Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Φουσκωμένος ο τελικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ. Τι λάθη να προσέξετε

Συνολικά 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι ή τρεις στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος υψηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Ένα ποσοστό της τάξεως του 70% είτε δεν θα έχει την παραμικρή μεταβολή στο ύψος του εκκαθαριστικού του σημειώματος, είτε θα έχει κάποια μείωση.

Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό της τάξεως του 30% για τους οποίους οι επιβαρύνσεις –στη συντριπτική πλειοψηφία- θα ξεκινούν από 1 λεπτό έως 10 ευρώ ενώ για τους «τυχερούς» περίπου 270.000 η κεραμίδα ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένη κατά περισσότερα από 50 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να διαψεύσουν τις επίσημες τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ – χωρίς να διευκρινίζει το μέγεθος αυτών- θα προέκυπταν για 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ανάλυση των στοιχείων την οποία έκανε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, έρχεται μετά τις διορθώσεις στο παρά πέντε της έκδοσης των εκκαθαριστικών οι οποίες συρρίκνωσαν τους βεβαιωμένους φόρους κατά 230 εκατ. ευρώ. Μπορεί να φανταστεί κανείς πόσοι θα επιβαρύνονταν και κατά πόσο, εάν τελικά είχαν διατηρηθεί οι διατάξεις για επιβολή συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια και ψαλίδισμα των εκπτώσεων και απαλλαγών εάν υπάρχουν τόκοι καταθέσεων άνω των 300 ευρώ.

Από τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της εκκαθάρισης έχει ήδη γίνει – άσχετα αν τα ραβασάκια προετοιμάζεται να αναρτηθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο για ευνόητους λόγους- προκύπτει ότι:

· Το 3,8% περίπου των πολιτών (πάνω από 270,000) θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω.

· Το 5,8% περίπου των φυσικών προσώπων (πάνω από 420,000) θα πληρώσει επιπλέον από 10-50 ευρώ.

· Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκ.) θα πληρώσουν ελάχιστα παραπάνω (από 1 λεπτό έως 10 ευρώ).

· Το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκ) θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι

· Το 35% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκ.) θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2016 θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ 2016 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και «αυτό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι στον ΕΝΦΙΑ 2016 υπάρχει ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.


 






Dikaiologitika‎

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου