Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Νέο εργασιακό μοντέλο με απολύσεις και μικρές αποζημιώσεις

Οι σημαντικές διαφωνίες που προέκυψαν ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους-εργοδότες και εργαζόμενους,  στην υιοθέτηση κοινή γραμμής στα εργασιακά, βάζουν «βούτυρο στο ψωμί» των δανειστών που επιδιώκουν ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Αυτό που προκρίνουν οι δανειστές είναι η εφαρμογή ενός «μοντέλου» εργασιακών σχέσεων, στα πρότυπα της Γαλλίας, που προβλέπει «εύκολες» απολύσεις με μικρές αποζημιώσεις.

Τι σημαίνει εύκολες απολύσεις; Σύμφωνα με το ισχύον εργασιακό καθεστώς στη Γαλλία, ο εργοδότης έχει τη νομική δυνατότητα να απολύει για λόγους… οικονομίας, αν η εταιρία του παρουσιάζει μείωση κερδοφορίας για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα. Μάλιστα οι απολύσεις στη προκειμένη περίπτωση συνοδεύονται και με μικρές αποζημιώσεις, για λόγους πάντα οικονομίας…  Αυτή την πρόταση που προωθούν οι δανειστές και στηρίζει ο ΣΕΒ, όπως και η ΕΣΕΕ, προβλέπει επιπρόσθετα και την αύξηση του μηνιαίου ορίου απολύσεων στο 10%, από το 5% που είναι σήμερα..

Η ελληνική κυβέρνηση και δη το υπουργείο Εργασίας, καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα που προκλήθηκε ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος θα συναντηθεί σήμερα  με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επιτύχει σύγκλιση των απόψεων και να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο. Στόχος που προς το παρόν μοιάζει ανέφικτος είναι η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το ύψος και τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων, αλλά και το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει και η διεθνής επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, προκειμένου να συντάξει το πόρισμά της για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εργασιακά καθεστώς της Ελλάδας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες θα καταθέσουν αύριο ένα προσχέδιο στο υπουργείο Εργασίας, που θα περιλαμβάνει τις απαιτούμενες αλλαγές στα εργασιακά, σε θέματα όπως οι ομαδικές απολύεις, οι συλλογικές συμβάσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος.

Παράλληλα με τις συναντήσεις του κ. Κατρούγκαλου, σε άλλο όροφο του υπουργείου θα συνεδριάζει και η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, τα μέλη της οποίας βρίσκονται από χθες στη χώρα μας, η οποία συντάσσει το πόρισμα για να προτείνει με βάση τις «βέλτιστες» πρακτικές σε άλλες χώρες τι πρέπει να αλλάξει στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία.

Η επιτροπή θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη να καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας ένα προσχέδιο πορίσματος για τις απαιτούμενες αλλαγές στα εργασιακά, στο πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.




sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου