Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ποιες αλλαγές έρχονται στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων


Κατά κύματα επιβάλλονται βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου μεγάλες ανατροπές σε συντάξεις αλλά και μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και ασφαλισμένων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», εντός του Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο αντιλογισμός των ποσών που αντιστοιχούν στο νέο μέρισμα, θα έχουν αφαιρεθεί οι μειώσεις των προηγούμενων νόμων και θα έχουν υπολογιστεί και τα αναδρομικά ποσά περικοπών, αφού ο νέος νόμος που οδηγεί σε μικρότερα ποσά,
 ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Υπάρχουν βέβαια και δικαιούχοι λόγω θανάτου που έχασαν το μέρισμα, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια. Πλέον, μέρισμα λόγω θανάτου δικαιούνται μόνο ο χήρος ή η χήρα και τα ορφανά παιδιά (μέχρι τα 18 ή 24). Για τα ποσά των μερισμάτων όπως διαμορφώνονται κατά περίπτωση, μπορούν να ενημερώνονται οι συνταξιούχοι, στον ιστότοπο του ΜΤΠΥ.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας επισημαίνει πως στις 2 Αυγούστου, κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις μειωμένες. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) πρόλαβε να επανυπολογίσει λίγες περισσότερες από 320.000 συντάξεις, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος όγκος αφορά στο ΤΕΑΔΥ.

Βέβαια, από αυτές, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 θα μειωθούν κατά 8% με 15% μεσοσταθμικά, στο καταβαλλόμενο ποσό. Πρόκειται για τις κατηγορίες εκείνες των συνταξιούχων, των οποίων η νέα επικουρική έχει διαφορά από την παλιά και ταυτόχρονα λαμβάνουν συνολικά από κύριες και επικουρικές συντάξεις ποσά άνω των 1.300 ευρώ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου με 35ετία και καθαρή κύρια σύνταξη 1.150 ευρώ και 210 ευρώ επικουρική, θα δει την επικουρική του να μειώνεται στα 180 ευρώ (απώλεια 15%).

Επιπλέον, εντός των επόμενων 15 ημερών θα πληρωθεί και το δεύτερο κύμα εφάπαξ στο Δημόσιο, που περιλαμβάνει 1.520 εντάλματα και αφορά υπαλλήλους οι οποίοι αποχώρησαν από την υπηρεσία τους τον Οκτώβριο του 2013.

Το πρώτο πακέτο πληρωμών ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και αφορούσε άλλα 1.520 εντάλματα για υπαλλήλους που είχαν ανοίξει την πόρτα της εξόδου τον Σεπτέμβριο του 2013. Το τρίτο κύμα πληρωμών του Σεπτεμβρίου θα αφορά 3.000–4.000 εφάπαξ με στόχο να πληρωθούν όλοι όσοι αποχώρησαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013.

Σύμφωνα με αυτό τον προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των 6.000 υπαλλήλων που αποχώρησαν εντός του 2013 (τελευταίο 4μηνο). Οι πληρωμές αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2017, αφού συνολικά, η ουρά αριθμεί 34.000 συνταξιούχους. Ολα τα εφάπαξ υπολογίζονται πλέον με νέο τρόπο που ενσωματώνει τις περικοπές των προηγούμενων μνημονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου