικοδομικές άδειες ή αλλιώς οι άδειες δόμησης όπως λέγονται με το νέο νόμο εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2015. Υπεύθυνη για την εκτέλεση του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα το Τμήμα Δομών και Περιβάλλοντος.
Ο προϊστάμενος  του τμήματος Ηλίας Γιαννόπουλος, δήλωσε στον «Π» ότι «μετά από μία μεγάλη περίοδο προετοιμασίας και γραφειοκρατικών διαδικασιών  η πανεπιστημιούπολη Κοζάνης εντάχθηκε στο ΠΕΠ 2014-2020 και δημοπρατήθηκε στις 12 Απριλίου 2016.  Περιμένουμε ένα μήνα για τυχόν ενστάσεις, όπως προβλέπεται, μετά πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τον Αύγουστο υπογράφεται η σύμβαση και τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι εργασίες».






Σύμφωνα με τις μελέτες στην πανεπιστημιούπολη Κοζάνης προβλέπονται δύο βασικά τμήματα που είναι το κτίριο διοίκησης και το κτίριο εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το κτίριο διοίκησης αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα πάνω από το έδαφος και ένα υπόγειο επίπεδο με συνολική επιφάνεια υπέργειων ορόφων 5.375 τ.μ. και υπογείου 2.187 τ.μ. Στους ορόφους χωροθετούνται τα γραφεία, η βιβλιοθήκη και το κυλικείο. Στο υπόγειο οι χώροι αποθηκών, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και χώρος στάθμευσης.

Το κτιριακό συγκρότημα εκπαίδευσης διαθέτει συνολικά 15 αίθουσες διδασκαλίας, 13 αίθουσες εργαστηρίων, 2 αίθουσες εργαστηρίων υπολογιστών, 2 αμφιθέατρα διδασκαλίας και 3 αίθουσες σεμιναρίων. Επίσης αποτελείται από ένα κτίριο υποδοχής και γραφείων με τρία επίπεδα και δύο όμοια κτίρια δύο επιπέδων με χώρους εργαστηρίων και διδασκαλίας. Στο υπόγειο χωροθετούνται βοηθητικοί χώροι, χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και χώροι υγιεινής.

Προβλέπονται ακόμη: Η κατασκευή των απαραίτητων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, η κατασκευή των απαραίτητων κυκλοφοριακών συνδέσεων (κυκλικοί κόμβοι), εσωτερική οδοποιία, δημιουργία χώρων στάθμευσης, διάδρομοι κίνησης πεζών, χώροι πρασίνου, χώρος υγρού στοιχείου, ηλεκτροφωτισμός κ.λ.π.

Οι σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης Κοζάνης θα εξυπηρετούν φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, συνολικά 1.500 άτομα. Να σημειωθεί επίσης ότι ανάδοχος του έργου είναι μία κοινοπραξία τριών τοπικών εταιριών, γεγονός που καταγράφεται στα θετικά καθώς θα απασχολήσουν κόσμο αποκλειστικά από το νομό Κοζάνης και βεβαίως το εργατοτεχνικό προσωπικό που θα απαιτηθεί στην ανέγερση της πανεπιστημιούπολης θα είναι αρκετά μεγάλο σε αριθμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κάθε μήνα οι απορροφήσεις κονδυλίων θα ανέρχονται σε 400.000 ευρώ.  Ειδικότερα οι τρεις εταιρίες που συγκροτούν την κοινοπραξία είναι: η ΤΕΝΑ – ΑΤΕΒΕ, η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΑΤΕΒΕ και η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ – ΑΤΕ.

Με βάση τη σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί τον Αύγουστο ο χρόνος περαίωσης του έργου είναι 36 μήνες. Ωστόσο στην απόφαση ένταξης του Ιανουαρίου 2016 προβλέπει 48 μήνες, προκειμένου να υπάρξει και ένα διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας και παράδοσης του έργου. Σε κάθε περίπτωση θα παραδοθεί τον Ιούνιο του 2020 με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου