Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Θερινό σινεμά από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης με την ταινία «Τοπ Καπί»

«Τοπ Καπί» (Topkapi -1964). Σκηνοθεσία: Ζιλ Ντεσέν. Ηθοποιοί: Μελίνα Μερκούρη, Μαξιμίλιαν Σελ, Πίτερ Ουστίνοφ, Ρόμπερτ Μόρλει, Ακίμ Ταμίροφ, Τίτος Βανδής, Δέσπω Διαμαντίδου, Τζο Ντασέν.

Μια επαγγελματίας κλέφτρα έρχεται σε μυστική επαφή και συμφωνία με φημισμένο κομπιναδόρο, με σκοπό να συγκεντρώσει μια ομάδα ατόμων ικανών να φέρουν σε πέρας ένα επικίνδυνο σχέδιο αρπαγής ενός σουγιά ανεκτίμητης αξίας, που ανήκε στο σουλτάνο και φυλάσσεται σε ιδιαίτερα υψηλές συνθήκες ασφαλείας στο μουσείο Topkapi στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.
Τα άτομα που τελικά συγκεντρώνουν, είναι άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, και οι καλύτεροι στον τομέα τους. Για να τα καταφέρουν πρέπει να εξουδετερώσουν τον εξαιρετικά ευαίσθητο συναγερμό του μουσείου, να διαφύγουν της προσοχής των σωμάτων ασφαλείας που το περιφρουρούν και να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό έλεγχο της αστυνομίας…

Φημισμένη κωμική περιπέτεια με έντονο σασπένς του Ζιλ Ντασέν, βασισμένη στη νουβέλα του Έρικ Άμπλερ «The Light of Day», με την οποία ο δημιουργός της επιχειρεί να κάνει μια κωμική εκδοχή της παλαιότερης ταινίας του «Ριφιφί» που είχε γυρίσει το 1955. Ανάλαφρη «ελληνική» ατμόσφαιρα, συναρπαστικές σκηνές ληστείας, ένα θαυμάσιο μουσικό σκορ από τον Μάνο Χατζιδάκι και μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών με ηγετική φυσιογνωμία αυτή της Μελίνας, που δείχνει να αλωνίζει στο πανί, παρά τη διαφορετική άποψη των κριτικών της εποχής. Για τον πρώτο αντρικό ρόλο αρχικά υποψήφιος ήταν ο Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ, παλιός συνεργάτης του Ντασέν, τότε που ο σκηνοθέτης συγκαταλέγονταν στη «μαύρη λίστα», ωστόσο τον ανέλαβε τελικά ο Μαξιμίλιαν Σελ.
Το ρόλο του Άρθουρ Σίμπσον, αρχικά είχε αναλάβει ο Πίτερ Σέλερς, που στην πορεία τον εγκατέλειψε (καθώς δεν επιθυμούσε να συνεργαστεί με τον Μαξιμίλιαν Σελ), δίνοντας στον Πίτερ Ουστίνοφ την ευκαιρία να δημιουργήσει μια από τις πιο διασκεδαστικές ερμηνείες της καριέρας του(κάτι αντίστροφο είχε συμβεί δύο χρόνια πριν με τον «Ροζ Πάνθηρα» του Μπλέικ Έντουαρντς, όταν ο Σέλερς αντικατέστησε τον Ουστίνοφ στο ρόλο του Κλουζό). Επιπλέον ο Ντασέν ήθελε τον Όρσον Ουέλες για το ρόλο του Σέντρικ Πέιτζ, μετά την άρνηση όμως του δεύτερου, ανέλαβε ο Ρόμπερτ Μόρλει.
Το ενδιαφέρον καστ απαρτίζεται και από Έλληνες ηθοποιούς, όπως ο Τίτος Βανδής και η Δέσπω Διαμαντίδου, ενώ ένα ρόλο ερμηνεύει και ο γιος του σκηνοθέτη, γνωστός τραγουδιστής και πρόωρα χαμένος Τζο Ντασέν. Η ταινία έγινε μεγάλη διεθνή επιτυχία, εμπορική και καλλιτεχνική, απέφερε πάνω από 7.000.000 δολάρια κέρδη από τις εισπράξεις, ενώ ο Πίτερ Ουστίνοφ τιμήθηκε με το όσκαρ β’ αντρικού ρόλου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 7 – 9.30 το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού, όπου μπορείτε πριν τις καλοκαιρινές μας προβολές να το επισκέπτεστε. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, γεμίζει εδώ και δύο χρόνια με χρήσιμα αντικείμενα που προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που συγκεντρώνονται και εκτίθενται στο «μαγαζάκι», μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο γεμίζουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που ανοίγει στο τέλος του χρόνου για να ενισχύσει οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Επίσης, για άλλη μια χρονιά καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 40 οικογενειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, καθώς και στη δράση συγκέντρωσης και διανομής τροφίμων για 100 άπορες οικογένειες για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Ακόμη καλούμε τους σινεφίλ που θα παρακολουθήσουν τις υπόλοιπες προβολές του θερινού σινεμά, να προσκομίσουν ένα βιβλίο της αρεσκείας τους, για της ανάγκες συγκρότησης βιβλιοθήκης των φυλακών στα Γρεβενά, μια ακόμα πρόσφατη κοινωνική δράση του συλλόγου μας.

Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας την Τετάρτη, η προβολή μετατίθεται για την Πέμπτη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου