Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Επαναλειτουργία τμημάτων στα ΤΕΙ - Τι θα γίνει στη Δυτική Μακεδονία

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ
- Προς επαναλειτουργία το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά
- Επιστολή προς τις διοικήσεις των ΤΕΙ πανελλαδικά, με την οποία τους ζητάει να απαντήσουν αν θέλουν να λειτουργήσουν νέα τμήματα, έστειλε το υπουργείο Παιδείας.

Στην ουσία πρόκειται για τα 26 τμήματα τα οποία από το 2013 δεν δέχονται εισακτέους και το 2018 (μέχρι να αποφοιτήσουν και οι εισαχθέντες του 2012-13) θα διαγραφούν από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Επί της ουσίας, το Υπουργείο λέει στα ΤΕΙ πως λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας η κρατική χρηματοδότηση προς τα ιδρύματα δεν θα αυξηθεί ούτε και θα γίνουν μαζικοί διορισμοί διδασκόντων, ζητώντας τους σε αυτό το πλαίσιο να απαντήσουν αν θέλουν να  επαναλειτουργήσουν τα συγκεκριμένα τμήματα, τα οποία είχαν μπει στο 'στόχαστρο" του Σχεδίου Αθηνά.
Όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τα ΤΕΙ ζητούν να επαναλειτουργήσουν τμήματα, παρότι έχουν μεγάλες ελλείψεις και η απόφαση για τα 26 τμήματα ελήφθη με συνδυασμό κριτηρίων (προσωπικό, φοιτητές, έδρα, ελκυστικότητα αντικειμένου σπουδών στην αγορά εργασίας). Το σχέδιο «Αθηνά» μείωσε σε 450 –κυρίως μέσω συγχωνεύσεων– τα 534 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Σε ό,τι αφορά το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, η εν λόγω κίνηση για επαναλειτουργία τμημάτων αφορά το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου στο παράρτημα του ΤΕΙ στην Καστοριά, με τη διοίκηση του ιδρύματος να απαντάει θετικά στην επιστολή του Υπουργείου για το εν λόγω τμήμα. Όπως είπε στον "Π.Λ." ο πρόεδρος του ιδρύματος Νίκος Ασημόπουλος, το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά, είχε προγραμματιστεί να κλείσει και μάλιστα δεν παίρνει εισακτέους  εδώ και τρία χρόνια. Λειτουργεί σε στάδιο κλεισίματος, εν αναμονή των σπουδαστών του να πάρουν πτυχίο, σε ένα μεταβατικό στάδιο για τη σχολή, μιας και το 2013 σταμάτησε να παίρνει εισακτέους. "Το υπουργείο μας ρωτάει αν θέλουμε να πάρουμε εισακτέους για τη χρονιά 2017-2018 και έπειτα, κάτι στο οποίο απαντήσαμε θετικά".
Ουσιαστικά αυτό που προβληματίζει το Υπουργείο, είναι αν τα ιδρύματα θα έχουν τους πόρους να λειτουργήσουν τα νέα τμήματα, κάτι το οποίο προβληματίζει μεν και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, ωστόσο η απάντηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ήταν θετική ως προς την επαναλειτουργία του τμήματος.

Τα οικονομικά που καίνε το ΤΕΙ - Τι θα γίνει με τις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού
Εντωμεταξύ στη δυσμενή οικονομική κατάσταση που διανύουμε, το ίδρυμα εκπέμπει ΣΟΣ για τη χρηματοδότηση. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος κ. Ασημόπουλος "θα ακολουθήσουν συναντήσεις στις οποίες θα καθορίσουμε τις "κόκκινες γραμμές" για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, αφού θα κοπούν επιχορηγήσεις, ωστόσο εμείς λέμε ότι αν κοπούν κι άλλο, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τμήματα".
Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα ιδρύματα, αναμένονται (με το 2017) οι προσλήψεις 500 μόνιμων πανελλαδικά (εκ των οποίων 15 θέσεις αφορούν στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας). Αναφορικά με τους εκτάκτους καθηγητές, ο κ. Ασημόπουλος απαντάει πως "θα πάρουμε προσωπικό αν εγκριθεί , από τα ταμειακά υπόλοιπα, μιας και δεν υπάρχουν πιστώσεις στον τακτικό προϋπολογισμό". Οι προσλήψεις αυτές, όπως κάθε χρόνο, θα γίνουν από Σεπτέμβριο, ανάλογα τα κενά που θα δημιουργηθούν στα τμήματα.
"Ξεπεράσαμε σαν ίδρυμα και τα χρήματα που νομίμως μπορούμε να δαπανήσουμε χωρίς επιχορήγηση. Η επιχορήγηση δεν θα έρθει πριν από τον Σεπτέμβρη και να δούμε πως θα βολευτούμε μέχρι τότε", είπε τέλος, ο κ. Ασημόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου