Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Έχει μέλλον η Δυτική Μακεδονία χωρίς τον λιγνίτη;

Υπάρχει άλλος δρόμος από τον λιγνιτικό μονόδρομο για την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας που δεκαετίες τώρα καίγεται για να ηλεκτροδοτείται όλη η χώρα. Αυτό δείχνουν οι δύο νέες μελέτες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, υπάρχουν δώδεκα βιώσιμες εναλλακτικές οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να βγάλουν από τον οικονομικό μαρασμό και το αδιέξοδο τις λιγνιτικές περιοχές και να τις οδηγήσουν στη μεταλιγνιτική εποχή, ανοίγοντας ταυτόχρονα έναν νέο ενεργειακό δρόμο για ολόκληρη τη χώρα. Ταυτόχρονα, αποδεικνύουν ότι και χωρίς λιγνίτη μπορεί να διασφαλιστεί η παροχή τηλεθέρμανσης στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Με βάση τα πλέον πρόσφατα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η πρώτη έκθεση δείχνει ότι η προγραμματισμένη απόσυρση περίπου 3.500 MW λιγνιτικών μονάδων που λειτουργούσαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα οδηγήσει σε απώλεια 6.128 θέσεων εργασίας και 1,14 δις ευρώ τοπικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις δύο μελέτες, η κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων (π.χ.Πτολεμαΐδα V και Μελίτη ΙΙ), δεν λύνει το πρόβλημα, αφού μπορούν να υποκαταστήσουν μόλις το 30% των απωλειών, παρά το γεγονός ότι για την κατασκευή τους θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 2,5 δις ευρώ.

Το σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο

Στον πρωτογενή τομέα, έμφαση δόθηκε στην καλλιέργεια κρόκου, αρωματικών και ενεργειακών φυτών, όπως και στην περαιτέρω αειφορική ανάπτυξη της δασοπονίας.

Κεντρικός πυλώνας στον δευτερογενή τομέα ήταν η ανάπτυξη των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), η εξοικονόμηση ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων, η επεξεργασία της ιπτάμενης τέφρας και η μεταποίηση αρωματικών φυτών.

Τέλος, ο τριτογενής τομέας, σύμφωνα με τους μελετητές, μπορεί να στηριχθεί στην ανάπτυξη του βιομηχανικού τουρισμού, του οικοτουρισμού, αλλά και στην έρευνα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ερευνητικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας.

Για κάθε τομέα καταρτίστηκαν τρία σενάρια «ήπιας», «μέσης» και «ισχυρής» ανάπτυξης και για το καθένα από αυτά εκτιμήθηκαν οι θέσεις εργασίας, η τοπικά προστιθέμενη αξία και οι απαιτούμενες επενδύσεις για την υλοποίησή τους.

Ακόμα και στο σενάριο «ήπιας ανάπτυξης» με τις πιο μετριοπαθείς παραδοχές για τις δώδεκα οικονομικές δραστηριότητες, η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας δεν καταρρέει, καθώς αναπληρώνονται οι περισσότερες θέσεις εργασίας και δημιουργείται μεγαλύτερη τοπικά προστιθέμενη αξία σε σχέση με τις απώλειες από την απόσυρση των λιγνιτικών σταθμών.

Το σενάριο «μέσης ανάπτυξης», οδηγεί σε 2.197 περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν από την απόσυρση των λιγνιτικών σταθμών ως το 2030, και σε 0,7 δις ευρώ μεγαλύτερη τοπικά προστιθέμενη αξία  από την αντίστοιχη στο σενάριο αδράνειας.

Η υλοποίηση του σεναρίου «ισχυρής ανάπτυξης» θα δημιουργήσει σχεδόν διπλάσιες θέσεις εργασίας (11.595) και παραπάνω από δύο φορές το τοπικό εισόδημα (2,48 δις ευρώ) που θα χαθεί την επόμενη δεκαπενταετία, ενώ οι απαιτούμενες επενδύσεις (2,35 δις ευρώ) είναι συγκρίσιμες με το κόστος των δύο νέων λιγνιτικών μονάδων που επιδιώκει να κατασκευάσει η ΔΕΗ. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ανάδειξη πιθανών πηγών χρηματοδότησης από εθνικούς, αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους για την υλοποίηση της μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο σε βάθος 15ετίας.

«Εναλλακτικές Λύσεις για την Τηλεθέρμανση στη Δ. Μακεδονία - Η περίπτωση της πόλης της Πτολεμαΐδας»

Εξετάστηκαν έξι σενάρια με διαφορετικά μίγματα τεσσάρων τεχνολογιών ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας. Η ανάλυση, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του WWF Ελλάς κ. Νίκο Μάντζαρη, έδειξε ότι το σενάριο που συνδυάζει συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας με χρήση στερεής βιομάζας αλλά και βιαοερίου, με την ηλιοθερμία, επιδεικνύει την καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποδοτικότητας και αναγκών σε πρώτη ύλη (βιομάζα), καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μείωση της σημερινής τιμής πώλησης θερμότητας.

Διαβάστε τις δύο μελέτες:





tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου