Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Tα δύο σενάρια της ΕΛΑΣ για το τραγικό τέλος του Μαυρίκου

Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον τραγικό θάνατο που βρήκε ο εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτης Μαυρίκος.
«Αόρατη» φωτιά ή παθολογικά αίτια, που επέφεραν έντονη δυσφορία στον Παναγιώτη Μαυρίκο, με αποτέλεσμα την πρόσκρουση-σύρσιμο στο τσιμεντένιο διάζωμα και στη συνέχεια την διαρροή καυσίμου και ταχεία ανάφλεξη του οχήματος, εξετάζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής.

Σήμερα αναμένονται και τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης του DNA για να επιβεβαιωθεί και τυπικά ότι πρόκειται για τον Παναγιώτη Μαυρίκο

Το ενδεχόμενο έκρηξης ή δολιοφθοράς στο πολυτελές όχημα δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα, ωστόσο φαίνεται να αποδυναμώνεται από τα πρώτα ευρήματα των στελεχών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να προσανατολίζονται περισσότερο στην εκδοχή του δυστυχήματος.


Ένα πεντακάθαρο βίντεο από τις κάμερες της Αττικής Οδού και η καταγραφή 1,5 λεπτού των κρίσιμων στιγμών συνηγορεί και αυτό στην περίπτωση του δυστυχήματος, αναφέρουν αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση. 



Στις 14:48, οι κάμερες που βρίσκονται στην γέφυρα του κόμβου της Μεταμόρφωσης εντοπίζουν το όχημα του Παναγιώτη Μαυρίκου να κινείται στην αριστερή λωρίδα του ρεύματος προς Ελευσίνα. Κάποια στιγμή το όχημα, μεταξύ των κόμβων Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης, ελαττώνει ταχύτητα, παρατηρείται ένας μικρός ελιγμός, το όχημα προσκρούει «ομαλά» στο διάζωμα, σέρνεται 10 περίπου μέτρα πάνω σε αυτό και στη συνέχεια ακινητοποιείται. Κάνοντας ζουμ και μεγέθυνση εντοπίζεται διαρροή καυσίμων κάτω από τον κινητήρα του οχήματος και ταυτόχρονη ανάφλεξη πυρκαγιάς κάτω από όλο το όχημα και το καπό της μηχανής. Διακρίνονται οι προσπάθειες του άτυχου οδηγού να ανοίξει την πόρτα του η οποία όμως ανοίγει ελάχιστα καθώς έχει φρακάρει στο τσιμεντένιο διάζωμα. Υπάρχουν κάποιες θολές εικόνες ότι προσπαθεί να βγει από την πλευρά του συνοδηγού αλλά δεν τα καταφέρνει καθώς το όχημα έχει τυλιχθεί ολοκληρωτικά στις φλόγες. Σε αυτές τις εικόνες δεν εντοπίζεται προσπάθεια διερχόμενων οδηγών να τον απεγκλωβίσουν.






 Οι αρμόδιοι αξιωματικοί επιχειρώντας να διαπιστώσουν σε τι οφείλεται η απώλεια ελέγχου του οχήματος και η πρόσκρουση-σύρσιμο στο διάζωμα, είδαν δεκάδες φορές το βίντεο στο σημείο λίγο πριν το σύρσιμο και τη ακινητοποίηση. Δεν αποκλείουν να υπήρξε κάποια υποβόσκουσα φωτιά από βραχυκύκλωμα ή άλλο τεχνικό πρόβλημα που προκάλεσε αναθυμιάσεις και καπνούς που εισήλθαν στην καμπίνα του οχήματος προκαλώντας έντονη δυσφορία ακόμη και προσωρινή απώλεια των αισθήσεων του οδηγού, η οποία επέφερε την πρόσκρουση, διαρροή καυσίμου και φωτιά.





Παθολογικά αίτια; 

Ένα άλλο ενδεχόμενο, που εξετάζεται σοβαρά από τους αστυνομικούς, είναι ο Παναγιώτης Μαυρίκος εξαιτίας κάποιου παθολογικού αίτιου, να υπέστει κάποιο έμφραγμα, ισχαιμικό επεισόδιο. Αναμένουν τα αποτελέσματα της νεκροτομής προκειμένου να έχουν μια σαφή εικόνα και για αυτή την πιθανότητα.  
Οι έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά και τον θάνατο του 42χρονου εκδότη εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να εξαλειφθούν ή να επιβεβαιωθούν οι όποιες υπόνοιες εγκληματικής ενέργειας. Γι αυτό τον λόγο από την πρώτη στιγμή στον τόπο του περιστατικού έφθασαν στελέχη του ΤΕΕΜ, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και  αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Δίωξης Εκβιαστών, που διεξήγαγαν την πολύκροτη έρευνα σε βάρος του Παναγιώτη Μαυρίκου (και δύο ακόμα δημοσιογράφων) για την υπόθεση εκβίασης της υπαλλήλου της ΕΥΔΑΠ Αμαλίας Κάτζου.






Λόγω ιδιαιτερότητας της υπόθεσης αμέσως δόθηκε εντολή την προανάκριση για το συμβάν να αναλάβει το τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, ενώ το αυτοκίνητο οδηγήθηκε με γερανό σε ειδικό θάλαμο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευρήματα έκρηξης ή εμπρησμού από αυτοσχέδιους μηχανισμούς.





 

Τι «είδαν» οι πυροτεχνουργοί

Αυτοψία στο χώρο πραγματοποίησαν και πυροτεχνουργοί δίχως πάντως -μακροσκοπικά τουλάχιστον- να προκύψουν ίχνη ή ενδείξεις έκρηξης ή ανάφλεξης κάποιου μηχανισμού. Δεν εντοπίστηκαν επίσης, αντίστοιχα ίχνη στο οδόστρωμα, όπως μαύρισμα ή κρατήρας που να επιβεβαιώνουν κάποια έκρηξη. Στη περίπτωση που αποκλειστούν τα παραπάνω θα οριστούν τεχνικοί σύμβουλοι πραγματογμώμονε για να διαπιστώσουν αν υπάρχει περίπτωση δολιοφθοράς ή μηχανικής βλάβης.
Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα θα ζητήσουν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του εκδότη, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είχε έρθει σε τηλεφωνική επαφή το τελευταίο χρονικό διάστημα με κάποιον που θα μπορούσε να τον έχει απειλήσει. Παράλληλα, θα εξετάζουν ένα προς ένα τα άτομα που είχαν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί του για να ερευνήσουν το κατά πόσο κάποιος θα μπορούσε να έχει ισχυρό κίνητρο για να προβεί σε κάποια δολοφονική δολιοφθορά.





Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα 

Έμπειροι αξιωματικοί της Τροχαίας τονίζουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο. «Έχουμε δει αρκετά περιστατικά στα οποία έγινε απροσδόκητη ανάφλεξη αυτοκινήτων από βλάβη. Μπορεί για παράδειγμα να έγινε βραχυκύκλωμα. Από την άλλη υποστηρίζεται ότι το τζιπ βρισκόταν σε άριστη κατάσταση. Δεν μπορούμε, όμως, να αποκλείσουμε την εγκληματική ενέργεια. Θυμηθείτε ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2014 άνθρωποι της νύχτας είχαν τοποθετήσει αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο μάρκας Smart, που εξερράγη εν κινήσει στην Αττική Οδό. Ο 35χρονος οδηγός, αλβανικής καταγωγής, σκοτώθηκε ακαριαία. Η συνοδηγός με την οποία πήγαινε στο αεροδρόμιο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ είχε τραυματιστεί». 

Ανάφλεξη στο αυτοκίνητο 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχει υπάρξει ανάφλεξη σε αυτοκίνητα τέτοιου τύπου, παρότι έχουν προηγμένα συστήματα ασφαλείας, είτε λόγω βραχυκυκλώματος -κυρίως λόγω φθοράς καλωδίων- είτε λόγω υπερθέρμανσης των φρένων του οχήματος λόγω μπλοκαρίσματος. Πριν από έναν μήνα στην Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και το 2014 στο ύψος του Καραβόμυλου στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Οφείλει πάντως κάποιος να γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο όχημα έχει προηγμένα συστήματα ασφαλείας και είναι εξαιρετικά δύσκολο να είχε προβλήματα συντήρησης που οδήγησαν στην ανάφλεξη του οχήματος».

Η διαδικασία της αναγνώρισης

Αρχικά, στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής που έσβησαν την πυρκαγιά και απεγκλώβισαν απανθρακωμένο τον οδηγό. Από την πινακίδα κυκλοφορία αστυνομικοί του τμήματος Τροχαίας Αττικής Οδού διαπίστωσαν ότι το όχημα ανήκε στη Ευαγγελία Συρίγου, σύζυγο του εκδότη, και κατόπιν επικοινωνίας μαζί της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νεκρός άνδρας δεν ήταν άλλος από τον Παναγιώτη Μαυρίκο, ο οποίος δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές κλήσεις τους.
Το απανθρακωμένο πτώμα μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ για ιατροδικαστική εξέταση, ενώ στο νοσοκομείο για την αναγνώριση κλήθηκε να μεταβεί η μητέρα και η σύζυγος του, η οποία αναγνώρισε μία αλυσίδα με έναν σταυρό και την βέρα. Σήμερα αναμένονται και τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης του DNA για να επιβεβαιωθεί και τυπικά ότι πρόκειται για τον Παναγιώτη Μαυρίκο.   

Η σύλληψη και η υπόθεση εκβιασμών

Ο εκδότης συνελήφθη τον Φεβρουάριο μαζί με δύο ακόμα δημοσιογράφους για τον εκβιασμό της υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων της ΕΥΔΑΠ. Μετά τις αρχικές αποκαλύψεις για τη δράση των κατηγορουμένων, καταγγελίες σε βάρος του εκδότη της «Ακρόπολης» και των συγκατηγορούμενών του έκαναν στη Δίωξη Εκβιαστών, στελέχη της ΔΕΗ, της Εθνικής Τράπεζας, άλλων μεγάλων οργανισμών και ΔΕΚΟ όπως και τέσσερις επιχειρηματίες. Σχηματίστηκε συμπληρωματική δικογραφία σε βάρος των ήδη κατηγορουμένων, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης. Ο Παναγιώτης Μαυρίκος φαίνεται να είχε υποβάλλει μηνύσεις σε βάρος εκείνων που τον κατήγγειλαν ενώ έστειλε εξώδικο και στη Δίωξη Εκβιαστών. Για την πρώτη υπόθεση ο εκδότης είχε αφεθεί ελεύθερος δίνοντας εγγύηση 50.000, ενώ ένας δημοσιογράφος έχει προφυλακιστεί.



thetoc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου