Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Τον Ιούλιο το πρώτο βήμα χαλάρωσης των capital controls

Με αργό ρυθμό προχωρούν οι διαδικασίες για το πρώτο βήμα χαλάρωσης των capital controls με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η σχετική πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δεν έχει ακόμη κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η... καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας χαλάρωσης των capital controls είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις πηγές χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Όταν επανέλθει το waiver και οι τράπεζες αποκτήσουν πρόσβαση στην φθηνή χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος τότε σταδιακά θα υπάρξουν ευνοϊκές αλλαγές στο μέτωπο των capital controls», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας.

Στο επίκεντρο

Άμεση προτεραιότητα τόσο για τις τράπεζες, όσο και για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η απελευθέρωση των περιορισμών στο μέτωπο των επιχειρήσεων, εισαγωγικού και εξαγωγικού χαρακτήρα. Οι τράπεζες, λοιπόν, ζητούν να ανοίξει το πλαίσιο έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν, χωρίς περιορισμούς, να συναλλάσσονται με τους πελάτες/προμηθευτές και να μην υπόκεινται στην γραφειοκρατία των εγκρίσεων από την Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

«Η αγορά πρέπει να δουλέψει και να κινηθεί πιο άνετα η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Αυτό είναι το μέγα ζητούμενο στην παρούσα φάση», τονίζεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Η χαλάρωση των περιορισμών για τα φυσικά πρόσωπα θα είναι μικρότερης έντασης σε σχέση με τις επιχειρήσεις».

Το δεύτερο κρίσιμης σημασίας αίτημα των τραπεζών είναι η απελευθέρωση – από τους περιορισμούς των capital controls – του νέου χρήματος. Επιμένουν λοιπόν να δοθεί η δυνατότητα σε όσους, φυσικά πρόσωπα και εν δυνάμει επενδυτές, αποφασίσουν να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, αυτά να μην υπόκεινται στα capital controls.

Οι πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι η ικανοποίηση του αιτήματος συναντά, επί του παρόντος, δυσκολίες ωστόσο το επιχείρημα των τραπεζών είναι ισχυρό καθώς μόνο έτσι θα δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης από την πλευρά των καταθετών.

Φυσικά πρόσωπα

«Χλιαρές», χαρακτηρίζουν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη τις αλλαγές που εκτιμάται ότι θα γίνουν στην χαλάρωση των capital controls στις αναλήψεις των φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με τις προτάσεις των τραπεζών προτείνεται το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης να αυξηθεί στα 500 ευρώ από 420 ευρώ που είναι σήμερα.

Ως εναλλακτική εξετάζεται το ενδεχόμενο της αθροιστικής ανάληψης, δηλαδή να αρθεί η προθεσμία λήξης της ανάληψης του εβδομαδιαίου ορίου, η οποία σήμερα είναι τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής.




Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου